Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Twee procesbegeleiders moeten onderhandelingen cao streekvervoer helpen hervatten

Door ANP
schedule 5 min
Twee procesbegeleiders moeten onderhandelingen cao streekvervoer helpen hervatten
Om de onderhandelingen voor een nieuwe cao in het streekvervoer te hervatten, stelt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) twee zogenoemde procesbegeleiders beschikbaar. Dat maakte zij bekend na afloop van een "constructief gesprek" dat reizigersvereniging Rover voerde met vakbonden FNV en CNV en werkgeversvereniging VWOV.

"De afgelopen dagen heb ik namens het kabinet met verschillende partijen gesproken over de stakingen in het streekvervoer en reizigersorganisatie Rover heeft vandaag voor het eerst sinds twee maanden weer alle partijen om tafel gekregen", zei Heijen. "Uit al deze gesprekken is mij gebleken dat onafhankelijke procesbegeleiding kan helpen om de gesprekken weer op gang te brengen."

De begeleiders die worden aangedragen werken voor het Centrum Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel (CAOP), een dienstverlener op het gebied van arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen.

Rover

Ook Rover denkt dat het goed is als er een verkenner wordt aangesteld om de impasse in de cao-onderhandelingen te doorbreken. Rover had de cao-partijen uitgenodigd voor een bijeenkomst op maandagmiddag. De vastgelopen cao-gesprekken hebben sinds januari geregeld geleid tot stakingen. Steeds meer reizigers ondervinden daar hinder van, zegt Rover.

In het gesprek kwam erkenning naar voren "voor de lastige situatie waarin zowel reizigers, medewerkers als vervoersbedrijven zich bevinden", meldt Rover. Zo hebben de vervoerders aangegeven het financieel zwaar te hebben gehad tijdens de coronacrisis. Ook nu hebben zij daar nog last van. Werknemers hebben echter te maken met hoge werkdruk en veel ziekteverzuim.

Oproep

"De onderhandelingen voor een nieuwe cao zitten op het moment nog vast en dat is slecht voor iedereen. Voor werknemers, werkgevers, maar op de eerste plaats voor de reizigers", stelt Heijnen. Vorige week deed zij al een oproep aan vakbonden en vervoerders om opnieuw met elkaar in gesprek te gaan en stakingen op te schorten. Die oproep kwam kort voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag. Sommige reizigers zijn afhankelijk van het openbaar vervoer om naar de stembus te gaan. "Staken is een grondrecht, maar stemmen is dat ook", zegt Heijnen.

Verder meldt Heijnen aanwezig te zullen zijn op de landelijke manifestatie voor het streekvervoer morgen, die wordt georganiseerd door de FNV. "Het belang van de reizigers staat voorop, maar ik vind het ook belangrijk om te horen hoe de chauffeurs en andere medewerkers tegen hun werk in het streekvervoer aankijken", zegt zij.

28 maart '23 (13:44)

In juli twee dagen fietsen en wandelen over de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat opent op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli 2023 het fietspad op de Afsluitdijk voor fietsers en wandelaars. De werkzaamheden op de Afsluitdijk duren langer dan verwacht. Door de tijdelijke openstelling kan beide dagen tussen 08.00 en 18.00 uur over de Afsluitdijk gefietst en gewandeld worden. Dit meldt Rijkswaterstaat.

28 maart '23 (13:39)

Onderzoek naar verkeerssituatie in Willemstad: inwoners kunnen deelnemen

Willemstad levendig en vitaal houden. Dat is wat de gemeente Moerdijk graag ziet. In Willemstad en omgeving spelen de komende jaren meerdere ruimtelijke ontwikkelingen. Bekend is dat veel bewoners van Willemstad zich zorgen maken over een mogelijke toename van het verkeer in hun vestingstad. De gemeente wil in beeld krijgen welk gezamenlijk effect de verschillende ontwikkelingen hebben op de verkeerssituatie in Willemstad. Daarom gaat zij een breed verkeersonderzoek houden. Dat meldt de gemeente Moerdijk.

28 maart '23 (11:40)

EU is het eens over meer laadpalen elektrische auto's

De Europese Unie is het eens geworden over het plaatsen van meer laadpalen voor elektrische auto's. Betalen aan de laadpaal moet ook makkelijker en inzichtelijker worden.

28 maart '23 ( 9:30)

Auto's van Hyundai en Kia te makkelijk te stelen, Amerikaanse steden klagen autofabrikanten aan

Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee, Columbus en Seattle. Sinds op TikTok filmpjes zijn verschenen worden de wagens massaal gehackt en gestolen.

28 maart '23 ( 9:20)

Rekenkamer: 'vieze' vrachtauto blijft rijnaak en trein aftroeven

De Europese Commissie is veel te optimistisch over het verduurzamen van het goederenvervoer, vindt de Europese Rekenkamer. De vervuilende vrachtwagen blijft voorlopig veruit het populairste vrachtvervoermiddel. De Europese Unie verwacht te veel van de binnenvaart en de trein en doet te weinig om die alternatieven aantrekkelijker te maken.

27 maart '23 (16:32)

Organisator toertocht kan ongeval met 4 doden nauwelijks bevatten

Organisator 9Miles kan nauwelijks bevatten dat vier deelnemers aan de toertocht zondag zijn overleden door op de Duitse snelweg A3. De organisatie zegt dat een vijfde persoon op tijd kon wegkomen en het ongeval heeft overleefd.

27 maart '23 (16:10)

Meerdere auto's bekrast en vernield tijdens auto-evenement in Assen

Tijdens evenement voor autoliefhebbers op het TT Circuit in Assen zijn meerdere auto's beschadigd en bekrast. De schade varieert van krassen tot losgedraaide wielbouten en vernielde spiegels. Op het evenement Hart voor Auto's komen jaarlijks duizenden mensen af. Dit meldt de NOS. 

27 maart '23 (14:22)

EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

27 maart '23 (10:07)

Veel verkeersproblemen door grote staking in Duitsland

Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens. De vakbonden Verdi en EVG proberen zo hun eisen kracht bij te zetten voor een stevigere loonsverhoging voor de 2,5 miljoen werknemers die ze vertegenwoordigen. Ook Nederlanders kunnen last krijgen van de acties.

27 maart '23 ( 9:42)

Vier Nederlanders omgekomen op snelweg Duitsland

Op de A3 bij de Duitse plaats Kleef vlak bij de grens met Nederland zijn zondagochtend vier Nederlanders om het leven gekomen, bevestigt de Duitse politie. Het gaat om drie mannen van 39, 42 en 56 jaar en een 37-jarige vrouw. De slachtoffers reden in Porches.