Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Volkswagen investeert 180 miljard in software en elektrische auto's

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Volkswagen investeert 180 miljard in software en elektrische auto's
Volkswagen gaat de komende vijf jaar tot 180 miljard euro investeren in software en elektrische auto's. De grootste Europese autofabrikant voert daarmee de strijd met de Amerikaanse marktleider Tesla op het gebied van elektrische voertuigen verder op.

Bijna 70 procent van de uitgaven gaat naar elektrische voertuigen en software. Dat is 56 procent meer dan bij het vorige strategische plan, zei de Duitse autobouwer. De totale uitgaven gaan met 13 procent omhoog ten opzichte van de vorige jaarlijkse update.

"We hebben duidelijke en ambitieuze doelen gesteld en de nodige beslissingen genomen om processen te stroomlijnen", zei topman Oliver Blume. Dit jaar wordt volgens de topman een beslissend jaar voor het uitvoeren van de strategische doelen en het versnellen van de voortgang binnen de groep.

Knelpunten in bevoorrading

Vorig jaar stelde de autofabrikant zijn strategische update uit vanwege de oorlog in Oekraïne en de aanzienlijke knelpunten in de bevoorrading. Ook problemen bij softwaretak Cariad zorgden voor uitstel. Die dochter, die eigen software voor auto's moet ontwikkelen, had te maken met dure vertragingen. Blume, die sinds september aan het roer staat bij de autobouwer, besloot daarom eerst orde op zaken te stellen.

VW schroeft de uitgaven aan de ontwikkeling en productie van accu's flink op. Alleen al in Europa wil het bedrijf zes accufabrieken opzetten. Maandag kondigde het bedrijf ook al plannen aan om een accufabriek te bouwen in Canada, de eerste buiten Europa. De accu-activiteiten zullen volgens VW naar verwachting tegen het einde van het decennium een omzet van meer dan 20 miljard euro opleveren. VW geeft daarnaast meer uit aan het veiligstellen van grondstoffen voor de productie van elektrische auto's.

Verbrandingsmotoren

Het concern investeert ook in China, de grootste markt van het bedrijf, om het concurrentievermogen met lokale concurrenten te verbeteren en het verlies aan marktaandeel te stoppen. Hoewel de focus van VW ligt op elektrische auto's zullen de investeringen in verbrandingsmotoren ook blijven stijgen. Die zullen het hoogtepunt bereiken in 2025, wanneer de nieuwe strenge Euro-7-emissieregelgeving in de Europese Unie van kracht wordt.

VW voorspelde eerder deze maand al dat de omzet dit jaar met 15 procent zal stijgen, dankzij het volle orderboek en de verbeterde toegang tot chips. De winstmarge zal daarbij 8,5 procent bedragen.

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.

21 mei '24 ( 6:00)

Snelle toename aantal taxibedrijven

Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn het er 14.356, een stijging van bijna 29 procent.

20 mei '24 (13:45)

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven en werkt mee aan onderzoek

De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.