Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grootste autoverkoper ter wereld Toyota voorziet winstgroei

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Grootste autoverkoper ter wereld Toyota voorziet winstgroei
De Japanse autoproducent Toyota heeft in het afgelopen boekjaar, dat liep tot eind maart, zijn eigen verwachtingen overtroffen. Het bedrijf profiteerde onder meer van een zwakkere Japanse yen en afnemende verstoringen in de toeleveringsketen. Ook rekent de bestverkopende autofabrikant ter wereld voor het huidige boekjaar op een groei van de winst.

Toyota, dat in 2022 voor het derde jaar op rij de meeste auto's verkocht van alle autofabrikanten ter wereld, boekte een jaarwinst van een kleine 2,5 biljoen yen (zo'n 16,5 miljard euro). Dat was wel 14 procent minder dan een jaar geleden, maar meer dan de eigen prognose van een nettowinst van 2,36 biljoen yen. De omzet steeg met 18 procent en viel hoger uit dan kenners hadden verwacht. Voor het huidige jaar wordt gerekend op een stijging van de nettowinst met 5 procent tot bijna 2,6 biljoen yen.

Volgens de nieuwe topman Koji Sato, die in april het roer overnam van Akio Toyoda, was het een "heel moeilijk jaar" voor het bedrijf. Zo was het lastig om voertuigen te produceren vanwege de tekorten aan onderdelen zoals chips. Ook kostte het meer moeite om de auto's uiteindelijk aan de klanten te leveren. De winst werd daarbij onder druk gezet door hogere materiaalkosten.

Prognoses

Dat Toyota toch zijn prognoses wist te overtreffen was volgens het bedrijf grotendeels te danken aan de inspanningen van zijn productievestigingen en dealers, waardoor het bedrijf in alle regio's meer auto's kon verkopen. Toyota verkocht afgelopen jaar wereldwijd meer dan 10,5 miljoen auto's, inclusief die van dochterondernemingen als Hino Motors en Daihatsu. Voor het huidige boekjaar verwacht het bedrijf 11,4 miljoen voertuigen te verkopen.

De nieuwe topman Sato, die de luxeautodivisie van Lexus leidde voordat hij het roer overnam bij Toyota, heeft beloofd om de ontwikkeling van elektrische voertuigen te versnellen. Toyota was een pionier op het gebied van hybride auto's, maar volgens sommige critici is het bedrijf te langzaam overgestapt op volledig elektrische auto's, waarin Tesla en het Chinese BYD het voortouw hebben genomen. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld om de jaarlijkse verkoop van elektrische auto's tegen 2026 te verhogen tot 1,5 miljoen. Dat is een enorme sprong ten opzichte van de ruim 20.000 voertuigen in 2022.

01 december '23 (15:00)

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

01 december '23 (12:45)

Lichte stijging autoverkopen in november: automarkt 'normaliseert'

Autofabrikanten verkochten in november nog maar iets meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging wijst dat op een normalisering van de markt voor personenauto's, na maanden van sterke stijgingen.

01 december '23 ( 8:27)

Van Eijsingabrug in Oegstgeest anderhalve dag afgesloten

De Van Eijsingabrug in Oegstgeest is van donderdag 7 december (07.00 uur) tot en met vrijdag 8 december (19.00 uur) vanwege werkzaamheden afgesloten. Autoverkeer, bussen, voetgangers en fietsers kunnen dan niet over de brug. Daarover bericht de gemeente Oegstgeest.

01 december '23 ( 8:13)

Kentekenonderzoek in gemeente Nederweert brengt routes vrachtverkeer in beeld

Een van de ambities uit het Mobiliteitsplan Nederweert is om doorgaand vrachtverkeer over de daarvoor bestemde wegen te leiden. Van 20 tot en met 28 novemher 2023 heeft Nederweert met verkeerscamera's een kentekenonderzoek gedaan om inzicht te krijgen in hoe vrachtverkeer het gemeentelijke wegennet daadwerkelijk gebruikt. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

01 december '23 ( 7:45)

Gladheid: code geel in Friesland, Groningen en Noord-Holland

Het KNMI waarschuwt automobilisten in Friesland, Groningen en Noord-Holland dat het 's ochtends op lokale wegen glad kan zijn door het bevriezen van natte weggedeelten. Vrijdagavond kan het daar eveneens glad worden door sneeuwbuien en later mogelijk ook weer door bevriezing van het wegdek, aldus het KNMI, dat code geel heeft afgegeven.

30 november '23 (16:00)

Volgens ANWB circa 40 procent meer pechmeldingen door vrieskou

De vrieskou leidt ertoe dat de ANWB veel meer meldingen krijgt van pechgevallen. Een woordvoerster ziet een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een gewone donderdag. "We verwachten dat we aan het einde van de dag op 5100 meldingen uitkomen." Ook vrijdag wordt het druk, voorspelt ze.

30 november '23 (12:45)

Regionaal ov: provincies hebben 300 miljoen euro verdeeld

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.

30 november '23 ( 8:32)

Eerste landelijke strooiactie door Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft voor het eerst landelijk gestrooid. Alle snelwegen zijn in de nacht van woensdag op donderdag voorzien van een laagje zout, omdat er gladheid werd verwacht. Volgens een woordvoerster hebben de pekelwagens in totaal 35.000 kilometer gereden en is er 2,2 miljoen kilo zout gestrooid. Dat komt neer op "één theelepeltje per vierkante meter", zegt ze.

29 november '23 (13:45)

Claimclub krijgt groen licht voor collectieve rechtszaak over sjoemeldiesels

De Stichting Diesel Emissions Justice heeft van de rechter in Amsterdam groen licht gekregen voor een collectieve rechtszaak tegen Peugeot, Citroën, DS en Opel. Volgens de belangenorganisatie kan de rechtbank hiermee de claim nu inhoudelijk gaan beoordelen. "Een belangrijke doorbraak", stelt Joost Edixhoven, een van de advocaten van de stichting.

29 november '23 ( 7:45)

Weinig problemen op de weg door gladheid tijdens spits

De ochtendspits lijkt woensdag vooralsnog geen grote problemen te ondervinden van de gladheid waarvoor wordt gewaarschuwd. Op de snelwegen is er niet veel aan de hand en is het qua files tot dusver een normale woensdagochtend. Gladheid lijkt zich vooral lokaal, buiten de snelwegen, voor te doen, zegt een woordvoerder van de ANWB.