Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Premium 98 benzine steeds duurder vergeleken met gewone 95

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Premium 98 benzine steeds duurder vergeleken met gewone 95
Een liter premium benzine (Euro 98), waar veel klassieke auto's, sportwagens en motoren op rijden, wordt steeds duurder vergeleken met de gewone Euro 95, constateren brandstofexperts. Dat komt doordat Amerikaanse en Europese olieraffinaderijen worstelen om voldoende geschikte grondstoffen te vinden om de hoogwaardige benzine te maken.

Dat is mede het gevolg van de energiecrisis veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, zegt adviesbureau Energy Aspects. Daardoor komt er geen Russische ruwe olie meer binnen. Ook aangescherpte Amerikaanse milieuregels en een gebrek aan raffinagecapaciteit spelen een rol.

De adviesprijs voor een liter 98 (E5) bedraagt nu 2,09 euro, aldus consumentencollectief UnitedConsumers, dat de brandstofprijzen dagelijks bijhoudt. Ter vergelijking: voor een liter gewone Euro 95 hoeft 'slechts' 1,92 euro neergeteld te worden, zo'n 17 cent minder. Vaak is dit prijsverschil aan de pomp nog groter. Enkele jaren geleden waren deze verschillen aanzienlijk kleiner. De genoemde prijzen worden overigens meestal alleen aan de snelweg betaald, bij de lokale pompstations met merkloze brandstoffen liggen de prijzen een stuk lager.

Afname vraag

Paul van Selms van UnitedConsumers wijst erop dat 98 relatief weinig verkocht wordt, mede doordat eigenaren van klassieke auto's relatief weinig kilometers rijden. Daarbij neemt het aantal oldtimers in ons land volgens hem eerder af dan toe, waardoor de vraag naar premium in de toekomst waarschijnlijk verder afneemt.

Euro 95 (E10) wordt vaak afgeraden voor oudere auto's, sportauto's en motoren. Dat heeft te maken met het hogere bio-ethanolgehalte in de brandstof. Op de langere termijn kan deze goedkopere brandstof, met maximaal 10 procent bio-ethanol, bij deze auto's motorschade veroorzaken. Daarbij veroudert deze benzine sneller. Dat is een nadeel bij klassiekers en motors die langere tijd stilstaan. Het duurdere Super Plus 98 heeft een hoger zogeheten octaangetal en daardoor een betere verbranding. Het voordeel daarvan is onder meer dat de auto wat zuiniger is.

Door: ANP

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.