Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

FNV voorziet komende tijd nog meer stakingen

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
FNV voorziet komende tijd nog meer stakingen
FNV, de grootste vakbond van Nederland, voorziet de komende tijd nog meer stakingen. "Zolang wij zien dat er genoeg geld is, willen wij ons deel", zegt voorzitter Tuur Elzinga. De komende weken staan er met regelmaat stakingen gepland, zoals bij medewerkers van het streekvervoer, drankgroothandels, drogisterijen en gemeenteambtenaren zoals vuilnisophalers en boa's. "In coronatijd hebben mensen zelfvertrouwen gekregen dat ze onmisbaar waren", zegt Elzinga.

De bond sprak al eerder van een recordaantal afgekondigde ultimata van de bond in 2022. Dat waren er toen tachtig, het hoogste sinds het begin van de eeuw, aldus FNV. De bond zegt de stakingstrend te zien doorzetten. "Mensen zien successen en willen dat ook in hun sector", aldus Elzinga. De staking bij de Nederlandse Spoorwegen heeft de stakingsrondes in gang gezet, zegt Elzinga. "Sindsdien zien we de actiebereidheid en het aantal nieuwe leden met de dag toenemen."

Volgens Elzinga is de "decennialange daling" van het aantal leden sinds september 2022 gestopt en zijn er "spectaculair meer" jongeren onder de 35 jaar lid geworden de afgelopen paar maanden.

Bus- en treinpersoneel

De komende dagen staken onder meer bus- en treinpersoneel in het regionaal vervoer, maar ook medewerkers van drankgroothandels en drogisterijbedrijven. Medewerkers van drankgroothandels leggen dinsdag 17 januari het werk neer. Zij willen dat hun lonen meestijgen met de inflatie. In de drankengroothandels, waar onder meer tientallen handelshuizen en industriële bedrijven vallen, werken in totaal zo'n 20.000 mensen.

Dinsdag 17 januari zijn er ook weer gesprekken tussen streekvervoerders en hun werknemers over een nieuwe cao. Als dat geen resultaat oplevert, zouden voor 19 januari en 20 januari twee landelijke stakingsdagen afgekondigd kunnen worden.

Drogisterijmedewerkers

Vrijdag 20 januari volgt een landelijke stakingsdag vanuit FNV voor de circa 10.000 drogisterijmedewerkers. Dat doet de bond in overleg met winkelmanagers van de Etos. Drogisterijmedewerkers van Etos staakten in december en begin deze maand ook al. Volgens de bond is de voorgestelde loonsverhoging veel te laag en ligt onder meer de werkdruk hoog.

Eind deze maand staken in de vier grote steden gemeenteambtenaren zoals vuilnisophalers en boa's. Wanneer en hoe de stakingen plaatsvinden is nog niet bekend. In totaal werken er volgens de FNV ruim 187.000 ambtenaren bij gemeenten en gemeentelijke organisaties. Op woensdag 15 februari organiseren de gezamenlijke bonden een grote landelijke demonstratie in Utrecht.

Door: ANP

02 juni '23 ( 9:06)

Vakantiecheck bij garage door 40 procent van de automobilisten

40 procent van de mensen die met de auto op vakantie gaan, brengt die auto vooraf naar de garage voor een vakantiecheck. Een bemoedigend percentage, aldus BOVAG. Ruim de helft van de autobezitters kiest dit jaar voor een autovakantie. Een en ander blijkt uit een consumentenonderzoek van BOVAG, uitgevoerd door MultiScope onder 1.010 respondenten. Dit meldt BOVAG.

01 juni '23 (11:52)

Massaontslagen aangekondigd bij autofabriek VDL Nedcar

Bij autofabriek Nedcar in Born verdwijnen per 1 november ruim 1800 banen. De ploegendiensten worden dan teruggebracht van twee naar een, maakte moederbedrijf VDL donderdag bekend.

01 juni '23 ( 6:52)

Brand in Oudelande verwoest enkele tientallen caravans

In het Zeeuwse dorp Oudelande heeft in de nacht van woensdag op donderdag een brand gewoed in een caravanopslag en de naastgelegen woning. De schuur waarin de caravans waren opgeslagen is daarbij volledig verwoest en wordt gesloopt, meldt de Veiligheidsregio Zeeland Veilig.

30 mei '23 ( 6:07)

Werknemers autofabriek VDL Nedcar staken dinsdag opnieuw

Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

26 mei '23 (14:22)

Aankomend pinksterweekend zorgt nu al voor drukte op de wegen

Op de Nederlandse wegen stond vrijdag rond 13.45 uur al bijna 300 kilometer file. Dat is veel voor dit tijdstip, maar wel in lijn met de verwachtingen met het pinksterweekend in aankomst, laat een woordvoerder van de ANWB weten.

26 mei '23 (13:07)

Autofabriek Nedcar gaat dinsdag 24 uur plat door staking

Autofabriek Nedcar in Born gaat dinsdag voor 24 uur plat. De vakbonden hebben vrijdagmiddag een stakingsoproep voor dinsdag 30 mei de deur uit gedaan, liet FNV weten.

26 mei '23 (12:15)

1.450 nieuwe trekpalen voor herstel Prinses Margriettunnel

Donderdag 15 juni 2023 wordt gestart met het herstel van de Prinses Margriettunnel in de A7 tussen Sneek en Joure. Dat gebeurt in opdracht van Rijkswaterstaat. De hele fundering wordt vernieuwd en versterkt en de tunnelwanden worden steviger verankerd. Het complete herstel zal naar verwachting een jaar duren. Dat meldt Rijkswaterstaat.

26 mei '23 (12:12)

Meer zwartrijders in Almeerse bussen

Volgens vervoersmaatschappij Keolis is het aantal zwartrijders in bussen in Almere gestegen. Over hoeveel het er precies zijn doet het bedrijf, dat in deze Flevolandse stad verantwoordelijk is voor het stadsvervoer, geen uitspraken. Dat meldt 1Almere.nl.

26 mei '23 ( 8:52)

'Rekeningrijden kost werkenden honderden euro's per maand meer'

Vakbond CNV is bang dat werkende Nederlanders flink de dupe worden van rekeningrijden. Deze overheidsmaatregel, die in 2030 van kracht moet worden, kan miljoenen mensen volgens een berekening van de vakbond honderden euro’s per maand meer kosten. "Het CNV is voorstander van het verminderen van de CO2-uitstoot, maar werknemers moeten hier nietVde torenhoge rekening voor betalen", stelt voorzitter Piet Fortuin.

25 mei '23 (13:37)

Vrijdagavond zeer zware spits verwacht om pinksterweekend

Rijkswaterstaat verwacht vrijdag een "zeer zware avondspits". Dit betekent dat meer dan 500 kilometer file op de rijkswegen wordt verwacht. De vrijdag voor Pinksteren is het traditiegetrouw druk op de weg en de spits komt doorgaans vroeg op gang.