Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

FNV voorziet komende tijd nog meer stakingen

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
FNV voorziet komende tijd nog meer stakingen
FNV, de grootste vakbond van Nederland, voorziet de komende tijd nog meer stakingen. "Zolang wij zien dat er genoeg geld is, willen wij ons deel", zegt voorzitter Tuur Elzinga. De komende weken staan er met regelmaat stakingen gepland, zoals bij medewerkers van het streekvervoer, drankgroothandels, drogisterijen en gemeenteambtenaren zoals vuilnisophalers en boa's. "In coronatijd hebben mensen zelfvertrouwen gekregen dat ze onmisbaar waren", zegt Elzinga.

De bond sprak al eerder van een recordaantal afgekondigde ultimata van de bond in 2022. Dat waren er toen tachtig, het hoogste sinds het begin van de eeuw, aldus FNV. De bond zegt de stakingstrend te zien doorzetten. "Mensen zien successen en willen dat ook in hun sector", aldus Elzinga. De staking bij de Nederlandse Spoorwegen heeft de stakingsrondes in gang gezet, zegt Elzinga. "Sindsdien zien we de actiebereidheid en het aantal nieuwe leden met de dag toenemen."

Volgens Elzinga is de "decennialange daling" van het aantal leden sinds september 2022 gestopt en zijn er "spectaculair meer" jongeren onder de 35 jaar lid geworden de afgelopen paar maanden.

Bus- en treinpersoneel

De komende dagen staken onder meer bus- en treinpersoneel in het regionaal vervoer, maar ook medewerkers van drankgroothandels en drogisterijbedrijven. Medewerkers van drankgroothandels leggen dinsdag 17 januari het werk neer. Zij willen dat hun lonen meestijgen met de inflatie. In de drankengroothandels, waar onder meer tientallen handelshuizen en industriële bedrijven vallen, werken in totaal zo'n 20.000 mensen.

Dinsdag 17 januari zijn er ook weer gesprekken tussen streekvervoerders en hun werknemers over een nieuwe cao. Als dat geen resultaat oplevert, zouden voor 19 januari en 20 januari twee landelijke stakingsdagen afgekondigd kunnen worden.

Drogisterijmedewerkers

Vrijdag 20 januari volgt een landelijke stakingsdag vanuit FNV voor de circa 10.000 drogisterijmedewerkers. Dat doet de bond in overleg met winkelmanagers van de Etos. Drogisterijmedewerkers van Etos staakten in december en begin deze maand ook al. Volgens de bond is de voorgestelde loonsverhoging veel te laag en ligt onder meer de werkdruk hoog.

Eind deze maand staken in de vier grote steden gemeenteambtenaren zoals vuilnisophalers en boa's. Wanneer en hoe de stakingen plaatsvinden is nog niet bekend. In totaal werken er volgens de FNV ruim 187.000 ambtenaren bij gemeenten en gemeentelijke organisaties. Op woensdag 15 februari organiseren de gezamenlijke bonden een grote landelijke demonstratie in Utrecht.

Door: ANP

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.

21 mei '24 ( 6:00)

Snelle toename aantal taxibedrijven

Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn het er 14.356, een stijging van bijna 29 procent.

20 mei '24 (13:45)

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven en werkt mee aan onderzoek

De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.