Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Twee procesbegeleiders moeten onderhandelingen cao streekvervoer helpen hervatten

Door ANP
schedule 5 min
Twee procesbegeleiders moeten onderhandelingen cao streekvervoer helpen hervatten
Om de onderhandelingen voor een nieuwe cao in het streekvervoer te hervatten, stelt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) twee zogenoemde procesbegeleiders beschikbaar. Dat maakte zij bekend na afloop van een "constructief gesprek" dat reizigersvereniging Rover voerde met vakbonden FNV en CNV en werkgeversvereniging VWOV.

"De afgelopen dagen heb ik namens het kabinet met verschillende partijen gesproken over de stakingen in het streekvervoer en reizigersorganisatie Rover heeft vandaag voor het eerst sinds twee maanden weer alle partijen om tafel gekregen", zei Heijen. "Uit al deze gesprekken is mij gebleken dat onafhankelijke procesbegeleiding kan helpen om de gesprekken weer op gang te brengen."

De begeleiders die worden aangedragen werken voor het Centrum Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel (CAOP), een dienstverlener op het gebied van arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen.

Rover

Ook Rover denkt dat het goed is als er een verkenner wordt aangesteld om de impasse in de cao-onderhandelingen te doorbreken. Rover had de cao-partijen uitgenodigd voor een bijeenkomst op maandagmiddag. De vastgelopen cao-gesprekken hebben sinds januari geregeld geleid tot stakingen. Steeds meer reizigers ondervinden daar hinder van, zegt Rover.

In het gesprek kwam erkenning naar voren "voor de lastige situatie waarin zowel reizigers, medewerkers als vervoersbedrijven zich bevinden", meldt Rover. Zo hebben de vervoerders aangegeven het financieel zwaar te hebben gehad tijdens de coronacrisis. Ook nu hebben zij daar nog last van. Werknemers hebben echter te maken met hoge werkdruk en veel ziekteverzuim.

Oproep

"De onderhandelingen voor een nieuwe cao zitten op het moment nog vast en dat is slecht voor iedereen. Voor werknemers, werkgevers, maar op de eerste plaats voor de reizigers", stelt Heijnen. Vorige week deed zij al een oproep aan vakbonden en vervoerders om opnieuw met elkaar in gesprek te gaan en stakingen op te schorten. Die oproep kwam kort voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag. Sommige reizigers zijn afhankelijk van het openbaar vervoer om naar de stembus te gaan. "Staken is een grondrecht, maar stemmen is dat ook", zegt Heijnen.

Verder meldt Heijnen aanwezig te zullen zijn op de landelijke manifestatie voor het streekvervoer morgen, die wordt georganiseerd door de FNV. "Het belang van de reizigers staat voorop, maar ik vind het ook belangrijk om te horen hoe de chauffeurs en andere medewerkers tegen hun werk in het streekvervoer aankijken", zegt zij.

25 september '23 ( 9:22)

Vereniging zelfstandige pakketbezorgers in hoger beroep over tarieven PostNL

De vereniging voor zelfstandige pakketbezorgers BVPD gaat in hoger beroep in een zaak tegen PostNL omdat de organisatie het niet eens is met de tarieven van het post- en pakketbedrijf. "Van PostNL mag geëist worden dat ze als voormalig staatsbedrijf met extreme marktmacht zich maatschappelijk zorgvuldig opstelt en eerlijke tarieven hanteert", laat advocaat Danny Snijders van de pakketbezorgers weten.

25 september '23 ( 7:07)

125 miljoen euro subsidie voor waterstof als brandstof

Het kabinet trekt voor de komende vier jaar in totaal 125 miljoen euro uit om waterstof als brandstof te stimuleren, meldt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Van het geld moeten ongeveer veertig stations worden neergezet en kunnen enkele duizenden voertuigen op waterstof de weg op.

22 september '23 (14:07)

Klimaatdemonstranten op A12 weer 'verwijderd'

De blokkade van klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag is weer beëindigd. "Actievoerders zijn verwijderd. De weg wordt schoongemaakt en zo snel mogelijk vrijgegeven voor het verkeer", meldt de gemeente Den Haag.

22 september '23 ( 8:39)

ZitZo Koeriers uit Hallum in staat van faillissement

De rechtbank in Leeuwarden heeft woensdag 20 september 2023 ZitZo Koeriers B.V. uit het Noord-Friese dorp Hallum in staat van faillissement verklaard. Daarover bericht Rtvnof.nl.

22 september '23 ( 8:34)

Proef transportbedrijf Don Trucking met volledig elektrische truck

Don Trucking, dat gevestigd is in het Gelderse dorp Ulft, gaat proefdraaien met een vrachtwagen die volledig elektrisch is. De trucks van het transportbedrijf rijden nu nog op diesel en vloeibaar aardgas. Daarover bericht Regio8.nl.

22 september '23 ( 6:07)

Verbouwing station Amsterdam Zuid: A10 richting Schiphol dit weekend dicht

De A10 Zuid richting Schiphol is vanaf vrijdagavond tot maandagochtend vroeg dicht vanwege grootschalige werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. De weg is dicht tussen knooppunt Amstel en de oprit S108 VUmc, van vrijdagavond 22.00 uur tot maandag 05.00 uur.

21 september '23 (15:37)

Tweede Kamer wil brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen

De Tweede Kamer wil de brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen. De huidige korting, die per 1 januari zou vervallen, blijft een jaar langer bestaan. Ook gaat de gebruikelijke jaarlijkse verhoging eenmalig niet door. Een voorstel daartoe van VVD-fractieleider Sophie Hermans krijgt steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan.

21 september '23 (15:37)

Rover vindt miljoenen tegen prijsstijging openbaar vervoer volkomen terecht

Reizigersvereniging Rover vindt het "volkomen terecht" dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om duurdere trein- en buskaartjes volgend jaar te voorkomen. "Het is ook iets waar wij de Kamer eerder op gewezen hebben. Door de prijzen niet te verhogen, zorg je dat lage inkomens hun koopkracht behouden. Zij maken nu eenmaal meer gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto", aldus Freek Bos, directeur van Rover.

21 september '23 (12:52)

Demonstranten Extinction Rebellion opnieuw op A12

Rond 12.00 uur zijn voor de dertiende dag op rij klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de snelweg A12 in Den Haag opgegaan. Dat meldt de gemeente, die daarbij ook herhaalt dat het betreden van de snelweg niet is toegestaan en dat de demonstranten mogelijk kunnen worden aangehouden. Woensdag hield de politie 138 demonstranten aan.

21 september '23 (10:37)

Recordomzet moederbedrijf FlixBus in eerste jaarhelft

Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.