Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Milieudefensie en FNV helpen werknemers bedrijven te vergroenen

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
Milieudefensie en FNV helpen werknemers bedrijven te vergroenen
AMSTERDAM (ANP) - Klimaatbeleid van bedrijven ontstaat niet alleen in de bestuurskamer, ook werknemers kunnen daar volgens vakbond FNV en Milieudefensie een belangrijke bijdrage aan leveren. Volgens de twee organisaties kunnen zij zelfs "een sleutelrol" spelen in het verbeteren van de klimaatplannen van het bedrijfsleven. Om hen te helpen, hebben de bond en de milieuorganisatie samen een website ontwikkeld met adviezen voor werknemers en ondernemingsraden.

"We willen voorbij het idee 'een beter milieu begint bij jezelf', want de invloed van bedrijven is veel groter dan je individuele koop- of stemgedrag", legt directeur van Milieudefensie Donald Pols uit. Zijn organisatie wist eerder via de rechter Shell te dwingen tot het opstellen van ambitieuzer klimaatbeleid. Dit is weer een andere aanvliegroute om hetzelfde doel te bereiken, legt hij uit. "Grote bedrijven moeten vergroenen, dat is de enige manier om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. En werknemers moeten nooit onderschatten hoeveel impact ze hebben op het bestuur van hun bedrijf."

Volgens de directeur van Milieudefensie is de samenwerking met de FNV uniek. "Op veel plekken ter wereld staan de klimaatbeweging en de werknemersbeweging toch tegenover elkaar. Het beeld is dan dat ambitieus klimaatbeleid banen kost. Wij zeggen juist: goed klimaatbeleid levert betere, groene banen op. Als je er als bedrijf vroeg bij bent, kun je bijsturen. Wacht je te lang, dan ben je niet voorbereid als de overheid strenger klimaatbeleid invoert."

Rol van de ondernemingsraad

FNV en Milieudefensie hebben veel aandacht voor de rol van de ondernemingsraad (or). Die kan advies geven aan de directie en heeft recht op informatie over de onderneming, dus ook op het gebied van duurzaamheid. Daarmee kan de or "een effectief orgaan zijn voor het verduurzamen van het bedrijf", klinkt het. Gebruikmaken van het recht op informatie is vaak de eerste stap. Vervolgens kunnen werknemers of de or bijvoorbeeld een werkgroep oprichten die zich gaat bezighouden met verduurzaming. Een van de tips op de website is om te werken aan een "inspirerend en verbindend verhaal" over verduurzaming en "geen preek af te steken".

Een mooi voorbeeld van vergroening van onderop is volgens de organisaties Tata Steel. Leden van de or en de vakbond kwamen daar enkele jaren geleden met plannen voor de productie van 'groen staal', met behulp van waterstof. Inmiddels is dat ook de toekomstvisie van de top van het staalbedrijf.

De website heet jouwbedrijftoekomstproof.nl. Advocatenkantoor Paulussen, dat Milieudefensie hielp in de klimaatzaak tegen Shell, werkte eraan mee. Ook trainingsbureau voor ondernemingsraden SBI Formaat was betrokken.

26 juli '24 ( 8:24)

29 augustus 2024: verkeers- en mobiliteitsbeurs voor 55-plussers in Naaldwijk

Donderdag 29 augustus 2024 (13.30-16.30 uur) organiseert de gemeente Westland samen met Koop & Co voor het eerst een grote verkeers- en mobiliteitsbeurs. Deze beurs in het World Horti Center in Naaldwijk is bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder. Daarover bericht de gemeente Westland.

26 juli '24 ( 6:00)

Zuidelijke A4 en Heinenoordtunnel wekenlang dicht

De Heinenoordtunnel tussen Rotterdam en het zuidwesten van het land is de komende weken dicht. Ook de A4 tussen de knooppunten Zoomland en Sabina is ruim een week afgesloten. In de tunnel en op de weg vinden gelijktijdig werkzaamheden plaats.

25 juli '24 (17:30)

120 auto's uit parkeergarage Nieuwegein gehaald: meer dan verwacht

In de afgelopen week zijn 120 auto's uit een deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gehaald. Dat zijn er meer dan vooraf was verwacht. Enkele auto's zijn nog binnen, het is nog niet gelukt om die veilig naar buiten te krijgen.

25 juli '24 (13:45)

Olympische Spelen: busvervoerders voorbereid op files

Verschillende busvervoerders in Nederland brengen de komende twee weken mensen naar Parijs waar vrijdag de Olympische Spelen beginnen. Er is vraag naar de busritten, maar van een stormloop zoals tijdens de halve finale van het EK-voetbal is geen sprake, blijkt uit een korte rondgang van het ANP. De busmaatschappijen die naar Parijs rijden, zijn voorbereid op de verwachte drukte rond de Franse hoofdstad.

25 juli '24 (12:00)

Chauffeurs zomerpendelbussen gaan beter om met tachograaf

Nog lang niet alle chauffeurs van zomerpendelbussen maken op de juiste manier gebruik van de tachograaf, waarmee rij- en rusttijden, de snelheid en de afgelegde afstand moeten worden bijgehouden. Toch ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een flinke verbetering in de bediening van het apparaat.

25 juli '24 ( 8:45)

NVWA doet onderzoek naar verschillende merken bakfietsen

De NVWA doet onderzoek naar verschillende merken bakfietsen naar aanleiding van meldingen van consumenten over gebroken frames. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws.

25 juli '24 ( 7:15)

Olympische Spelen: meer vraag naar treinen en bussen naar Parijs

De NS ziet "een duidelijke toename" in de verkoop van treintickets naar Parijs. Daar beginnen vrijdag de Olympische Spelen. Voor de laatste week van de Spelen zijn tot nu toe zelfs bijna twee keer zoveel treintickets naar de Franse hoofdstad geboekt als vorig jaar voor dezelfde boekingsperiode, meldt de vervoerder.

24 juli '24 (11:45)

A4 ten zuiden van Rotterdam ruim een week dicht

De A4 is vanaf vrijdag 22.00 uur ruim een week dicht in de richting van Rotterdam tussen de knooppunten Zoomland en Sabina in Noord-Brabant. De weg gaat dicht tot maandag 5 augustus 05.00 uur. De werkzaamheden aan de A4 zijn tegelijk met de zomerafsluiting van de Heinenoordtunnel in de A29. De verwachte vertraging kan oplopen tot een uur, waarschuwt Rijkswaterstaat.

24 juli '24 ( 9:30)

Ongeval op afrit A59 bij Den Bosch: betrokkenen op de vlucht

Drie mensen zijn dinsdagavond zwaargewond geraakt door een ongeval op een afrit van de A59 bij Den Bosch. De politie bevestigt berichtgeving hierover van regionale media. Twee betrokkenen zijn op de vlucht geslagen. De politie is nog naar hen op zoek.

23 juli '24 (13:15)

Nederlandse zuivelexport omlaag door sterk gedaalde zuivelprijzen

De Nederlandse zuivelexport is vorig jaar in waarde gedaald. Volgens ketenorganisatie van de sector ZuivelNL was er vooral met de export van weiproducten, melkpoeder en boter minder geld gemoeid. De exportwaarde van kaas en gecondenseerde melk nam wel toe.