Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Deelscooters in nieuwjaarsnacht 'op slot' om vernieling te voorkomen

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
Deelscooters in nieuwjaarsnacht 'op slot' om vernieling te voorkomen
Wie rond de jaarwisseling de stad hoopt de doorkruisen op een gehuurde scooter, staat waarschijnlijk een teleurstelling te wachten. Bedrijven in deelscooters zetten de voertuigen tijdens de nieuwjaarsnacht 'op slot' om vernieling te voorkomen. Aanbieders Felyx en Check halen bovendien scooters weg uit risicogebieden.

Deelscooters van Felyx gaan aanstaande zaterdag van 21.00 uur tot zondag 8.00 uur "offline", wat betekent dat ze niet meer via de bijbehorende app te ontgrendelen zijn. Daarnaast haalt het bedrijf deelscooters in de dagen voorafgaand aan 31 december weg uit bepaalde delen van steden. Het is ook niet meer mogelijk om de Felyx-scooters op die plekken achter te laten.

Een woordvoerder legt uit dat die beslissing er kwam na overleg met gemeenten en politie, die aangaven op welke locaties ze liever geen scooters hebben staan in de nieuwjaarsnacht. Of en hoeveel Felyx-scooters bij eerdere jaarwisselingen vernield zijn, wil het bedrijf niet zeggen.

Tijdelijke parkeerplaats

Scooters van concurrent Check zijn op 31 december vanaf 22.00 uur onbeschikbaar, terwijl dat normaal gesproken pas om 01.00 uur het geval is en in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag nooit. Check haalt scooters wegens het risico op vernieling tijdens de jaarwisseling op sommige plekken weg, maar niet overal.

Bij deelauto's zijn de voorzorgsmaatregelen minder groot. Greenwheels meldt op sommige plaatsen auto's te verplaatsen van hun vaste locatie naar een "tijdelijke" parkeerplaats. Maar de vloot blijft beschikbaar op oudejaarsavond. "We vinden het erg belangrijk om onze gebruikers de mogelijkheid te geven de jaarwisseling met familie, vrienden of kennissen te vieren", legt een woordvoerder uit. SHARE NOW, dat vooral in Amsterdam deelauto's aanbiedt, treft geen extra voorzorgsmaatregelen.

Maaltijdbezorgers

Bij het bestellen van maaltijden is het ook opletten geblazen. Maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl stuurt de eigen bezorgers na 20.00 uur niet meer op pad uit veiligheidsoverwegingen. Maar het merendeel van de bij de bestelsite aangemelde restaurants werkt met eigen bezorgers, die mogelijk nog wel blijven werken. "We raden consumenten daarom aan om de site en app te raadplegen om te zien welke restaurants nog open zijn voor bezorging."

Door: ANP

02 juni '23 ( 9:06)

Vakantiecheck bij garage door 40 procent van de automobilisten

40 procent van de mensen die met de auto op vakantie gaan, brengt die auto vooraf naar de garage voor een vakantiecheck. Een bemoedigend percentage, aldus BOVAG. Ruim de helft van de autobezitters kiest dit jaar voor een autovakantie. Een en ander blijkt uit een consumentenonderzoek van BOVAG, uitgevoerd door MultiScope onder 1.010 respondenten. Dit meldt BOVAG.

01 juni '23 (11:52)

Massaontslagen aangekondigd bij autofabriek VDL Nedcar

Bij autofabriek Nedcar in Born verdwijnen per 1 november ruim 1800 banen. De ploegendiensten worden dan teruggebracht van twee naar een, maakte moederbedrijf VDL donderdag bekend.

01 juni '23 ( 6:52)

Brand in Oudelande verwoest enkele tientallen caravans

In het Zeeuwse dorp Oudelande heeft in de nacht van woensdag op donderdag een brand gewoed in een caravanopslag en de naastgelegen woning. De schuur waarin de caravans waren opgeslagen is daarbij volledig verwoest en wordt gesloopt, meldt de Veiligheidsregio Zeeland Veilig.

30 mei '23 ( 6:07)

Werknemers autofabriek VDL Nedcar staken dinsdag opnieuw

Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

26 mei '23 (14:22)

Aankomend pinksterweekend zorgt nu al voor drukte op de wegen

Op de Nederlandse wegen stond vrijdag rond 13.45 uur al bijna 300 kilometer file. Dat is veel voor dit tijdstip, maar wel in lijn met de verwachtingen met het pinksterweekend in aankomst, laat een woordvoerder van de ANWB weten.

26 mei '23 (13:07)

Autofabriek Nedcar gaat dinsdag 24 uur plat door staking

Autofabriek Nedcar in Born gaat dinsdag voor 24 uur plat. De vakbonden hebben vrijdagmiddag een stakingsoproep voor dinsdag 30 mei de deur uit gedaan, liet FNV weten.

26 mei '23 (12:15)

1.450 nieuwe trekpalen voor herstel Prinses Margriettunnel

Donderdag 15 juni 2023 wordt gestart met het herstel van de Prinses Margriettunnel in de A7 tussen Sneek en Joure. Dat gebeurt in opdracht van Rijkswaterstaat. De hele fundering wordt vernieuwd en versterkt en de tunnelwanden worden steviger verankerd. Het complete herstel zal naar verwachting een jaar duren. Dat meldt Rijkswaterstaat.

26 mei '23 (12:12)

Meer zwartrijders in Almeerse bussen

Volgens vervoersmaatschappij Keolis is het aantal zwartrijders in bussen in Almere gestegen. Over hoeveel het er precies zijn doet het bedrijf, dat in deze Flevolandse stad verantwoordelijk is voor het stadsvervoer, geen uitspraken. Dat meldt 1Almere.nl.

26 mei '23 ( 8:52)

'Rekeningrijden kost werkenden honderden euro's per maand meer'

Vakbond CNV is bang dat werkende Nederlanders flink de dupe worden van rekeningrijden. Deze overheidsmaatregel, die in 2030 van kracht moet worden, kan miljoenen mensen volgens een berekening van de vakbond honderden euro’s per maand meer kosten. "Het CNV is voorstander van het verminderen van de CO2-uitstoot, maar werknemers moeten hier nietVde torenhoge rekening voor betalen", stelt voorzitter Piet Fortuin.

25 mei '23 (13:37)

Vrijdagavond zeer zware spits verwacht om pinksterweekend

Rijkswaterstaat verwacht vrijdag een "zeer zware avondspits". Dit betekent dat meer dan 500 kilometer file op de rijkswegen wordt verwacht. De vrijdag voor Pinksteren is het traditiegetrouw druk op de weg en de spits komt doorgaans vroeg op gang.