Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Flitsbezorgers mogen in Amsterdam alleen nog op bedrijventerrein

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Flitsbezorgers mogen in Amsterdam alleen nog op bedrijventerrein
Flitsbezorgers in Amsterdam mogen zich alleen nog vestigen op bedrijventerreinen en niet meer in woongebieden. Bij hoge uitzondering mogen er zogeheten darkstores in gemengde woon-werkgebieden. De gemeenteraad stemde woensdag in met een bestemmingsplan daarover. Door het besluit zullen circa tien vestigingen in de stad waarschijnlijk op termijn hun deuren moeten sluiten of verhuizen.

Flitsbezorgers als Getir, Flink en Gorillas bezorgen boodschappen die snel aan huis worden afgeleverd. Vorig jaar kondigde de gemeente al aan de zogeheten darkstores van de bedrijven uit woongebieden te willen weren en voorlopig geen nieuwe vestigingen meer toe te staan. Het bevoorraden en het ophalen van boodschappen door koeriers zou voor te veel overlast zorgen bij omwonenden.

Meerdere darkstores moesten daardoor al eerder sluiten of verhuizen. De flitsbezorgers waren het daar niet mee eens en het beleid leidde tot verschillende rechtszaken over bestaande vestigingen. Vooralsnog won de gemeente alle rechtszaken. "Na meerdere rechtszaken en dwangsommen is inmiddels voor alle betrokken partijen duidelijk dat flitsbezorging in Amsterdam alleen toekomst heeft wanneer dit vanaf bedrijventerreinen plaats vindt", zo zei de gemeente daar eerder over.

Fijnere woonomgeving

Volgens wethouder Reinier van Dantzig (Ruimtelijke Ordening) zorgt het nieuwe beleid ervoor dat er geen overlast meer is van flitsbezorgers in woonwijken. "Amsterdammers krijgen op deze manier een fijnere woonomgeving."

Eerder op woensdag kondigden Getir en Flink samen een aangescherpte gedragscode aan, "om goed om te kunnen gaan met wensen van buurtbewoners en gemeenten zoals een aanspreekpunt per store, meer aandacht voor de openbare ruimte en verdere gedragsregels voor personeel". Ook moeten alle bezorgers 18 jaar of ouder zijn. Een woordvoerder laat weten dat de flitsbezorgers op een later moment met een reactie komen.

15 juli '24 (17:00)

Twee Nederlandse autohandelaren mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

15 juli '24 (12:00)

VanMoof komt door bankroet gedupeerde klanten tegemoet met korting

VanMoof geeft kortingscodes weg aan klanten die door het eerdere faillissement van de fietsenmaker nooit hun bestelde elektrische fiets hebben ontvangen. Het gaat om een wereldwijde actie, heeft VanMoof maandag aangekondigd. De korting van 1000 euro kunnen klanten gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe VanMoof-fiets.

15 juli '24 ( 9:30)

Navigatiespecialist TomTom daalt op Damrak na omzetwaarschuwing

TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiële doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 6 procent.

15 juli '24 ( 7:00)

Nederlandse export krimpt weer na korte opleving

De Nederlandse goederenexport is in mei met 4,3 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de uitvoer van machines, aardgas, aardolieproducten en transportmiddelen was lager dan een jaar eerder.

15 juli '24 ( 6:00)

Zeer grote brand in pand Arriva in Maastricht

In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.