Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Grootste autoverkoper ter wereld Toyota voorziet winstgroei

Door ANP
schedule 5 min
Grootste autoverkoper ter wereld Toyota voorziet winstgroei
De Japanse autoproducent Toyota heeft in het afgelopen boekjaar, dat liep tot eind maart, zijn eigen verwachtingen overtroffen. Het bedrijf profiteerde onder meer van een zwakkere Japanse yen en afnemende verstoringen in de toeleveringsketen. Ook rekent de bestverkopende autofabrikant ter wereld voor het huidige boekjaar op een groei van de winst.

Toyota, dat in 2022 voor het derde jaar op rij de meeste auto's verkocht van alle autofabrikanten ter wereld, boekte een jaarwinst van een kleine 2,5 biljoen yen (zo'n 16,5 miljard euro). Dat was wel 14 procent minder dan een jaar geleden, maar meer dan de eigen prognose van een nettowinst van 2,36 biljoen yen. De omzet steeg met 18 procent en viel hoger uit dan kenners hadden verwacht. Voor het huidige jaar wordt gerekend op een stijging van de nettowinst met 5 procent tot bijna 2,6 biljoen yen.

Volgens de nieuwe topman Koji Sato, die in april het roer overnam van Akio Toyoda, was het een "heel moeilijk jaar" voor het bedrijf. Zo was het lastig om voertuigen te produceren vanwege de tekorten aan onderdelen zoals chips. Ook kostte het meer moeite om de auto's uiteindelijk aan de klanten te leveren. De winst werd daarbij onder druk gezet door hogere materiaalkosten.

Prognoses

Dat Toyota toch zijn prognoses wist te overtreffen was volgens het bedrijf grotendeels te danken aan de inspanningen van zijn productievestigingen en dealers, waardoor het bedrijf in alle regio's meer auto's kon verkopen. Toyota verkocht afgelopen jaar wereldwijd meer dan 10,5 miljoen auto's, inclusief die van dochterondernemingen als Hino Motors en Daihatsu. Voor het huidige boekjaar verwacht het bedrijf 11,4 miljoen voertuigen te verkopen.

De nieuwe topman Sato, die de luxeautodivisie van Lexus leidde voordat hij het roer overnam bij Toyota, heeft beloofd om de ontwikkeling van elektrische voertuigen te versnellen. Toyota was een pionier op het gebied van hybride auto's, maar volgens sommige critici is het bedrijf te langzaam overgestapt op volledig elektrische auto's, waarin Tesla en het Chinese BYD het voortouw hebben genomen. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld om de jaarlijkse verkoop van elektrische auto's tegen 2026 te verhogen tot 1,5 miljoen. Dat is een enorme sprong ten opzichte van de ruim 20.000 voertuigen in 2022.

26 mei '23 (14:22)

Aankomend pinksterweekend zorgt nu al voor drukte op de wegen

Op de Nederlandse wegen stond vrijdag rond 13.45 uur al bijna 300 kilometer file. Dat is veel voor dit tijdstip, maar wel in lijn met de verwachtingen met het pinksterweekend in aankomst, laat een woordvoerder van de ANWB weten.

26 mei '23 (13:07)

Autofabriek Nedcar gaat dinsdag 24 uur plat door staking

Autofabriek Nedcar in Born gaat dinsdag voor 24 uur plat. De vakbonden hebben vrijdagmiddag een stakingsoproep voor dinsdag 30 mei de deur uit gedaan, liet FNV weten.

26 mei '23 (12:15)

1.450 nieuwe trekpalen voor herstel Prinses Margriettunnel

Donderdag 15 juni 2023 wordt gestart met het herstel van de Prinses Margriettunnel in de A7 tussen Sneek en Joure. Dat gebeurt in opdracht van Rijkswaterstaat. De hele fundering wordt vernieuwd en versterkt en de tunnelwanden worden steviger verankerd. Het complete herstel zal naar verwachting een jaar duren. Dat meldt Rijkswaterstaat.

26 mei '23 (12:12)

Meer zwartrijders in Almeerse bussen

Volgens vervoersmaatschappij Keolis is het aantal zwartrijders in bussen in Almere gestegen. Over hoeveel het er precies zijn doet het bedrijf, dat in deze Flevolandse stad verantwoordelijk is voor het stadsvervoer, geen uitspraken. Dat meldt 1Almere.nl.

26 mei '23 ( 8:52)

'Rekeningrijden kost werkenden honderden euro's per maand meer'

Vakbond CNV is bang dat werkende Nederlanders flink de dupe worden van rekeningrijden. Deze overheidsmaatregel, die in 2030 van kracht moet worden, kan miljoenen mensen volgens een berekening van de vakbond honderden euro’s per maand meer kosten. "Het CNV is voorstander van het verminderen van de CO2-uitstoot, maar werknemers moeten hier nietVde torenhoge rekening voor betalen", stelt voorzitter Piet Fortuin.

25 mei '23 (13:37)

Vrijdagavond zeer zware spits verwacht om pinksterweekend

Rijkswaterstaat verwacht vrijdag een "zeer zware avondspits". Dit betekent dat meer dan 500 kilometer file op de rijkswegen wordt verwacht. De vrijdag voor Pinksteren is het traditiegetrouw druk op de weg en de spits komt doorgaans vroeg op gang.

25 mei '23 (11:23)

Kamervragen over komend verbod op fossiel vrachtvervoer in steden

Veel gemeenten willen te snel af van fossiele trucks en bestelbusjes, vindt Caroline van der Plas (BBB). Ze wil dat staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) eerst de randvoorwaarden op orde brengt. Dit meldt de . 

24 mei '23 (10:16)

Fiets naar je Werk Dag: ook de gemeente Dalfsen doet 25 mei mee

Donderdag 25 mei 2023 is het nationale Fiets naar je Werk Dag. Een dag waarop Nederlanders hun auto zoveel mogelijk laten staan en op de fiets naar het werk gaan. Veel gemeenten doen mee aan dit initiatief. Ook de gemeente Dalfsen, meldt zij op haar website.

24 mei '23 ( 9:05)

Ook deze zomer Kustbus tussen Petten en Den Helder

De Kustbus rijdt deze zomer opnieuw tussen Petten en Den Helder. Deze bus rijdt van 26 juni tot en met 3 september 2023. Reizigers kunnen gratis met de Kustbus reizen. Dit meldt de gemeente Den Helder.

23 mei '23 (16:22)

'Niemand aan het onmogelijke houden met schoon transport'

taatssecretaris Vivianne Heijnen wil ondernemers niet "aan het onmogelijke houden", maar ze wil wel "ambitieus blijven" waar het gaat om het schoner maken van transport naar centra. Tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer noemde Heijnen het belangrijk dat kleine ondernemers ook kunnen meegaan in de verduurzaming van hun voertuigen. Vanaf 2025 mogen gemeenten daar strenge eisen aan stellen: enkele tientallen gemeenten voeren dan zero-emissiezones in, waar alleen nog vrachtwagens en bestelbusjes welkom zijn die op elektriciteit of waterstof rijden.