Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Structureel ziekteverzuim bij regionale ov-bedrijven

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
Structureel ziekteverzuim bij regionale ov-bedrijven
Regionale vervoerders kampen met een structureel ziekteverzuim, sommigen meer dan voor de coronacrisis. Dat zeggen vervoerders Connexxion en Arriva. De huidige griepgolf leidt bij hen vooralsnog niet tot extra ingrijpen zoals het afschalen van dienstregelingen, maar medewerkers zijn bijvoorbeeld door corona en uitgestelde zorg wel langer uit de running dan voor de pandemie.

Bij Amsterdamse vervoerder GVB stijgt het verzuim en is het plannen van de dienstregeling "lastiger", maar de dienstregeling wordt nog niet aangepast, zegt een woordvoerder. "Om verzuim te voorkomen kijken we wat mensen nodig hebben zodat ze zich niet ziek melden. Zijn ze toch ziek, dan kijken we welke werkzaamheden ze kunnen doen zodat de afstand tot werk zo klein mogelijk gehouden wordt", zegt een woordvoerder. Bij GVB werken ongeveer 5000 mensen.

Transdev, het moederbedrijf van regionaal vervoerder Connexxion, signaleert een "echt wel structureel hoger ziekteverzuim dan pre-corona", zegt een woordvoerder. "Dat is een mix van corona, griep en uitgestelde zorg." Transdev vervoert dagelijks zo'n 400.000 reizigers.

Geen maatregelen

Transdev neemt nog geen maatregelen vanwege griepverzuim. De griepgolven zijn volgens het bedrijf "van alle tijden". Door de coronacrisis weet de onderneming nu hoe te handelen, aldus de woordvoerder. "Het moet wel heel erg uit de hand lopen" voordat de vervoerder maatregelen zal nemen. Dan worden medewerkers gevraagd extra te werken of diensten te ruilen. "Soms is afschalen beter dan ongeplande uitval, maar daar is nu geen sprake van." Transdev biedt openbaar vervoer in onder meer de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en Noord-Brabant.

Arriva, waar zo'n 5500 medewerkers werken, zegt "zeker last" te hebben van ziekteverzuim, maar merkt vooralsnog geen grote impact van het huidige griepseizoen. "Sowieso hebben we meer last van ziekteverzuim als gevolg van corona, zoals medewerkers die langdurig in de ziektewet zitten. Dat speelt al sinds vorig jaar", zegt een woordvoerder. Het ziekteverzuim is op dit moment "niet anders dan in andere jaren", zegt de woordvoerder. "Er valt wel eens een rit uit, maar we hoeven geen hele dienstregeling af te schalen." De inhuur van meer medewerkers is nog niet nodig.

Arriva, dat actief is in bijna alle provincies, rijdt met zo'n 1500 bussen. Ook rijden 164 treinen op trajecten in het noorden, oosten en in Limburg. Arriva vervoert momenteel zo'n 400.000 reizigers per dag. Dat is nog altijd niet op het niveau van voor de pandemie.

Door: ANP

26 juli '24 ( 8:24)

29 augustus 2024: verkeers- en mobiliteitsbeurs voor 55-plussers in Naaldwijk

Donderdag 29 augustus 2024 (13.30-16.30 uur) organiseert de gemeente Westland samen met Koop & Co voor het eerst een grote verkeers- en mobiliteitsbeurs. Deze beurs in het World Horti Center in Naaldwijk is bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder. Daarover bericht de gemeente Westland.

26 juli '24 ( 6:00)

Zuidelijke A4 en Heinenoordtunnel wekenlang dicht

De Heinenoordtunnel tussen Rotterdam en het zuidwesten van het land is de komende weken dicht. Ook de A4 tussen de knooppunten Zoomland en Sabina is ruim een week afgesloten. In de tunnel en op de weg vinden gelijktijdig werkzaamheden plaats.

25 juli '24 (17:30)

120 auto's uit parkeergarage Nieuwegein gehaald: meer dan verwacht

In de afgelopen week zijn 120 auto's uit een deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gehaald. Dat zijn er meer dan vooraf was verwacht. Enkele auto's zijn nog binnen, het is nog niet gelukt om die veilig naar buiten te krijgen.

25 juli '24 (13:45)

Olympische Spelen: busvervoerders voorbereid op files

Verschillende busvervoerders in Nederland brengen de komende twee weken mensen naar Parijs waar vrijdag de Olympische Spelen beginnen. Er is vraag naar de busritten, maar van een stormloop zoals tijdens de halve finale van het EK-voetbal is geen sprake, blijkt uit een korte rondgang van het ANP. De busmaatschappijen die naar Parijs rijden, zijn voorbereid op de verwachte drukte rond de Franse hoofdstad.

25 juli '24 (12:00)

Chauffeurs zomerpendelbussen gaan beter om met tachograaf

Nog lang niet alle chauffeurs van zomerpendelbussen maken op de juiste manier gebruik van de tachograaf, waarmee rij- en rusttijden, de snelheid en de afgelegde afstand moeten worden bijgehouden. Toch ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een flinke verbetering in de bediening van het apparaat.

25 juli '24 ( 8:45)

NVWA doet onderzoek naar verschillende merken bakfietsen

De NVWA doet onderzoek naar verschillende merken bakfietsen naar aanleiding van meldingen van consumenten over gebroken frames. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws.

25 juli '24 ( 7:15)

Olympische Spelen: meer vraag naar treinen en bussen naar Parijs

De NS ziet "een duidelijke toename" in de verkoop van treintickets naar Parijs. Daar beginnen vrijdag de Olympische Spelen. Voor de laatste week van de Spelen zijn tot nu toe zelfs bijna twee keer zoveel treintickets naar de Franse hoofdstad geboekt als vorig jaar voor dezelfde boekingsperiode, meldt de vervoerder.

24 juli '24 (11:45)

A4 ten zuiden van Rotterdam ruim een week dicht

De A4 is vanaf vrijdag 22.00 uur ruim een week dicht in de richting van Rotterdam tussen de knooppunten Zoomland en Sabina in Noord-Brabant. De weg gaat dicht tot maandag 5 augustus 05.00 uur. De werkzaamheden aan de A4 zijn tegelijk met de zomerafsluiting van de Heinenoordtunnel in de A29. De verwachte vertraging kan oplopen tot een uur, waarschuwt Rijkswaterstaat.

24 juli '24 ( 9:30)

Ongeval op afrit A59 bij Den Bosch: betrokkenen op de vlucht

Drie mensen zijn dinsdagavond zwaargewond geraakt door een ongeval op een afrit van de A59 bij Den Bosch. De politie bevestigt berichtgeving hierover van regionale media. Twee betrokkenen zijn op de vlucht geslagen. De politie is nog naar hen op zoek.

23 juli '24 (13:15)

Nederlandse zuivelexport omlaag door sterk gedaalde zuivelprijzen

De Nederlandse zuivelexport is vorig jaar in waarde gedaald. Volgens ketenorganisatie van de sector ZuivelNL was er vooral met de export van weiproducten, melkpoeder en boter minder geld gemoeid. De exportwaarde van kaas en gecondenseerde melk nam wel toe.