Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Milieudefensie en FNV helpen werknemers bedrijven te vergroenen

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
Milieudefensie en FNV helpen werknemers bedrijven te vergroenen
AMSTERDAM (ANP) - Klimaatbeleid van bedrijven ontstaat niet alleen in de bestuurskamer, ook werknemers kunnen daar volgens vakbond FNV en Milieudefensie een belangrijke bijdrage aan leveren. Volgens de twee organisaties kunnen zij zelfs "een sleutelrol" spelen in het verbeteren van de klimaatplannen van het bedrijfsleven. Om hen te helpen, hebben de bond en de milieuorganisatie samen een website ontwikkeld met adviezen voor werknemers en ondernemingsraden.

"We willen voorbij het idee 'een beter milieu begint bij jezelf', want de invloed van bedrijven is veel groter dan je individuele koop- of stemgedrag", legt directeur van Milieudefensie Donald Pols uit. Zijn organisatie wist eerder via de rechter Shell te dwingen tot het opstellen van ambitieuzer klimaatbeleid. Dit is weer een andere aanvliegroute om hetzelfde doel te bereiken, legt hij uit. "Grote bedrijven moeten vergroenen, dat is de enige manier om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. En werknemers moeten nooit onderschatten hoeveel impact ze hebben op het bestuur van hun bedrijf."

Volgens de directeur van Milieudefensie is de samenwerking met de FNV uniek. "Op veel plekken ter wereld staan de klimaatbeweging en de werknemersbeweging toch tegenover elkaar. Het beeld is dan dat ambitieus klimaatbeleid banen kost. Wij zeggen juist: goed klimaatbeleid levert betere, groene banen op. Als je er als bedrijf vroeg bij bent, kun je bijsturen. Wacht je te lang, dan ben je niet voorbereid als de overheid strenger klimaatbeleid invoert."

Rol van de ondernemingsraad

FNV en Milieudefensie hebben veel aandacht voor de rol van de ondernemingsraad (or). Die kan advies geven aan de directie en heeft recht op informatie over de onderneming, dus ook op het gebied van duurzaamheid. Daarmee kan de or "een effectief orgaan zijn voor het verduurzamen van het bedrijf", klinkt het. Gebruikmaken van het recht op informatie is vaak de eerste stap. Vervolgens kunnen werknemers of de or bijvoorbeeld een werkgroep oprichten die zich gaat bezighouden met verduurzaming. Een van de tips op de website is om te werken aan een "inspirerend en verbindend verhaal" over verduurzaming en "geen preek af te steken".

Een mooi voorbeeld van vergroening van onderop is volgens de organisaties Tata Steel. Leden van de or en de vakbond kwamen daar enkele jaren geleden met plannen voor de productie van 'groen staal', met behulp van waterstof. Inmiddels is dat ook de toekomstvisie van de top van het staalbedrijf.

De website heet jouwbedrijftoekomstproof.nl. Advocatenkantoor Paulussen, dat Milieudefensie hielp in de klimaatzaak tegen Shell, werkte eraan mee. Ook trainingsbureau voor ondernemingsraden SBI Formaat was betrokken.

19 maart '24 ( 7:48)

Vierde editie FietsChallenge Liemers & Arnhem start morgen

Bewoners van Arnhem en De Liemers kunnen vanaf woensdag 20 maart 2024 deelnemen aan de vierde editie van de FietsChallenge Liemers & Arnhem. Deze door A12 Slim Reizen georganiseerde challenge duurt tot en met woensdag 19 juni 2024. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

18 maart '24 (18:00)

Ebusco maandag grote winnaar op Amsterdamse beurs

Elektrische bussenmaker Ebusco was maandag de grote winnaar op de Amsterdamse beurs, die nagenoeg vlak aan de week begon. Het in Deurne gevestigde bedrijf, dat volgende week met zijn jaarcijfers komt, steeg bij de kleinere fondsen ruim 14 procent in waarde. Ebusco maakte vrijdagochtend bekend een Zwitserse order te hebben binnengehaald voor het leveren van twaalf bussen.

18 maart '24 (12:15)

Export eurozone neemt mede door voertuigen toe

De export van de eurozone steeg in januari voor het eerst in ruim een half jaar, blijkt uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. De groei van ruim 1 procent is vooral te danken aan een toename van de uitvoer van chemische producten, machines en voertuigen. Hiervoor groeide de export voor het laatst in juni 2023, toen met 0,6 procent.

15 maart '24 (11:15)

Minister Van der Wal: lagere snelheid broodnodig voor minder stikstofuitstoot

Het verlagen van de maximumsnelheid draagt misschien maar een klein beetje bij aan het verlagen van de stikstofuitstoot, toch blijft de ingreep in stand. Demissionair stikstofminister Christianne van der Wal geeft aan dat het door de veel te hoge uitstoot niet mogelijk is maatregelen terug te draaien. "Dat kan dus niet, omdat dat bad zo vol zit, dat er echt geen druppeltje bij kan. En dat is de situatie waar we in zitten."

15 maart '24 ( 7:00)

Daling Nederlandse export: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in januari met 3,1 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardgas, aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

14 maart '24 (14:15)

Man veroordeeld tot zes jaar cel en tbs voor doodrijden koppel in Rotterdam

De rechtbank in Rotterdam heeft de 37-jarige Mark G., die op 2 september vorig jaar een 79-jarige man en zijn 74-jarige vriendin doodreed op de Maasboulevard in Rotterdam tijdens de Wereldhavendagen, donderdag zes jaar cel opgelegd en tbs met dwangverpleging. Ook mag hij tien jaar niet meer rijden. De rechter sprak van "roekeloos rijgedrag".

14 maart '24 (14:00)

Nieuwe financieel topman voor fietsenfabrikant Accell

De geplaagde fietsenfabrikant Accell heeft vanaf vrijdag een nieuwe financieel topman. Dat bevestigt het bedrijf, bekend van onder meer Batavus en de Babboe-bakfietsen, na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. De huidige financieel eindverantwoordelijke Toine van Doremalen heeft besloten zijn carrière buiten Accell voort te zetten, meldt een woordvoerster.

14 maart '24 ( 9:15)

Provincie Limburg laat buschauffeurs rijden die geen Nederlands spreken

De provincie Limburg gaat akkoord met een plan van vervoerder Arriva voor het tijdelijk inzetten van buschauffeurs die geen Nederlands spreken. Normaal moeten buschauffeurs de Nederlandse taal beheersen, maar Gedeputeerde Staten geeft toestemming om hiervan af te wijken.

14 maart '24 ( 6:00)

Gewonden na brand bij autobandenrecyclingbedrijf in Amsterdam

Bij het autobandenrecyclingbedrijf Granuband in Amsterdam is in de nacht van woensdag op donderdag een grote brand uitgebroken. Meerdere mensen zijn gewond geraakt en enkele slachtoffers worden naar het ziekenhuis vervoerd, meldt een woordvoerster van de veiligheidsregio.

13 maart '24 (13:45)

Dreigend gaslek: mogelijk verkeershinder rond Eindhoven

Verkeer rond Eindhoven moet rekening houden met forse hinder op de weg. Dat meldt het ANP. De A2 en de N2 zijn in beide richtingen dicht tussen de knooppunten De Hogt en Leenderheide om een dreigend gaslek in de buurt van de weg. Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan de regio te mijden.