Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Twee procesbegeleiders moeten onderhandelingen cao streekvervoer helpen hervatten

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Twee procesbegeleiders moeten onderhandelingen cao streekvervoer helpen hervatten
Om de onderhandelingen voor een nieuwe cao in het streekvervoer te hervatten, stelt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) twee zogenoemde procesbegeleiders beschikbaar. Dat maakte zij bekend na afloop van een "constructief gesprek" dat reizigersvereniging Rover voerde met vakbonden FNV en CNV en werkgeversvereniging VWOV.

"De afgelopen dagen heb ik namens het kabinet met verschillende partijen gesproken over de stakingen in het streekvervoer en reizigersorganisatie Rover heeft vandaag voor het eerst sinds twee maanden weer alle partijen om tafel gekregen", zei Heijen. "Uit al deze gesprekken is mij gebleken dat onafhankelijke procesbegeleiding kan helpen om de gesprekken weer op gang te brengen."

De begeleiders die worden aangedragen werken voor het Centrum Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel (CAOP), een dienstverlener op het gebied van arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen.

Rover

Ook Rover denkt dat het goed is als er een verkenner wordt aangesteld om de impasse in de cao-onderhandelingen te doorbreken. Rover had de cao-partijen uitgenodigd voor een bijeenkomst op maandagmiddag. De vastgelopen cao-gesprekken hebben sinds januari geregeld geleid tot stakingen. Steeds meer reizigers ondervinden daar hinder van, zegt Rover.

In het gesprek kwam erkenning naar voren "voor de lastige situatie waarin zowel reizigers, medewerkers als vervoersbedrijven zich bevinden", meldt Rover. Zo hebben de vervoerders aangegeven het financieel zwaar te hebben gehad tijdens de coronacrisis. Ook nu hebben zij daar nog last van. Werknemers hebben echter te maken met hoge werkdruk en veel ziekteverzuim.

Oproep

"De onderhandelingen voor een nieuwe cao zitten op het moment nog vast en dat is slecht voor iedereen. Voor werknemers, werkgevers, maar op de eerste plaats voor de reizigers", stelt Heijnen. Vorige week deed zij al een oproep aan vakbonden en vervoerders om opnieuw met elkaar in gesprek te gaan en stakingen op te schorten. Die oproep kwam kort voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag. Sommige reizigers zijn afhankelijk van het openbaar vervoer om naar de stembus te gaan. "Staken is een grondrecht, maar stemmen is dat ook", zegt Heijnen.

Verder meldt Heijnen aanwezig te zullen zijn op de landelijke manifestatie voor het streekvervoer morgen, die wordt georganiseerd door de FNV. "Het belang van de reizigers staat voorop, maar ik vind het ook belangrijk om te horen hoe de chauffeurs en andere medewerkers tegen hun werk in het streekvervoer aankijken", zegt zij.

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.

21 mei '24 ( 6:00)

Snelle toename aantal taxibedrijven

Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn het er 14.356, een stijging van bijna 29 procent.

20 mei '24 (13:45)

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven en werkt mee aan onderzoek

De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.