Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Negen op tien Nederlanders willen buslijnen die weinig gebruikt worden behouden

Door ANP
schedule 6 min
Negen op tien Nederlanders willen buslijnen die weinig gebruikt worden behouden
Negen op de tien volwassenen vinden dat buslijnen die weinig gebruikt worden niet zomaar geschrapt mogen worden, als voorzieningen als ziekenhuizen, middelbare scholen en winkels daardoor slecht bereikbaar worden voor mensen zonder auto. Dat blijkt uit enquêteonderzoek van het ANP, uitgevoerd in samenwerking met Kieskompas.

Tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van volgende week gaat het vaak over zorgen dat plattelandsbewoners voorzieningen als bussen kwijtraken.

In de afgelopen jaren verdwenen er juist honderden bushaltes, met name op het platteland. De NOS en regionale omroepen concludeerden vorige maand dat er in de afgelopen vijf jaar zeker 1500 bushaltes zijn verdwenen. Met name in Groningen en Drenthe werden relatief veel haltes opgeheven. Volgens het onderzoek van de omroepen zijn er tientallen dorpen waar vijf jaar terug wel een opstapplek binnen de bebouwde kom te vinden was, maar tegenwoordig niet meer.

Eens

Het overgrote deel van de Nederlanders vindt echter niet dat buslijnen per se genoeg geld moeten opleveren om te blijven bestaan. Dat geldt voor zowel jongeren als ouderen. In beide gevallen is bijna 90 procent het met de stelling eens. Wel zijn ouderen vaker meer uitgesproken over het behoud van buslijnen. Van de 65-plussers geeft ruim 60 procent aan het 'helemaal eens' te zijn met de stelling, onder jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot en met 34 jaar is dat ruim 50 procent.

Uitgesplitst naar stemgedrag valt op dat onder de kiezers van alle partijen een ruime meerderheid het met de stelling eens is. Onder stemmers van linkse partijen als GroenLinks, SP, PvdA en Partij voor de Dieren is dat vrijwel iedereen. Onder JA21-stemmers (80 procent) en VVD-stemmers (77 procent) is dat percentage iets lager.

Onder druk

Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) vindt dat het openbaar vervoer onder druk is komen staan en ziet daarin de invloed van regeringspartij VVD. "Buslijnen verdwijnen, dienstregelingen worden versoberd, kaartjes dreigen onbetaalbaar te worden en de personeelstekorten lopen op." Fahid Minhas (VVD) vindt bereikbaarheid belangrijk, maar de bus niet altijd de oplossing. "In plaats van een lege bus rond te laten rijden kunnen we dan beter een taxi, een kleiner busje of deelmobiliteit inzetten als onderdeel van het ov-netwerk."

"Als je als boekhouder alleen kijkt vanuit kosten en opbrengsten naar voorzieningen, kan je buiten de Randstad elke buslijn kapot rekenen", vindt Kamerlid Harmen Krul van het CDA. Hij ziet bereikbaarheid als een "basisrecht". De voorgelegde stelling kan overigens ook bij andere partijen op steun rekenen, waaronder PVV en ChristenUnie.

Het enquêteonderzoek is uitgevoerd tussen 24 februari en 6 maart, en werd ingevuld door een representatieve groep van ruim 2400 Nederlanders.

24 maart '23 (14:05)

158 nieuwe elektrische bussen voor Groningen en Drenthe

Tussen 2024 en 2026 vervangen OV-bureau Groningen Drenthe en Qbuzz veel van de huidige bussen door elektrische uitstootvrije bussen. Momenteel rijden in Groningen en Drenthe al 196 uitstootvrije bussen, elektrisch en op waterstof. Met de vervanging van nog eens maximaal 158 HVO-dieselbussen door elektrische bussen rijdt straks bijna negentig procent van alle bussen in beide provincies op schone energie. Dit meldt OV-bureau Groningen Drenthe.

24 maart '23 ( 9:52)

7-jarig kind omgekomen door aanrijding met stadsbus Utrecht

Een 7-jarig kind is vrijdagochtend in Utrecht om het leven gekomen door een aanrijding met een stadsbus. Een 5-jarig kind raakte zwaargewond, meldt de politie.

24 maart '23 ( 9:52)

Volkswagen moet Haarlemmer sjoemeldieseleigenaar 3000 euro compensatie betalen

Volkswagen moet een eigenaar van een in 2010 gekochte Golf TDI 3000 euro schadevergoeding betalen omdat hij destijds te veel zou hebben neergeteld voor zijn dieselwagen, heeft de rechter in Haarlem bepaald. De man wist op het moment van aanschaf namelijk niet dat er sjoemelsoftware in zijn auto zat, waardoor de wagen schoner leek dan dat deze in werkelijkheid was.

24 maart '23 ( 6:07)

Shovelchauffeur opnieuw voor de rechter na afgewezen wrakingsverzoek

De bestuurder van de shovel die door een afzetting reed bij het boerenprotest in Den Haag, staat vrijdag opnieuw voor de politierechter in Den Haag. De rechtbank heeft zijn wrakingsverzoek ongegrond verklaard en legt de 60-jarige verdachte uit Geesteren ook een wrakingsverbod op, zodat hij niet opnieuw om een andere rechter kan vragen.

23 maart '23 ( 9:22)

EU-top praat niet over patstelling over verbod op brandstofauto

De EU-leiders buigen zich donderdag op hun top in Brussel niet over de patstelling over het uitbannen van de brandstofauto. Plotselinge criticus Duitsland en de Europese Commissie zoeken nog naarstig naar een uitweg uit hun meningsverschil, zeggen EU-bronnen. Maar dat kan zomaar pas volgende week of nog later worden.

22 maart '23 (15:22)

Premium 98 benzine steeds duurder vergeleken met gewone 95

Een liter premium benzine (Euro 98), waar veel klassieke auto's, sportwagens en motoren op rijden, wordt steeds duurder vergeleken met de gewone Euro 95, constateren brandstofexperts. Dat komt doordat Amerikaanse en Europese olieraffinaderijen worstelen om voldoende geschikte grondstoffen te vinden om de hoogwaardige benzine te maken.

22 maart '23 (10:03)

Klokkenluider: Belastingdienst zette zich in om Uber te helpen

De Belastingdienst heeft zich actief ingezet om taxiapp Uber te helpen. Zo kreeg het Amerikaanse bedrijf van de fiscus precies te horen wat er met andere landen werd besproken, en wat standpunten van landen als Frankrijk en België waren. Ook hoefde Uber in Nederland nauwelijks belasting te betalen. Dat zei klokkenluider Mark MacGann dinsdag tegen de commissie Financiën van de Tweede Kamer.

22 maart '23 ( 9:41)

Reuters: Duitse bonden plannen grote transportstaking op maandag

Duitse vakbonden zijn van plan volgende week maandag een grote staking in het trein-, bus- en luchtverkeer te organiseren. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Naar verluidt wordt daarover donderdag een persconferentie gehouden door de bonden Verdi en EVG.

22 maart '23 ( 9:37)

Gemeente sluit verboden ontmoetingsplaats motorclub in Utrecht

Een pand in Utrecht dat dienst leek te doen als ontmoetingsplaats voor een verboden motorclub is gesloten door de gemeente, meldt de politie dinsdag. Op maandag viel de politie het pand binnen in opdracht van het Openbaar Ministerie, nadat er "signalen" waren dat het pand voor de ontmoetingen werd gebruikt. Zes mensen zijn aangehouden.

21 maart '23 (11:17)

Hop On Hop Off-festival in Breda: extra pendelbussen

Het grootste speciaalbier- en foodtruckfestival  van de Benelux is in aantocht. Hop On Hop Off vindt plaats van 31 maart tot en met 2 april 2023 in de Kunstijsbaan in Breda. Vervoerder Arriva zet deze dagen extra bussen in. Dat meldt Arriva.