Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Verkoop duurdere modellen BMW leidt tot meer winst

Door ANP
schedule 3 min
Verkoop duurdere modellen BMW leidt tot meer winst
Het Duitse autoconcern BMW heeft in het eerste kwartaal van dit jaar flink meer winst geboekt. De fabrikant profiteerde daarbij van sterke verkopen van zijn duurste modellen en prijsverhogingen, waarmee een zwakkere vraag naar zijn goedkopere instapmodellen werd opgevangen.

De winst, voor belastingen en rentebetalingen, nam toe met bijna 60 procent tot 5,4 miljard euro. De winst van BMW werd daarbij gestimuleerd door zijn Chinese onderneming BMW Brilliance Automotive, waarin het eind 2022 een meerderheidsbelang verwierf. Om de aandeelhouders te belonen, kondigde BMW ook een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van 2 miljard euro.

Fabrikanten van luxe-auto's hebben bewezen beter bestand te zijn tegen de impact van een vertragende wereldwijde vraag, aanhoudende inflatie en hogere grondstofkosten. Ondanks dat de knelpunten in de toeleveringsketen afnemen, hebben BMW, Mercedes-Benz en Volkswagen nog steeds aanzienlijke achterstanden in het orderboek die moeten worden weggewerkt.

Duurste modellen

Nu de productie normaliseert en er meer auto's op de markt komen, worden autofabrikanten wel geconfronteerd met het vooruitzicht dat de verkoopprijzen mogelijk weer zullen dalen. Zo heeft de Amerikaanse autofabrikant Tesla dit jaar al meerdere prijsverlagingen van zijn modellen doorgevoerd om de vraag aan te jagen.

Tegelijkertijd zou de vraag naar auto's kunnen afnemen als de wereldeconomie blijft verzwakken. Topman Oliver Zipse van BMW heeft gezegd dat hij verwacht dat de wereldmarkten enigszins zullen afkoelen, maar dat de stijgende verkoop van de duurste modellen van het bedrijf de stijging van de materiaal- en transportkosten zal compenseren.

26 mei '23 (14:22)

Aankomend pinksterweekend zorgt nu al voor drukte op de wegen

Op de Nederlandse wegen stond vrijdag rond 13.45 uur al bijna 300 kilometer file. Dat is veel voor dit tijdstip, maar wel in lijn met de verwachtingen met het pinksterweekend in aankomst, laat een woordvoerder van de ANWB weten.

26 mei '23 (13:07)

Autofabriek Nedcar gaat dinsdag 24 uur plat door staking

Autofabriek Nedcar in Born gaat dinsdag voor 24 uur plat. De vakbonden hebben vrijdagmiddag een stakingsoproep voor dinsdag 30 mei de deur uit gedaan, liet FNV weten.

26 mei '23 (12:15)

1.450 nieuwe trekpalen voor herstel Prinses Margriettunnel

Donderdag 15 juni 2023 wordt gestart met het herstel van de Prinses Margriettunnel in de A7 tussen Sneek en Joure. Dat gebeurt in opdracht van Rijkswaterstaat. De hele fundering wordt vernieuwd en versterkt en de tunnelwanden worden steviger verankerd. Het complete herstel zal naar verwachting een jaar duren. Dat meldt Rijkswaterstaat.

26 mei '23 (12:12)

Meer zwartrijders in Almeerse bussen

Volgens vervoersmaatschappij Keolis is het aantal zwartrijders in bussen in Almere gestegen. Over hoeveel het er precies zijn doet het bedrijf, dat in deze Flevolandse stad verantwoordelijk is voor het stadsvervoer, geen uitspraken. Dat meldt 1Almere.nl.

26 mei '23 ( 8:52)

'Rekeningrijden kost werkenden honderden euro's per maand meer'

Vakbond CNV is bang dat werkende Nederlanders flink de dupe worden van rekeningrijden. Deze overheidsmaatregel, die in 2030 van kracht moet worden, kan miljoenen mensen volgens een berekening van de vakbond honderden euro’s per maand meer kosten. "Het CNV is voorstander van het verminderen van de CO2-uitstoot, maar werknemers moeten hier nietVde torenhoge rekening voor betalen", stelt voorzitter Piet Fortuin.

25 mei '23 (13:37)

Vrijdagavond zeer zware spits verwacht om pinksterweekend

Rijkswaterstaat verwacht vrijdag een "zeer zware avondspits". Dit betekent dat meer dan 500 kilometer file op de rijkswegen wordt verwacht. De vrijdag voor Pinksteren is het traditiegetrouw druk op de weg en de spits komt doorgaans vroeg op gang.

25 mei '23 (11:23)

Kamervragen over komend verbod op fossiel vrachtvervoer in steden

Veel gemeenten willen te snel af van fossiele trucks en bestelbusjes, vindt Caroline van der Plas (BBB). Ze wil dat staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) eerst de randvoorwaarden op orde brengt. Dit meldt de . 

24 mei '23 (10:16)

Fiets naar je Werk Dag: ook de gemeente Dalfsen doet 25 mei mee

Donderdag 25 mei 2023 is het nationale Fiets naar je Werk Dag. Een dag waarop Nederlanders hun auto zoveel mogelijk laten staan en op de fiets naar het werk gaan. Veel gemeenten doen mee aan dit initiatief. Ook de gemeente Dalfsen, meldt zij op haar website.

24 mei '23 ( 9:05)

Ook deze zomer Kustbus tussen Petten en Den Helder

De Kustbus rijdt deze zomer opnieuw tussen Petten en Den Helder. Deze bus rijdt van 26 juni tot en met 3 september 2023. Reizigers kunnen gratis met de Kustbus reizen. Dit meldt de gemeente Den Helder.

23 mei '23 (16:22)

'Niemand aan het onmogelijke houden met schoon transport'

taatssecretaris Vivianne Heijnen wil ondernemers niet "aan het onmogelijke houden", maar ze wil wel "ambitieus blijven" waar het gaat om het schoner maken van transport naar centra. Tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer noemde Heijnen het belangrijk dat kleine ondernemers ook kunnen meegaan in de verduurzaming van hun voertuigen. Vanaf 2025 mogen gemeenten daar strenge eisen aan stellen: enkele tientallen gemeenten voeren dan zero-emissiezones in, waar alleen nog vrachtwagens en bestelbusjes welkom zijn die op elektriciteit of waterstof rijden.