Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

ANWB bezorgd om drukte vanwege verkeersplannen Amsterdam

Door ANP
schedule 4 min
ANWB bezorgd om drukte vanwege verkeersplannen Amsterdam
De ANWB maakt zich zorgen om de drukte in de Amsterdamse binnenstad en op de ring vanwege de aangekondigde verkeersplannen van de gemeente. Dat schrijft de bestuursvoorzitter van de ANWB, Marga de Jager, in een brief aan de verkeerswethouder Melanie van der Horst.

De gemeente kondigde in maart aan onderzoek te doen naar plekken om de auto te weren uit de binnenstad, op zogeheten 'knips'. Die kunnen volgens de ANWB leiden tot drukte op andere routes in de stad en extra verkeer op de ring A10, die nu al "berucht" is om de vele files in de spits.

"De A10 Zuid is het drukste stuk snelweg van Nederland: vanaf de Amstelveenseweg (S108) tot aan het knooppunt de Nieuwe Meer bedroeg de verkeersintensiteit vorig jaar ruim 108.000 voertuigen per etmaal", schrijft De Jager. "De verwachting is dat het autoverkeer op de (middel)lange termijn zal toenemen, als gevolg van onder meer de bouw van nieuwe woningen en de economische ontwikkeling. Als de plannen van de gemeente worden uitgevoerd, voorzien wij nog grotere vertragingen op de ring, ook buiten de spits."

Verlaging maximumsnelheid

Ook wil de gemeente de maximumsnelheid in de stad verlagen van 50 naar 30 kilometer per uur. De ANWB verwacht dat die snelheidsverlaging ook nadelig gaat uitpakken voor het openbaar vervoer die op de openbare weg rijdt. Een rit met de tram of bus duurt dan mogelijk langer.

De verkeersdienst roept de gemeente op pas over te gaan op de maatregelen als alle mogelijke effecten ervan in beeld zijn gebracht, ook van de mogelijk belasting op de ring. Verder verzoekt de ANWB de gemeente om de eventuele knips zo vorm te geven dat ze ook weer snel ongedaan gemaakt kunnen worden gemaakt, "als blijkt dat de nadelige effecten daartoe nopen".

Uitstootvrije bebouwde kom

Verder noemt de ANWB het plan van de gemeente om de gehele bebouwde kom in 2030 uitstootvrij te maken "onrealistisch", zeker als het aankomt op personenauto's. Er zijn in 2030 nog onvoldoende betaalbare elektrische auto’s op de automarkt om dat doel te halen, aldus De Jager.

26 mei '23 (14:22)

Aankomend pinksterweekend zorgt nu al voor drukte op de wegen

Op de Nederlandse wegen stond vrijdag rond 13.45 uur al bijna 300 kilometer file. Dat is veel voor dit tijdstip, maar wel in lijn met de verwachtingen met het pinksterweekend in aankomst, laat een woordvoerder van de ANWB weten.

26 mei '23 (13:07)

Autofabriek Nedcar gaat dinsdag 24 uur plat door staking

Autofabriek Nedcar in Born gaat dinsdag voor 24 uur plat. De vakbonden hebben vrijdagmiddag een stakingsoproep voor dinsdag 30 mei de deur uit gedaan, liet FNV weten.

26 mei '23 (12:15)

1.450 nieuwe trekpalen voor herstel Prinses Margriettunnel

Donderdag 15 juni 2023 wordt gestart met het herstel van de Prinses Margriettunnel in de A7 tussen Sneek en Joure. Dat gebeurt in opdracht van Rijkswaterstaat. De hele fundering wordt vernieuwd en versterkt en de tunnelwanden worden steviger verankerd. Het complete herstel zal naar verwachting een jaar duren. Dat meldt Rijkswaterstaat.

26 mei '23 (12:12)

Meer zwartrijders in Almeerse bussen

Volgens vervoersmaatschappij Keolis is het aantal zwartrijders in bussen in Almere gestegen. Over hoeveel het er precies zijn doet het bedrijf, dat in deze Flevolandse stad verantwoordelijk is voor het stadsvervoer, geen uitspraken. Dat meldt 1Almere.nl.

26 mei '23 ( 8:52)

'Rekeningrijden kost werkenden honderden euro's per maand meer'

Vakbond CNV is bang dat werkende Nederlanders flink de dupe worden van rekeningrijden. Deze overheidsmaatregel, die in 2030 van kracht moet worden, kan miljoenen mensen volgens een berekening van de vakbond honderden euro’s per maand meer kosten. "Het CNV is voorstander van het verminderen van de CO2-uitstoot, maar werknemers moeten hier nietVde torenhoge rekening voor betalen", stelt voorzitter Piet Fortuin.

25 mei '23 (13:37)

Vrijdagavond zeer zware spits verwacht om pinksterweekend

Rijkswaterstaat verwacht vrijdag een "zeer zware avondspits". Dit betekent dat meer dan 500 kilometer file op de rijkswegen wordt verwacht. De vrijdag voor Pinksteren is het traditiegetrouw druk op de weg en de spits komt doorgaans vroeg op gang.

25 mei '23 (11:23)

Kamervragen over komend verbod op fossiel vrachtvervoer in steden

Veel gemeenten willen te snel af van fossiele trucks en bestelbusjes, vindt Caroline van der Plas (BBB). Ze wil dat staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) eerst de randvoorwaarden op orde brengt. Dit meldt de . 

24 mei '23 (10:16)

Fiets naar je Werk Dag: ook de gemeente Dalfsen doet 25 mei mee

Donderdag 25 mei 2023 is het nationale Fiets naar je Werk Dag. Een dag waarop Nederlanders hun auto zoveel mogelijk laten staan en op de fiets naar het werk gaan. Veel gemeenten doen mee aan dit initiatief. Ook de gemeente Dalfsen, meldt zij op haar website.

24 mei '23 ( 9:05)

Ook deze zomer Kustbus tussen Petten en Den Helder

De Kustbus rijdt deze zomer opnieuw tussen Petten en Den Helder. Deze bus rijdt van 26 juni tot en met 3 september 2023. Reizigers kunnen gratis met de Kustbus reizen. Dit meldt de gemeente Den Helder.

23 mei '23 (16:22)

'Niemand aan het onmogelijke houden met schoon transport'

taatssecretaris Vivianne Heijnen wil ondernemers niet "aan het onmogelijke houden", maar ze wil wel "ambitieus blijven" waar het gaat om het schoner maken van transport naar centra. Tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer noemde Heijnen het belangrijk dat kleine ondernemers ook kunnen meegaan in de verduurzaming van hun voertuigen. Vanaf 2025 mogen gemeenten daar strenge eisen aan stellen: enkele tientallen gemeenten voeren dan zero-emissiezones in, waar alleen nog vrachtwagens en bestelbusjes welkom zijn die op elektriciteit of waterstof rijden.