Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bus- en treinpersoneel streekvervoer staakt woensdag opnieuw

Door ANP
schedule 4 min
Bus- en treinpersoneel streekvervoer staakt woensdag opnieuw
Medewerkers in het streekvervoer leggen woensdag opnieuw het werk neer. Daartoe hebben vakbonden FNV en CNV opgeroepen om betere arbeidsvoorwaarden voor 13.000 werknemers af te dwingen, met name buschauffeurs. Vrijdag wordt ook nog gestaakt. De twee stakingsdagen volgen op een vijfdaagse staking eerder deze maand. De onderhandelingen over een nieuwe cao zitten muurvast.

Stakend personeel wil een nieuwe cao waarin is vastgelegd dat het loon meestijgt met de inflatie. Ook moeten maatregelen worden getroffen om de hoge werkdruk onder buschauffeurs, die rijden voor onder meer Arriva, Qbuzz en Keolis, te verlagen. FNV eist een loonsverhoging van 16,9 procent voor een cao voor een jaar, het CNV eist 14 procent verspreid over achttien maanden.

Looneis is te hoog

Werkgevers, verenigd in de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), blijven erbij dat die looneis te hoog is. Voorzitter Fred Kagie liet eerder al weten dat dit geld er simpelweg niet is. De werkgevers zeggen dat de marges in het openbaar vervoer heel klein zijn, en dat veel vervoersbedrijven sinds corona verlies draaien. Het loonbod van de VWOV bedraagt 8 procent voor een jaar. Samen met de verbeterde arbeidsvoorwaarden gaat personeel er 11 procent op vooruit.

Van 6 tot en met 10 februari staakte het streekvervoer ook al. Als gevolg daarvan vielen veel bussen uit. Hoeveel overlast deze staking heeft opgeleverd, daarover lopen de opvattingen van werkgevers en vakbonden uiteen. Volgens werkgevers zou ongeveer de helft van de bussen die week zijn uitgevallen. FNV noemde dat eerder een "frame", de bond ging uit van 80 procent uitval.

Treinpersoneel

Een tweede cao in het streekvervoer geldt voor 1300 medewerkers, met name voor treinpersoneel. Ook voor deze cao zijn vakbonden en werkgevers in een impasse geraakt. CNV heeft dit personeel opgeroepen donderdag te gaan staken rondom Zwolle. Als gevolg daarvan houdt vervoerder Keolis rekening met minder treinen of uitval op de trajecten Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen.

Door: ANP

28 maart '23 (13:44)

In juli twee dagen fietsen en wandelen over de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat opent op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli 2023 het fietspad op de Afsluitdijk voor fietsers en wandelaars. De werkzaamheden op de Afsluitdijk duren langer dan verwacht. Door de tijdelijke openstelling kan beide dagen tussen 08.00 en 18.00 uur over de Afsluitdijk gefietst en gewandeld worden. Dit meldt Rijkswaterstaat.

28 maart '23 (13:39)

Onderzoek naar verkeerssituatie in Willemstad: inwoners kunnen deelnemen

Willemstad levendig en vitaal houden. Dat is wat de gemeente Moerdijk graag ziet. In Willemstad en omgeving spelen de komende jaren meerdere ruimtelijke ontwikkelingen. Bekend is dat veel bewoners van Willemstad zich zorgen maken over een mogelijke toename van het verkeer in hun vestingstad. De gemeente wil in beeld krijgen welk gezamenlijk effect de verschillende ontwikkelingen hebben op de verkeerssituatie in Willemstad. Daarom gaat zij een breed verkeersonderzoek houden. Dat meldt de gemeente Moerdijk.

28 maart '23 (11:40)

EU is het eens over meer laadpalen elektrische auto's

De Europese Unie is het eens geworden over het plaatsen van meer laadpalen voor elektrische auto's. Betalen aan de laadpaal moet ook makkelijker en inzichtelijker worden.

28 maart '23 ( 9:30)

Auto's van Hyundai en Kia te makkelijk te stelen, Amerikaanse steden klagen autofabrikanten aan

Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee, Columbus en Seattle. Sinds op TikTok filmpjes zijn verschenen worden de wagens massaal gehackt en gestolen.

28 maart '23 ( 9:20)

Rekenkamer: 'vieze' vrachtauto blijft rijnaak en trein aftroeven

De Europese Commissie is veel te optimistisch over het verduurzamen van het goederenvervoer, vindt de Europese Rekenkamer. De vervuilende vrachtwagen blijft voorlopig veruit het populairste vrachtvervoermiddel. De Europese Unie verwacht te veel van de binnenvaart en de trein en doet te weinig om die alternatieven aantrekkelijker te maken.

27 maart '23 (16:32)

Organisator toertocht kan ongeval met 4 doden nauwelijks bevatten

Organisator 9Miles kan nauwelijks bevatten dat vier deelnemers aan de toertocht zondag zijn overleden door op de Duitse snelweg A3. De organisatie zegt dat een vijfde persoon op tijd kon wegkomen en het ongeval heeft overleefd.

27 maart '23 (16:10)

Meerdere auto's bekrast en vernield tijdens auto-evenement in Assen

Tijdens evenement voor autoliefhebbers op het TT Circuit in Assen zijn meerdere auto's beschadigd en bekrast. De schade varieert van krassen tot losgedraaide wielbouten en vernielde spiegels. Op het evenement Hart voor Auto's komen jaarlijks duizenden mensen af. Dit meldt de NOS. 

27 maart '23 (14:22)

EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

27 maart '23 (10:07)

Veel verkeersproblemen door grote staking in Duitsland

Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens. De vakbonden Verdi en EVG proberen zo hun eisen kracht bij te zetten voor een stevigere loonsverhoging voor de 2,5 miljoen werknemers die ze vertegenwoordigen. Ook Nederlanders kunnen last krijgen van de acties.

27 maart '23 ( 9:42)

Vier Nederlanders omgekomen op snelweg Duitsland

Op de A3 bij de Duitse plaats Kleef vlak bij de grens met Nederland zijn zondagochtend vier Nederlanders om het leven gekomen, bevestigt de Duitse politie. Het gaat om drie mannen van 39, 42 en 56 jaar en een 37-jarige vrouw. De slachtoffers reden in Porches.