Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Structureel ziekteverzuim bij regionale ov-bedrijven

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
Structureel ziekteverzuim bij regionale ov-bedrijven
Regionale vervoerders kampen met een structureel ziekteverzuim, sommigen meer dan voor de coronacrisis. Dat zeggen vervoerders Connexxion en Arriva. De huidige griepgolf leidt bij hen vooralsnog niet tot extra ingrijpen zoals het afschalen van dienstregelingen, maar medewerkers zijn bijvoorbeeld door corona en uitgestelde zorg wel langer uit de running dan voor de pandemie.

Bij Amsterdamse vervoerder GVB stijgt het verzuim en is het plannen van de dienstregeling "lastiger", maar de dienstregeling wordt nog niet aangepast, zegt een woordvoerder. "Om verzuim te voorkomen kijken we wat mensen nodig hebben zodat ze zich niet ziek melden. Zijn ze toch ziek, dan kijken we welke werkzaamheden ze kunnen doen zodat de afstand tot werk zo klein mogelijk gehouden wordt", zegt een woordvoerder. Bij GVB werken ongeveer 5000 mensen.

Transdev, het moederbedrijf van regionaal vervoerder Connexxion, signaleert een "echt wel structureel hoger ziekteverzuim dan pre-corona", zegt een woordvoerder. "Dat is een mix van corona, griep en uitgestelde zorg." Transdev vervoert dagelijks zo'n 400.000 reizigers.

Geen maatregelen

Transdev neemt nog geen maatregelen vanwege griepverzuim. De griepgolven zijn volgens het bedrijf "van alle tijden". Door de coronacrisis weet de onderneming nu hoe te handelen, aldus de woordvoerder. "Het moet wel heel erg uit de hand lopen" voordat de vervoerder maatregelen zal nemen. Dan worden medewerkers gevraagd extra te werken of diensten te ruilen. "Soms is afschalen beter dan ongeplande uitval, maar daar is nu geen sprake van." Transdev biedt openbaar vervoer in onder meer de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en Noord-Brabant.

Arriva, waar zo'n 5500 medewerkers werken, zegt "zeker last" te hebben van ziekteverzuim, maar merkt vooralsnog geen grote impact van het huidige griepseizoen. "Sowieso hebben we meer last van ziekteverzuim als gevolg van corona, zoals medewerkers die langdurig in de ziektewet zitten. Dat speelt al sinds vorig jaar", zegt een woordvoerder. Het ziekteverzuim is op dit moment "niet anders dan in andere jaren", zegt de woordvoerder. "Er valt wel eens een rit uit, maar we hoeven geen hele dienstregeling af te schalen." De inhuur van meer medewerkers is nog niet nodig.

Arriva, dat actief is in bijna alle provincies, rijdt met zo'n 1500 bussen. Ook rijden 164 treinen op trajecten in het noorden, oosten en in Limburg. Arriva vervoert momenteel zo'n 400.000 reizigers per dag. Dat is nog altijd niet op het niveau van voor de pandemie.

Door: ANP

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.

18 april '24 ( 8:15)

Europese autobranche in maart licht gekrompen

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

17 april '24 (17:00)

Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 bij Purmerend

Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

17 april '24 (16:30)

Bussen streekvervoerders staan zaterdag ook drie minuten stil

Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten.

17 april '24 (13:15)

Massaclaim sjoemeldiesels tegen Mercedes en Renault mag doorgaan

Stichting Car Claim mag een collectieve procedure beginnen namens bezitters van sjoemeldiesels van Mercedes-Benz en Renault. Dat heeft de Amsterdamse rechter bepaald. Stichting Car Claim procedeert met steun van de Consumentenbond om compensatie te krijgen voor honderdduizenden gedupeerde autobezitters.

17 april '24 (13:00)

Honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva in 2023

Arriva registreerde vorig jaar zo'n honderd gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen medewerkers in treinen, laat de regionale vervoerder desgevraagd weten. Komende zaterdagavond zetten meerdere vervoerders hun voertuigen drie minuten stil om aandacht te vragen voor mishandeling van medewerkers.

17 april '24 (12:15)

Slimme stoplichten verzamelen veel informatie over autorijders

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico's met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief met klem oproept uit te zoeken of de verkeerslichten voldoen aan de privacywetgeving (AVG).