Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ANWB bezorgd om drukte vanwege verkeersplannen Amsterdam

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
ANWB bezorgd om drukte vanwege verkeersplannen Amsterdam
De ANWB maakt zich zorgen om de drukte in de Amsterdamse binnenstad en op de ring vanwege de aangekondigde verkeersplannen van de gemeente. Dat schrijft de bestuursvoorzitter van de ANWB, Marga de Jager, in een brief aan de verkeerswethouder Melanie van der Horst.

De gemeente kondigde in maart aan onderzoek te doen naar plekken om de auto te weren uit de binnenstad, op zogeheten 'knips'. Die kunnen volgens de ANWB leiden tot drukte op andere routes in de stad en extra verkeer op de ring A10, die nu al "berucht" is om de vele files in de spits.

"De A10 Zuid is het drukste stuk snelweg van Nederland: vanaf de Amstelveenseweg (S108) tot aan het knooppunt de Nieuwe Meer bedroeg de verkeersintensiteit vorig jaar ruim 108.000 voertuigen per etmaal", schrijft De Jager. "De verwachting is dat het autoverkeer op de (middel)lange termijn zal toenemen, als gevolg van onder meer de bouw van nieuwe woningen en de economische ontwikkeling. Als de plannen van de gemeente worden uitgevoerd, voorzien wij nog grotere vertragingen op de ring, ook buiten de spits."

Verlaging maximumsnelheid

Ook wil de gemeente de maximumsnelheid in de stad verlagen van 50 naar 30 kilometer per uur. De ANWB verwacht dat die snelheidsverlaging ook nadelig gaat uitpakken voor het openbaar vervoer die op de openbare weg rijdt. Een rit met de tram of bus duurt dan mogelijk langer.

De verkeersdienst roept de gemeente op pas over te gaan op de maatregelen als alle mogelijke effecten ervan in beeld zijn gebracht, ook van de mogelijk belasting op de ring. Verder verzoekt de ANWB de gemeente om de eventuele knips zo vorm te geven dat ze ook weer snel ongedaan gemaakt kunnen worden gemaakt, "als blijkt dat de nadelige effecten daartoe nopen".

Uitstootvrije bebouwde kom

Verder noemt de ANWB het plan van de gemeente om de gehele bebouwde kom in 2030 uitstootvrij te maken "onrealistisch", zeker als het aankomt op personenauto's. Er zijn in 2030 nog onvoldoende betaalbare elektrische auto’s op de automarkt om dat doel te halen, aldus De Jager.

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.

21 mei '24 ( 6:00)

Snelle toename aantal taxibedrijven

Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn het er 14.356, een stijging van bijna 29 procent.

20 mei '24 (13:45)

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven en werkt mee aan onderzoek

De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.