Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gearresteerde klimaatactivisten A12 staan voor de rechter

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Gearresteerde klimaatactivisten A12 staan voor de rechter
De klimaatactivisten die voorafgaand aan de blokkade op de A12 van Extinction Rebellion zijn opgepakt staan dinsdag voor de rechter. Ze zijn het oneens met het gebiedsverbod dat zij opgelegd kregen van het Openbaar Ministerie. De raadkamer behandelt de zaak in een besloten zitting en doet na twee weken uitspraak.

De Utrechtsebaan, het stuk A12 in Den Haag, was door de klimaatactiegroep Extinction Rebellion aangewezen als plek om te demonstreren tegen subsidies voor fossiele energie. De klimaatactivisten riepen op sociale media andere mensen op om naar de blokkade te komen. Volgens het OM was dit opruiing. De acht activisten werden daarom enige tijd voor de demonstratie opgepakt en kregen een gebiedsverbod.

Gevaarlijk en ontwrichtend 

Het OM noemde de blokkade "gevaarlijk en ontwrichtend". Veel andere demonstranten gingen op zaterdag 28 januari wel naar de A12. De Utrechtsebaan was die dag urenlang onbegaanbaar door de demonstratie. Meer dan zevenhonderd mensen werden gearresteerd. Boven de tunnelbak stonden nog eens vele honderden mensen om de activisten aan te moedigen.

Demonstratierecht onder druk

Volgens het College voor de Rechten van de Mens stond het demonstratierecht ernstig onder druk door het aanhouden van de klimaatactivisten die opriepen tot de blokkade van de A12. "De overheid moet demonstraties faciliteren", benadrukte het mensenrechtencollege. "Inzet van strafrechtelijke instrumenten om de organisatie van een demonstratie te verhinderen is een extreem zwaar middel dat niet makkelijk te rechtvaardigen valt."

In een kort geding dat diende op de dag voor de betreffende blokkade besloot de rechter de beslissing bij de raadkamer te laten. Die moet nu bepalen of het gebiedsverbod van het OM terecht was of niet. De klimaatactivisten mogen negentig dagen niet op de Utrechtsebaan komen. De volgende demonstratie van Extinction Rebellion op dat stukje van de A12 staat gepland op 11 maart.

Door: ANP

01 december '23 (15:00)

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

01 december '23 (12:45)

Lichte stijging autoverkopen in november: automarkt 'normaliseert'

Autofabrikanten verkochten in november nog maar iets meer auto's dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging wijst dat op een normalisering van de markt voor personenauto's, na maanden van sterke stijgingen.

01 december '23 ( 8:27)

Van Eijsingabrug in Oegstgeest anderhalve dag afgesloten

De Van Eijsingabrug in Oegstgeest is van donderdag 7 december (07.00 uur) tot en met vrijdag 8 december (19.00 uur) vanwege werkzaamheden afgesloten. Autoverkeer, bussen, voetgangers en fietsers kunnen dan niet over de brug. Daarover bericht de gemeente Oegstgeest.

01 december '23 ( 8:13)

Kentekenonderzoek in gemeente Nederweert brengt routes vrachtverkeer in beeld

Een van de ambities uit het Mobiliteitsplan Nederweert is om doorgaand vrachtverkeer over de daarvoor bestemde wegen te leiden. Van 20 tot en met 28 novemher 2023 heeft Nederweert met verkeerscamera's een kentekenonderzoek gedaan om inzicht te krijgen in hoe vrachtverkeer het gemeentelijke wegennet daadwerkelijk gebruikt. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

01 december '23 ( 7:45)

Gladheid: code geel in Friesland, Groningen en Noord-Holland

Het KNMI waarschuwt automobilisten in Friesland, Groningen en Noord-Holland dat het 's ochtends op lokale wegen glad kan zijn door het bevriezen van natte weggedeelten. Vrijdagavond kan het daar eveneens glad worden door sneeuwbuien en later mogelijk ook weer door bevriezing van het wegdek, aldus het KNMI, dat code geel heeft afgegeven.

30 november '23 (16:00)

Volgens ANWB circa 40 procent meer pechmeldingen door vrieskou

De vrieskou leidt ertoe dat de ANWB veel meer meldingen krijgt van pechgevallen. Een woordvoerster ziet een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een gewone donderdag. "We verwachten dat we aan het einde van de dag op 5100 meldingen uitkomen." Ook vrijdag wordt het druk, voorspelt ze.

30 november '23 (12:45)

Regionaal ov: provincies hebben 300 miljoen euro verdeeld

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.

30 november '23 ( 8:32)

Eerste landelijke strooiactie door Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft voor het eerst landelijk gestrooid. Alle snelwegen zijn in de nacht van woensdag op donderdag voorzien van een laagje zout, omdat er gladheid werd verwacht. Volgens een woordvoerster hebben de pekelwagens in totaal 35.000 kilometer gereden en is er 2,2 miljoen kilo zout gestrooid. Dat komt neer op "één theelepeltje per vierkante meter", zegt ze.

29 november '23 (13:45)

Claimclub krijgt groen licht voor collectieve rechtszaak over sjoemeldiesels

De Stichting Diesel Emissions Justice heeft van de rechter in Amsterdam groen licht gekregen voor een collectieve rechtszaak tegen Peugeot, Citroën, DS en Opel. Volgens de belangenorganisatie kan de rechtbank hiermee de claim nu inhoudelijk gaan beoordelen. "Een belangrijke doorbraak", stelt Joost Edixhoven, een van de advocaten van de stichting.

29 november '23 ( 7:45)

Weinig problemen op de weg door gladheid tijdens spits

De ochtendspits lijkt woensdag vooralsnog geen grote problemen te ondervinden van de gladheid waarvoor wordt gewaarschuwd. Op de snelwegen is er niet veel aan de hand en is het qua files tot dusver een normale woensdagochtend. Gladheid lijkt zich vooral lokaal, buiten de snelwegen, voor te doen, zegt een woordvoerder van de ANWB.