Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verkoop duurdere modellen BMW leidt tot meer winst

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Verkoop duurdere modellen BMW leidt tot meer winst
Het Duitse autoconcern BMW heeft in het eerste kwartaal van dit jaar flink meer winst geboekt. De fabrikant profiteerde daarbij van sterke verkopen van zijn duurste modellen en prijsverhogingen, waarmee een zwakkere vraag naar zijn goedkopere instapmodellen werd opgevangen.

De winst, voor belastingen en rentebetalingen, nam toe met bijna 60 procent tot 5,4 miljard euro. De winst van BMW werd daarbij gestimuleerd door zijn Chinese onderneming BMW Brilliance Automotive, waarin het eind 2022 een meerderheidsbelang verwierf. Om de aandeelhouders te belonen, kondigde BMW ook een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van 2 miljard euro.

Fabrikanten van luxe-auto's hebben bewezen beter bestand te zijn tegen de impact van een vertragende wereldwijde vraag, aanhoudende inflatie en hogere grondstofkosten. Ondanks dat de knelpunten in de toeleveringsketen afnemen, hebben BMW, Mercedes-Benz en Volkswagen nog steeds aanzienlijke achterstanden in het orderboek die moeten worden weggewerkt.

Duurste modellen

Nu de productie normaliseert en er meer auto's op de markt komen, worden autofabrikanten wel geconfronteerd met het vooruitzicht dat de verkoopprijzen mogelijk weer zullen dalen. Zo heeft de Amerikaanse autofabrikant Tesla dit jaar al meerdere prijsverlagingen van zijn modellen doorgevoerd om de vraag aan te jagen.

Tegelijkertijd zou de vraag naar auto's kunnen afnemen als de wereldeconomie blijft verzwakken. Topman Oliver Zipse van BMW heeft gezegd dat hij verwacht dat de wereldmarkten enigszins zullen afkoelen, maar dat de stijgende verkoop van de duurste modellen van het bedrijf de stijging van de materiaal- en transportkosten zal compenseren.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

11 april '24 (16:00)

Na doorstart verkoopt VanMoof weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (13:30)

Vragen over psyche vrachtwagenchauffeur die motoragent doodreed

Er wordt opnieuw gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid van de vrachtwagenchauffeur die in 2021 een motoragent doodreed op de Waalhaven in Rotterdam. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten.

11 april '24 (13:00)

Mercedes roept wereldwijd 341.000 auto's terug vanwege brandgevaar

Het Duitse automerk Mercedes-Benz roept wereldwijd ongeveer 341.000 auto's terug naar de garage om mogelijk brandgevaar. Het gaat om de GLE- en GLS-modellen uit de bouwjaren 2017 tot en met 2023, maakte de Duitse toezichthouder voor transport Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) bekend.

11 april '24 ( 6:00)

VDL en Schmitz Cargobull nemen bussenfabriek Van Hool over

De Nederlandse bussenbouwer VDL en de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull nemen samen de failliete Belgische bussenfabriek Van Hool definitief over. De curatoren van het Belgische bedrijf hebben een principeakkoord gesloten met beide partijen, meldt een woordvoerder van Van Hool woensdagavond.

10 april '24 (20:15)

Nederlandse claimzaak over sjoemeldiesels kan verder

Stichting Car Claim mag van de rechter namens alle Nederlandse gedupeerde automobilisten collectief procederen tegen autofabrikanten Renault en Dacia, hun moederbedrijf, de Nederlandse importeur en de officiële Nederlandse dealers. Dat meldt de claimorganisatie, die zegt dat de enkele jaren terug gestarte zaak over vermeende sjoemeldiesels van Renault daardoor verder kan gaan.

10 april '24 (12:00)

Landelijke inzet rollerbank voor controle e-bikes duurt langer

De nieuwe rollerbanken die kunnen bepalen of elektrische fietsen, speedpedelecs en fatbikes harder gaan dan toegestaan zijn nog niet overal in gebruik. De politie liet eerder weten dat de 247 testapparaten naar verwachting in april in gebruik zouden zijn door het hele land, maar dit lijkt nu eerder mei of juni te worden.

10 april '24 (11:30)

Vergunning noordelijk busbedrijf na ruim 50 overtredingen tijdelijk geschorst

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de vergunning van een busbedrijf in het noorden van het land tijdelijk geschorst. Daardoor mag de onderneming, waarvan de naam niet is bekendgemaakt, de komende zes maanden geen personen vervoeren. De ILT kwam tot het besluit na onderzoek, dat volgde op het constateren van ruim vijftig overtredingen door het bedrijf in één dag tijd.