Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Deelscooters in nieuwjaarsnacht 'op slot' om vernieling te voorkomen

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
Deelscooters in nieuwjaarsnacht 'op slot' om vernieling te voorkomen
Wie rond de jaarwisseling de stad hoopt de doorkruisen op een gehuurde scooter, staat waarschijnlijk een teleurstelling te wachten. Bedrijven in deelscooters zetten de voertuigen tijdens de nieuwjaarsnacht 'op slot' om vernieling te voorkomen. Aanbieders Felyx en Check halen bovendien scooters weg uit risicogebieden.

Deelscooters van Felyx gaan aanstaande zaterdag van 21.00 uur tot zondag 8.00 uur "offline", wat betekent dat ze niet meer via de bijbehorende app te ontgrendelen zijn. Daarnaast haalt het bedrijf deelscooters in de dagen voorafgaand aan 31 december weg uit bepaalde delen van steden. Het is ook niet meer mogelijk om de Felyx-scooters op die plekken achter te laten.

Een woordvoerder legt uit dat die beslissing er kwam na overleg met gemeenten en politie, die aangaven op welke locaties ze liever geen scooters hebben staan in de nieuwjaarsnacht. Of en hoeveel Felyx-scooters bij eerdere jaarwisselingen vernield zijn, wil het bedrijf niet zeggen.

Tijdelijke parkeerplaats

Scooters van concurrent Check zijn op 31 december vanaf 22.00 uur onbeschikbaar, terwijl dat normaal gesproken pas om 01.00 uur het geval is en in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag nooit. Check haalt scooters wegens het risico op vernieling tijdens de jaarwisseling op sommige plekken weg, maar niet overal.

Bij deelauto's zijn de voorzorgsmaatregelen minder groot. Greenwheels meldt op sommige plaatsen auto's te verplaatsen van hun vaste locatie naar een "tijdelijke" parkeerplaats. Maar de vloot blijft beschikbaar op oudejaarsavond. "We vinden het erg belangrijk om onze gebruikers de mogelijkheid te geven de jaarwisseling met familie, vrienden of kennissen te vieren", legt een woordvoerder uit. SHARE NOW, dat vooral in Amsterdam deelauto's aanbiedt, treft geen extra voorzorgsmaatregelen.

Maaltijdbezorgers

Bij het bestellen van maaltijden is het ook opletten geblazen. Maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl stuurt de eigen bezorgers na 20.00 uur niet meer op pad uit veiligheidsoverwegingen. Maar het merendeel van de bij de bestelsite aangemelde restaurants werkt met eigen bezorgers, die mogelijk nog wel blijven werken. "We raden consumenten daarom aan om de site en app te raadplegen om te zien welke restaurants nog open zijn voor bezorging."

Door: ANP

21 juni '24 (13:30)

Veiligheid openbaar vervoer wordt 'speerpunt' voor PVV-staatssecretaris Jansen

De aanpak van agressie en geweld in treinen en bussen wordt "100 procent zeker een van de speerpunten" voor aanstaand staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu). Dat zegt de PVV'er tijdens een hoorzitting waarin de Tweede Kamer kennis kan maken met aspirant-bewindslieden.

21 juni '24 (13:15)

Afgesloten rijstrook op brug A7 richting Amsterdam gaat weer open

Een afgesloten rijstrook op de brug in de A7 bij Purmerend gaat zaterdagochtend weer open, meldt Rijkswaterstaat. Er wordt gewerkt aan het versterken van de brug en dat heeft de afgelopen tijd geleid tot veel vertraging voor het verkeer.

21 juni '24 ( 9:30)

Scooterrijdster bij botsing in Vught omgekomen

Een 33-jarige vrouw uit Den Bosch is om het leven gekomen door een botsing in Vught. De vrouw reed op een scooter en kwam donderdag rond 22.00 uur op de Boxtelseweg in botsing met een auto, meldt de politie.

21 juni '24 ( 6:15)

Concert Taylor Swift in Amsterdam: pendelbussen in trek

Busbedrijf FlixBus ziet in aanloop naar het concert van Taylor Swift in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA een klein "Taylor Swift-effect", met een toename van 8 tot 13 procent in het aantal boekingen rond de concertdagen vergeleken met een normale periode. Ook de Twentse busvervoerder Brookhuis merkt dat er veel vraag is naar vervoer van en naar Amsterdam. Het busbedrijf brengt van 4 tot en met 6 juli ruim tweehonderd Taylor Swift-fans van en naar het concert van de popster. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij, laat het bedrijf donderdag weten.

20 juni '24 (12:00)

Pinkpop sluit deel van parkeerterrein af na vele regen

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 ( 8:15)

Busverkeer Qbuzz weer opgestart na storing

Het busverkeer bij Qbuzz wordt weer opgestart, meldt de vervoerder op X. Eerder donderdagochtend werd gemeld dat er geen bussen reden als gevolg van een storing in de communicatiesystemen.

20 juni '24 ( 8:15)

Ook in andere Europese landen minder elektrische auto's verkocht

De autoverkoop pakte vorige maand niet alleen in Nederland lager uit. Ook in andere landen in Europa zakten de verkopen van nieuwe personenwagens terug na een opleving in de maand ervoor, komt naar voren uit maandcijfers van de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Met name bij elektrische auto's was sprake van stevige minnen.

19 juni '24 (14:15)

1,45 euro voor ritje door nieuwe Blankenburgtunnel

Een ritje door de nieuwe Blankenburgverbinding, de tunnel tussen de A15 en de A20 in Zuid-Holland die eind dit jaar opengaat, kost een automobilist 1,45 euro per keer. Voor zware voertuigen zoals vrachtwagens wordt het tarief 8,70 euro. Dat maakte de RDW bekend op de dag dat de camera's werden opgehangen die nodig zijn voor de tolheffing.

19 juni '24 (12:30)

Bestuurder zware elektrische bus mag jaar langer met B-rijbewijs rijden

Bestuurders van zware elektrische bestelbussen mogen een jaar langer doorrijden met een B-rijbewijs, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur). Vanaf 1 juli zouden zij een C-rijbewijs voor vrachtwagens nodig hebben, maar Harbers wil de huidige gedoogsituatie met een jaar verlengen. Daarna komt Brussel waarschijnlijk met toereikende wetgeving voor de zwaardere voertuigen. Het gaat alleen om bestuurders die vóór 1 oktober vorig jaar een zware bestelbus hebben gekocht.

19 juni '24 (11:15)

Rollerbank voor controle fatbikes bij alle politie-eenheden

Alle politie-eenheden in Nederland beschikken nu over een rollerbank om te controleren of fatbikes, elektrische fietsen en speedpedelecs harder kunnen dan is toegestaan. Het was de bedoeling dat de testapparaten al in april voor alle bijna 250 eenheden beschikbaar zouden zijn, maar dat plan liep vertraging op.