Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Door onderdelentekorten lag aantal Europese autoverkopen lager dan in 2021

Door Johanne Levinsky
schedule 2 min
location_on [xx]km
Door onderdelentekorten lag aantal Europese autoverkopen lager dan in 2021
Er zijn afgelopen jaar minder auto's verkocht in de Europese Unie dan in 2021, meldt de Europese branchevereniging ACEA. Dat komt vooral door verstoringen in de leveringsketen in het begin van het jaar. Behalve chiptekorten, die gaandeweg het jaar minder groot werden, waren er door de oorlog in Oekraïne ook tekorten aan kabelbomen. Dat zijn strengen van kabels die op maat gemaakt zijn voor een bepaald model auto en waarmee alle elektronische onderdelen aan elkaar kunnen worden gekoppeld.

In totaal werden er 9,3 miljoen personenauto's verkocht, een daling van 4,6 procent op jaarbasis. In 1993 werden voor het laatst minder auto's verkocht in Europa, bijna dertig jaar geleden. Van de grote Europese markten groeide alleen de Duitse, terwijl in Italië, Frankrijk en Spanje juist minder nieuwe auto's de weg op gingen.

In december was het beeld anders, want in die maand werden haast 13 procent meer nieuwe personenauto's verkocht dan een jaar eerder. Destijds was er echter sprake van een nieuwe coronagolf in veel Europese landen met bijbehorende beperkingen. Afgelopen maand groeiden vooral de verkopen in Duitsland en Italië.

In Nederland werden ruim 322.000 nieuwe auto's verkocht in heel 2022, een afname van 3,2 procent. In december lagen de verkopen 12,3 procent lager dan een jaar eerder. Door veranderende regels voor de bijtelling van leaseauto's werden eind 2021 meer auto's op kenteken gezet, ondanks een lockdown in die maand.

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.

21 mei '24 ( 6:00)

Snelle toename aantal taxibedrijven

Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn het er 14.356, een stijging van bijna 29 procent.

20 mei '24 (13:45)

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven en werkt mee aan onderzoek

De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.