Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Volkswagen investeert 180 miljard in software en elektrische auto's

Door ANP
schedule 5 min
Volkswagen investeert 180 miljard in software en elektrische auto's
Volkswagen gaat de komende vijf jaar tot 180 miljard euro investeren in software en elektrische auto's. De grootste Europese autofabrikant voert daarmee de strijd met de Amerikaanse marktleider Tesla op het gebied van elektrische voertuigen verder op.

Bijna 70 procent van de uitgaven gaat naar elektrische voertuigen en software. Dat is 56 procent meer dan bij het vorige strategische plan, zei de Duitse autobouwer. De totale uitgaven gaan met 13 procent omhoog ten opzichte van de vorige jaarlijkse update.

"We hebben duidelijke en ambitieuze doelen gesteld en de nodige beslissingen genomen om processen te stroomlijnen", zei topman Oliver Blume. Dit jaar wordt volgens de topman een beslissend jaar voor het uitvoeren van de strategische doelen en het versnellen van de voortgang binnen de groep.

Knelpunten in bevoorrading

Vorig jaar stelde de autofabrikant zijn strategische update uit vanwege de oorlog in Oekraïne en de aanzienlijke knelpunten in de bevoorrading. Ook problemen bij softwaretak Cariad zorgden voor uitstel. Die dochter, die eigen software voor auto's moet ontwikkelen, had te maken met dure vertragingen. Blume, die sinds september aan het roer staat bij de autobouwer, besloot daarom eerst orde op zaken te stellen.

VW schroeft de uitgaven aan de ontwikkeling en productie van accu's flink op. Alleen al in Europa wil het bedrijf zes accufabrieken opzetten. Maandag kondigde het bedrijf ook al plannen aan om een accufabriek te bouwen in Canada, de eerste buiten Europa. De accu-activiteiten zullen volgens VW naar verwachting tegen het einde van het decennium een omzet van meer dan 20 miljard euro opleveren. VW geeft daarnaast meer uit aan het veiligstellen van grondstoffen voor de productie van elektrische auto's.

Verbrandingsmotoren

Het concern investeert ook in China, de grootste markt van het bedrijf, om het concurrentievermogen met lokale concurrenten te verbeteren en het verlies aan marktaandeel te stoppen. Hoewel de focus van VW ligt op elektrische auto's zullen de investeringen in verbrandingsmotoren ook blijven stijgen. Die zullen het hoogtepunt bereiken in 2025, wanneer de nieuwe strenge Euro-7-emissieregelgeving in de Europese Unie van kracht wordt.

VW voorspelde eerder deze maand al dat de omzet dit jaar met 15 procent zal stijgen, dankzij het volle orderboek en de verbeterde toegang tot chips. De winstmarge zal daarbij 8,5 procent bedragen.

28 maart '23 (13:44)

In juli twee dagen fietsen en wandelen over de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat opent op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli 2023 het fietspad op de Afsluitdijk voor fietsers en wandelaars. De werkzaamheden op de Afsluitdijk duren langer dan verwacht. Door de tijdelijke openstelling kan beide dagen tussen 08.00 en 18.00 uur over de Afsluitdijk gefietst en gewandeld worden. Dit meldt Rijkswaterstaat.

28 maart '23 (13:39)

Onderzoek naar verkeerssituatie in Willemstad: inwoners kunnen deelnemen

Willemstad levendig en vitaal houden. Dat is wat de gemeente Moerdijk graag ziet. In Willemstad en omgeving spelen de komende jaren meerdere ruimtelijke ontwikkelingen. Bekend is dat veel bewoners van Willemstad zich zorgen maken over een mogelijke toename van het verkeer in hun vestingstad. De gemeente wil in beeld krijgen welk gezamenlijk effect de verschillende ontwikkelingen hebben op de verkeerssituatie in Willemstad. Daarom gaat zij een breed verkeersonderzoek houden. Dat meldt de gemeente Moerdijk.

28 maart '23 (11:40)

EU is het eens over meer laadpalen elektrische auto's

De Europese Unie is het eens geworden over het plaatsen van meer laadpalen voor elektrische auto's. Betalen aan de laadpaal moet ook makkelijker en inzichtelijker worden.

28 maart '23 ( 9:30)

Auto's van Hyundai en Kia te makkelijk te stelen, Amerikaanse steden klagen autofabrikanten aan

Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee, Columbus en Seattle. Sinds op TikTok filmpjes zijn verschenen worden de wagens massaal gehackt en gestolen.

28 maart '23 ( 9:20)

Rekenkamer: 'vieze' vrachtauto blijft rijnaak en trein aftroeven

De Europese Commissie is veel te optimistisch over het verduurzamen van het goederenvervoer, vindt de Europese Rekenkamer. De vervuilende vrachtwagen blijft voorlopig veruit het populairste vrachtvervoermiddel. De Europese Unie verwacht te veel van de binnenvaart en de trein en doet te weinig om die alternatieven aantrekkelijker te maken.

27 maart '23 (16:32)

Organisator toertocht kan ongeval met 4 doden nauwelijks bevatten

Organisator 9Miles kan nauwelijks bevatten dat vier deelnemers aan de toertocht zondag zijn overleden door op de Duitse snelweg A3. De organisatie zegt dat een vijfde persoon op tijd kon wegkomen en het ongeval heeft overleefd.

27 maart '23 (16:10)

Meerdere auto's bekrast en vernield tijdens auto-evenement in Assen

Tijdens evenement voor autoliefhebbers op het TT Circuit in Assen zijn meerdere auto's beschadigd en bekrast. De schade varieert van krassen tot losgedraaide wielbouten en vernielde spiegels. Op het evenement Hart voor Auto's komen jaarlijks duizenden mensen af. Dit meldt de NOS. 

27 maart '23 (14:22)

EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

27 maart '23 (10:07)

Veel verkeersproblemen door grote staking in Duitsland

Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens. De vakbonden Verdi en EVG proberen zo hun eisen kracht bij te zetten voor een stevigere loonsverhoging voor de 2,5 miljoen werknemers die ze vertegenwoordigen. Ook Nederlanders kunnen last krijgen van de acties.

27 maart '23 ( 9:42)

Vier Nederlanders omgekomen op snelweg Duitsland

Op de A3 bij de Duitse plaats Kleef vlak bij de grens met Nederland zijn zondagochtend vier Nederlanders om het leven gekomen, bevestigt de Duitse politie. Het gaat om drie mannen van 39, 42 en 56 jaar en een 37-jarige vrouw. De slachtoffers reden in Porches.