Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Negen op tien Nederlanders willen buslijnen die weinig gebruikt worden behouden

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
Negen op tien Nederlanders willen buslijnen die weinig gebruikt worden behouden
Negen op de tien volwassenen vinden dat buslijnen die weinig gebruikt worden niet zomaar geschrapt mogen worden, als voorzieningen als ziekenhuizen, middelbare scholen en winkels daardoor slecht bereikbaar worden voor mensen zonder auto. Dat blijkt uit enquêteonderzoek van het ANP, uitgevoerd in samenwerking met Kieskompas.

Tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van volgende week gaat het vaak over zorgen dat plattelandsbewoners voorzieningen als bussen kwijtraken.

In de afgelopen jaren verdwenen er juist honderden bushaltes, met name op het platteland. De NOS en regionale omroepen concludeerden vorige maand dat er in de afgelopen vijf jaar zeker 1500 bushaltes zijn verdwenen. Met name in Groningen en Drenthe werden relatief veel haltes opgeheven. Volgens het onderzoek van de omroepen zijn er tientallen dorpen waar vijf jaar terug wel een opstapplek binnen de bebouwde kom te vinden was, maar tegenwoordig niet meer.

Eens

Het overgrote deel van de Nederlanders vindt echter niet dat buslijnen per se genoeg geld moeten opleveren om te blijven bestaan. Dat geldt voor zowel jongeren als ouderen. In beide gevallen is bijna 90 procent het met de stelling eens. Wel zijn ouderen vaker meer uitgesproken over het behoud van buslijnen. Van de 65-plussers geeft ruim 60 procent aan het 'helemaal eens' te zijn met de stelling, onder jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot en met 34 jaar is dat ruim 50 procent.

Uitgesplitst naar stemgedrag valt op dat onder de kiezers van alle partijen een ruime meerderheid het met de stelling eens is. Onder stemmers van linkse partijen als GroenLinks, SP, PvdA en Partij voor de Dieren is dat vrijwel iedereen. Onder JA21-stemmers (80 procent) en VVD-stemmers (77 procent) is dat percentage iets lager.

Onder druk

Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) vindt dat het openbaar vervoer onder druk is komen staan en ziet daarin de invloed van regeringspartij VVD. "Buslijnen verdwijnen, dienstregelingen worden versoberd, kaartjes dreigen onbetaalbaar te worden en de personeelstekorten lopen op." Fahid Minhas (VVD) vindt bereikbaarheid belangrijk, maar de bus niet altijd de oplossing. "In plaats van een lege bus rond te laten rijden kunnen we dan beter een taxi, een kleiner busje of deelmobiliteit inzetten als onderdeel van het ov-netwerk."

"Als je als boekhouder alleen kijkt vanuit kosten en opbrengsten naar voorzieningen, kan je buiten de Randstad elke buslijn kapot rekenen", vindt Kamerlid Harmen Krul van het CDA. Hij ziet bereikbaarheid als een "basisrecht". De voorgelegde stelling kan overigens ook bij andere partijen op steun rekenen, waaronder PVV en ChristenUnie.

Het enquêteonderzoek is uitgevoerd tussen 24 februari en 6 maart, en werd ingevuld door een representatieve groep van ruim 2400 Nederlanders.

27 mei '24 (13:15)

Instorten parkeergarage Nieuwegein: Q-Park 'enorm geschrokken'

Q-Park is "enorm geschrokken" van het instorten van de hellingbanen in de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. "We zijn opgelucht dat bezoekers en medewerkers ongedeerd zijn gebleven. Wij willen onze oprechte dank uitspreken aan de hulpdiensten voor hun snelle en professionele handelen", schrijft de parkeerexploitant mede namens Primevest, de eigenaar van de garage, in een verklaring op de website.

27 mei '24 ( 9:15)

Start verkennend OVV-onderzoek naar ingestorte garage Nieuwegein

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start maandag een verkennend onderzoek naar de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein. Dat laat een woordvoerster maandag weten.

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.