Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

OPEC verwacht mogelijk tekort op oliemarkt in vierde kwartaal

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
OPEC verwacht mogelijk tekort op oliemarkt in vierde kwartaal
Oliekartel OPEC denkt dat er in het vierde kwartaal van dit jaar een tekort bij het aanbod van olie in de wereld kan zijn. Het kartel geleid door Saudi-Arabië is samen met partners als Rusland namelijk de olieproductie aan het verlagen om zo de prijzen te stutten. Maar de vraag naar olie neemt wel toe.

De in Wenen gevestigde organisatie schrijft in haar maandelijkse rapport dat het tekort in het vierde kwartaal wel 2 miljoen vaten (van 159 liter) per dag kan bedragen. De oliegroep maakte begin deze maand onverwacht bekend de productie vanaf mei met nog eens meer dan 1 miljoen vaten per dag te gaan verlagen om zo de "stabiliteit op de oliemarkt te ondersteunen".

Rusland is ook bezig de productie te verlagen, mede vanwege de westerse sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne. De alliantie van de OPEC met Rusland en andere landen zoals Kazachstan wordt de OPEC+ genoemd.

Coronapandemie

Maar de wereldwijde olievraag neemt dit jaar volgens de OPEC met gemiddeld 2,3 miljoen vaten per dag toe. De totale olievraag zou daardoor moeten stijgen naar het recordniveau van 101,9 miljoen vaten per dag. De oliebehoefte wordt onder meer aangejaagd door het economisch herstel van de coronapandemie, waaronder in de luchtvaart. Ook de heropening van de Chinese economie na het loslaten van het strikte coronabeleid zal de vraag stuwen, aangezien China 's werelds grootste importeur van ruwe olie is.

De olieprijzen zijn de afgelopen tijd aan een opmars bezig, vooral dankzij de productieverlagingen door de OPEC+. In maart zakte de olieprijs nog flink vanwege de onrust op de beurzen door de problemen in de bankensector, maar sindsdien is er sprake van flink herstel. De prijzen liggen inmiddels op het hoogste niveau van dit jaar.

15 juli '24 (17:00)

Twee Nederlandse autohandelaren mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

15 juli '24 (12:00)

VanMoof komt door bankroet gedupeerde klanten tegemoet met korting

VanMoof geeft kortingscodes weg aan klanten die door het eerdere faillissement van de fietsenmaker nooit hun bestelde elektrische fiets hebben ontvangen. Het gaat om een wereldwijde actie, heeft VanMoof maandag aangekondigd. De korting van 1000 euro kunnen klanten gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe VanMoof-fiets.

15 juli '24 ( 9:30)

Navigatiespecialist TomTom daalt op Damrak na omzetwaarschuwing

TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiële doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 6 procent.

15 juli '24 ( 7:00)

Nederlandse export krimpt weer na korte opleving

De Nederlandse goederenexport is in mei met 4,3 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de uitvoer van machines, aardgas, aardolieproducten en transportmiddelen was lager dan een jaar eerder.

15 juli '24 ( 6:00)

Zeer grote brand in pand Arriva in Maastricht

In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.