Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Brussel neemt Nederlands voorbeeld over en stelt rijbewijs vanaf 17 jaar in

Door Milan Bos
schedule 3 min
Brussel neemt Nederlands voorbeeld over en stelt rijbewijs vanaf 17 jaar in
Jongeren in de EU moeten volgens de Europese Commissie vanaf 17 jaar kunnen leren autorijden en hun rijbewijs halen, zoals in Nederland al mogelijk is. Dan moeten ze tot hun achttiende ervaring opdoen met een begeleider in de auto, zoals een ouder. Er zou een proeftijd van ten minste twee jaar moeten komen voor beginnende bestuurders na het behalen van het examen, met een nultolerantie voor rijden onder invloed. Er komt ook een digitaal rijbewijs in de EU dat overal erkend wordt zoals de coronapas, als het aan het dagelijks EU-bestuur ligt.

Deze en meer voorstellen maken deel uit van een pakket wetsvoorstellen om het leren rijden voor jongeren aantrekkelijker te maken, de veiligheid op de weg te verbeteren en het aantal verkeersdoden in de EU te verminderen. Volgens Eurocommissaris Adina Vălean (Transport) vielen er vorig jaar 20.000 doden in het wegverkeer, vooral voetgangers, fietsers en gebruikers van scooters en motoren.

Veiliger rijden

Ze stelt voor om meer aandacht bij de rijlessen te schenken aan die kwetsbare groepen. En om streng te zijn voor jonge bestuurders. Dit is essentieel, zegt de commissie omdat beginnende automobilisten van onder de 30 jaar maar 8 procent van alle bestuurders op de weg uitmaken, maar betrokken zijn bij twee op de vijf dodelijke aanrijdingen. De EU streeft naar nul doden op de weg in 2050.

Er moeten gelijke regels komen in de EU voor het intrekken van rijbewijzen, zoals 50 kilometer boven de snelheidslimiet rijden, waar ook. De commissie hamert ook op betere handhaving van overtredingen. Een ingetrokken rijbewijs moet automatisch in de hele Europese Unie zijn ingetrokken.

Door: ANP

25 september '23 ( 9:22)

Vereniging zelfstandige pakketbezorgers in hoger beroep over tarieven PostNL

De vereniging voor zelfstandige pakketbezorgers BVPD gaat in hoger beroep in een zaak tegen PostNL omdat de organisatie het niet eens is met de tarieven van het post- en pakketbedrijf. "Van PostNL mag geëist worden dat ze als voormalig staatsbedrijf met extreme marktmacht zich maatschappelijk zorgvuldig opstelt en eerlijke tarieven hanteert", laat advocaat Danny Snijders van de pakketbezorgers weten.

25 september '23 ( 7:07)

125 miljoen euro subsidie voor waterstof als brandstof

Het kabinet trekt voor de komende vier jaar in totaal 125 miljoen euro uit om waterstof als brandstof te stimuleren, meldt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Van het geld moeten ongeveer veertig stations worden neergezet en kunnen enkele duizenden voertuigen op waterstof de weg op.

22 september '23 (14:07)

Klimaatdemonstranten op A12 weer 'verwijderd'

De blokkade van klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag is weer beëindigd. "Actievoerders zijn verwijderd. De weg wordt schoongemaakt en zo snel mogelijk vrijgegeven voor het verkeer", meldt de gemeente Den Haag.

22 september '23 ( 8:39)

ZitZo Koeriers uit Hallum in staat van faillissement

De rechtbank in Leeuwarden heeft woensdag 20 september 2023 ZitZo Koeriers B.V. uit het Noord-Friese dorp Hallum in staat van faillissement verklaard. Daarover bericht Rtvnof.nl.

22 september '23 ( 8:34)

Proef transportbedrijf Don Trucking met volledig elektrische truck

Don Trucking, dat gevestigd is in het Gelderse dorp Ulft, gaat proefdraaien met een vrachtwagen die volledig elektrisch is. De trucks van het transportbedrijf rijden nu nog op diesel en vloeibaar aardgas. Daarover bericht Regio8.nl.

22 september '23 ( 6:07)

Verbouwing station Amsterdam Zuid: A10 richting Schiphol dit weekend dicht

De A10 Zuid richting Schiphol is vanaf vrijdagavond tot maandagochtend vroeg dicht vanwege grootschalige werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. De weg is dicht tussen knooppunt Amstel en de oprit S108 VUmc, van vrijdagavond 22.00 uur tot maandag 05.00 uur.

21 september '23 (15:37)

Tweede Kamer wil brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen

De Tweede Kamer wil de brandstofaccijnzen volgend jaar niet verhogen. De huidige korting, die per 1 januari zou vervallen, blijft een jaar langer bestaan. Ook gaat de gebruikelijke jaarlijkse verhoging eenmalig niet door. Een voorstel daartoe van VVD-fractieleider Sophie Hermans krijgt steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan.

21 september '23 (15:37)

Rover vindt miljoenen tegen prijsstijging openbaar vervoer volkomen terecht

Reizigersvereniging Rover vindt het "volkomen terecht" dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om duurdere trein- en buskaartjes volgend jaar te voorkomen. "Het is ook iets waar wij de Kamer eerder op gewezen hebben. Door de prijzen niet te verhogen, zorg je dat lage inkomens hun koopkracht behouden. Zij maken nu eenmaal meer gebruik van het openbaar vervoer dan van de auto", aldus Freek Bos, directeur van Rover.

21 september '23 (12:52)

Demonstranten Extinction Rebellion opnieuw op A12

Rond 12.00 uur zijn voor de dertiende dag op rij klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de snelweg A12 in Den Haag opgegaan. Dat meldt de gemeente, die daarbij ook herhaalt dat het betreden van de snelweg niet is toegestaan en dat de demonstranten mogelijk kunnen worden aangehouden. Woensdag hield de politie 138 demonstranten aan.

21 september '23 (10:37)

Recordomzet moederbedrijf FlixBus in eerste jaarhelft

Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.