Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Flitsbezorgers mogen in Amsterdam alleen nog op bedrijventerrein

Door ANP
schedule 4 min
Flitsbezorgers mogen in Amsterdam alleen nog op bedrijventerrein
Flitsbezorgers in Amsterdam mogen zich alleen nog vestigen op bedrijventerreinen en niet meer in woongebieden. Bij hoge uitzondering mogen er zogeheten darkstores in gemengde woon-werkgebieden. De gemeenteraad stemde woensdag in met een bestemmingsplan daarover. Door het besluit zullen circa tien vestigingen in de stad waarschijnlijk op termijn hun deuren moeten sluiten of verhuizen.

Flitsbezorgers als Getir, Flink en Gorillas bezorgen boodschappen die snel aan huis worden afgeleverd. Vorig jaar kondigde de gemeente al aan de zogeheten darkstores van de bedrijven uit woongebieden te willen weren en voorlopig geen nieuwe vestigingen meer toe te staan. Het bevoorraden en het ophalen van boodschappen door koeriers zou voor te veel overlast zorgen bij omwonenden.

Meerdere darkstores moesten daardoor al eerder sluiten of verhuizen. De flitsbezorgers waren het daar niet mee eens en het beleid leidde tot verschillende rechtszaken over bestaande vestigingen. Vooralsnog won de gemeente alle rechtszaken. "Na meerdere rechtszaken en dwangsommen is inmiddels voor alle betrokken partijen duidelijk dat flitsbezorging in Amsterdam alleen toekomst heeft wanneer dit vanaf bedrijventerreinen plaats vindt", zo zei de gemeente daar eerder over.

Fijnere woonomgeving

Volgens wethouder Reinier van Dantzig (Ruimtelijke Ordening) zorgt het nieuwe beleid ervoor dat er geen overlast meer is van flitsbezorgers in woonwijken. "Amsterdammers krijgen op deze manier een fijnere woonomgeving."

Eerder op woensdag kondigden Getir en Flink samen een aangescherpte gedragscode aan, "om goed om te kunnen gaan met wensen van buurtbewoners en gemeenten zoals een aanspreekpunt per store, meer aandacht voor de openbare ruimte en verdere gedragsregels voor personeel". Ook moeten alle bezorgers 18 jaar of ouder zijn. Een woordvoerder laat weten dat de flitsbezorgers op een later moment met een reactie komen.

26 mei '23 (14:22)

Aankomend pinksterweekend zorgt nu al voor drukte op de wegen

Op de Nederlandse wegen stond vrijdag rond 13.45 uur al bijna 300 kilometer file. Dat is veel voor dit tijdstip, maar wel in lijn met de verwachtingen met het pinksterweekend in aankomst, laat een woordvoerder van de ANWB weten.

26 mei '23 (13:07)

Autofabriek Nedcar gaat dinsdag 24 uur plat door staking

Autofabriek Nedcar in Born gaat dinsdag voor 24 uur plat. De vakbonden hebben vrijdagmiddag een stakingsoproep voor dinsdag 30 mei de deur uit gedaan, liet FNV weten.

26 mei '23 (12:15)

1.450 nieuwe trekpalen voor herstel Prinses Margriettunnel

Donderdag 15 juni 2023 wordt gestart met het herstel van de Prinses Margriettunnel in de A7 tussen Sneek en Joure. Dat gebeurt in opdracht van Rijkswaterstaat. De hele fundering wordt vernieuwd en versterkt en de tunnelwanden worden steviger verankerd. Het complete herstel zal naar verwachting een jaar duren. Dat meldt Rijkswaterstaat.

26 mei '23 (12:12)

Meer zwartrijders in Almeerse bussen

Volgens vervoersmaatschappij Keolis is het aantal zwartrijders in bussen in Almere gestegen. Over hoeveel het er precies zijn doet het bedrijf, dat in deze Flevolandse stad verantwoordelijk is voor het stadsvervoer, geen uitspraken. Dat meldt 1Almere.nl.

26 mei '23 ( 8:52)

'Rekeningrijden kost werkenden honderden euro's per maand meer'

Vakbond CNV is bang dat werkende Nederlanders flink de dupe worden van rekeningrijden. Deze overheidsmaatregel, die in 2030 van kracht moet worden, kan miljoenen mensen volgens een berekening van de vakbond honderden euro’s per maand meer kosten. "Het CNV is voorstander van het verminderen van de CO2-uitstoot, maar werknemers moeten hier nietVde torenhoge rekening voor betalen", stelt voorzitter Piet Fortuin.

25 mei '23 (13:37)

Vrijdagavond zeer zware spits verwacht om pinksterweekend

Rijkswaterstaat verwacht vrijdag een "zeer zware avondspits". Dit betekent dat meer dan 500 kilometer file op de rijkswegen wordt verwacht. De vrijdag voor Pinksteren is het traditiegetrouw druk op de weg en de spits komt doorgaans vroeg op gang.

25 mei '23 (11:23)

Kamervragen over komend verbod op fossiel vrachtvervoer in steden

Veel gemeenten willen te snel af van fossiele trucks en bestelbusjes, vindt Caroline van der Plas (BBB). Ze wil dat staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) eerst de randvoorwaarden op orde brengt. Dit meldt de . 

24 mei '23 (10:16)

Fiets naar je Werk Dag: ook de gemeente Dalfsen doet 25 mei mee

Donderdag 25 mei 2023 is het nationale Fiets naar je Werk Dag. Een dag waarop Nederlanders hun auto zoveel mogelijk laten staan en op de fiets naar het werk gaan. Veel gemeenten doen mee aan dit initiatief. Ook de gemeente Dalfsen, meldt zij op haar website.

24 mei '23 ( 9:05)

Ook deze zomer Kustbus tussen Petten en Den Helder

De Kustbus rijdt deze zomer opnieuw tussen Petten en Den Helder. Deze bus rijdt van 26 juni tot en met 3 september 2023. Reizigers kunnen gratis met de Kustbus reizen. Dit meldt de gemeente Den Helder.

23 mei '23 (16:22)

'Niemand aan het onmogelijke houden met schoon transport'

taatssecretaris Vivianne Heijnen wil ondernemers niet "aan het onmogelijke houden", maar ze wil wel "ambitieus blijven" waar het gaat om het schoner maken van transport naar centra. Tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer noemde Heijnen het belangrijk dat kleine ondernemers ook kunnen meegaan in de verduurzaming van hun voertuigen. Vanaf 2025 mogen gemeenten daar strenge eisen aan stellen: enkele tientallen gemeenten voeren dan zero-emissiezones in, waar alleen nog vrachtwagens en bestelbusjes welkom zijn die op elektriciteit of waterstof rijden.