Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Deelscooters in nieuwjaarsnacht 'op slot' om vernieling te voorkomen

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
Deelscooters in nieuwjaarsnacht 'op slot' om vernieling te voorkomen
Wie rond de jaarwisseling de stad hoopt de doorkruisen op een gehuurde scooter, staat waarschijnlijk een teleurstelling te wachten. Bedrijven in deelscooters zetten de voertuigen tijdens de nieuwjaarsnacht 'op slot' om vernieling te voorkomen. Aanbieders Felyx en Check halen bovendien scooters weg uit risicogebieden.

Deelscooters van Felyx gaan aanstaande zaterdag van 21.00 uur tot zondag 8.00 uur "offline", wat betekent dat ze niet meer via de bijbehorende app te ontgrendelen zijn. Daarnaast haalt het bedrijf deelscooters in de dagen voorafgaand aan 31 december weg uit bepaalde delen van steden. Het is ook niet meer mogelijk om de Felyx-scooters op die plekken achter te laten.

Een woordvoerder legt uit dat die beslissing er kwam na overleg met gemeenten en politie, die aangaven op welke locaties ze liever geen scooters hebben staan in de nieuwjaarsnacht. Of en hoeveel Felyx-scooters bij eerdere jaarwisselingen vernield zijn, wil het bedrijf niet zeggen.

Tijdelijke parkeerplaats

Scooters van concurrent Check zijn op 31 december vanaf 22.00 uur onbeschikbaar, terwijl dat normaal gesproken pas om 01.00 uur het geval is en in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag nooit. Check haalt scooters wegens het risico op vernieling tijdens de jaarwisseling op sommige plekken weg, maar niet overal.

Bij deelauto's zijn de voorzorgsmaatregelen minder groot. Greenwheels meldt op sommige plaatsen auto's te verplaatsen van hun vaste locatie naar een "tijdelijke" parkeerplaats. Maar de vloot blijft beschikbaar op oudejaarsavond. "We vinden het erg belangrijk om onze gebruikers de mogelijkheid te geven de jaarwisseling met familie, vrienden of kennissen te vieren", legt een woordvoerder uit. SHARE NOW, dat vooral in Amsterdam deelauto's aanbiedt, treft geen extra voorzorgsmaatregelen.

Maaltijdbezorgers

Bij het bestellen van maaltijden is het ook opletten geblazen. Maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl stuurt de eigen bezorgers na 20.00 uur niet meer op pad uit veiligheidsoverwegingen. Maar het merendeel van de bij de bestelsite aangemelde restaurants werkt met eigen bezorgers, die mogelijk nog wel blijven werken. "We raden consumenten daarom aan om de site en app te raadplegen om te zien welke restaurants nog open zijn voor bezorging."

Door: ANP

03 februari '23 (13:52)

'Verkeersongevallen na drank- of drugsgebruik betreft in de meeste gevallen een fietser'

Onder invloed van drank of drugs in de auto te stappen, wordt tegenwoordig gezien als not done. Daarentegen is het heel gewoon om dronken op de scooter te stappen. En dat niet alleen: onder invloed op de fiets stappen wordt ook gezien als heel normaal. Sterker nog, het merendeel van het uitgaanspubliek denkt dat ze het juiste gedrag vertonen door met de fiets naar huis te gaan in plaats van met de auto, stelt directeur-bestuurder Martijntje Bakker van VeiligheidNL. Dit meldt VeiligheidNL. 

03 februari '23 (11:25)

Amsterdam weert vanaf 2024 zware touringcars uit centrum

Vanaf 1 januari 2024 zijn in Amsterdam binnen de ring rond het centrum (S100) geen zware touringcars vanaf 7,5 ton meer welkom. Inwoners van de hoofdstad ondervinden hinder van deze voertuigen. De touringcars zullen naar de randen van de stad gaan. Vanaf daar kunnen bezoekers met het openbaar vervoer verder reizen. Een uitzondering geldt voor de Weesperstraat, Valkenburgerstraat en Kattenburgerstraat. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

03 februari '23 ( 8:20)

2022 was recordjaar voor sportwagenmerk Ferrari

Het Italiaanse sportwagenmerk Ferrari heeft in 2022 recordresultaten in de boeken gezet. Het bedrijf wijst daarbij op sterke verkopen van de modellen Portofino M, SF90 Stradale en 296 GTB.

01 februari '23 (14:28)

Wegenwacht voegt elektrisch retrobusje van VW toe aan wagenpark

De ANWB Wegenwacht gaat zijn vloot elektrische auto's uitbreiden met de ID.Buzz, die geïnspireerd is op het iconische retrobusje van Volkswagen. "Met de aanschaf hiervan zet de Wegenwacht een volgende stap naar een vrijwel volledig emissievrij wagenpark", meldt de organisatie.

01 februari '23 (11:07)

Meer nieuwe auto's verkocht in januari dankzij beschikbaarheid chips

Afgelopen maand zijn meer nieuwe personenauto's verkocht dan een jaar geleden. Volgens cijfers van brancheorganisaties BOVAG, RAI Vereniging en dataspecialist RDC werden in januari 2023 6,5 procent meer nieuwe auto's verkocht dan in januari 2022. Computerchips en andere onderdelen zijn iets beter beschikbaar dan in de afgelopen maanden en dat zorgt ervoor dat ook de levering van nieuwe auto's meer op gang komt.

01 februari '23 ( 8:25)

Vrachtwagenfabrikant DAF bouwt recordaantal trucks

De Nederlandse truckfabrikant DAF heeft vorig jaar een recordaantal van 68.000 trucks geproduceerd, 8000 meer dan in het voorgaande jaar. "Ondanks de materiaaltekorten die vorig jaar de gehele automotive-industrie troffen, kon DAF zijn productie voortzetten en zelfs verder verhogen", maakte het bedrijf bekend.

01 februari '23 ( 7:49)

Code geel om windstoten in noorden en noordwesten

In het noorden, noordwesten, aan zee en op het IJsselmeer is er woensdag vanaf ongeveer 10.00 uur plaatselijk kans op zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.

31 januari '23 (14:43)

Fietser overleden door aanrijding met vrachtwagen in Rotterdam

Een fietser is dinsdag overleden door een aanrijding met een vrachtwagen in Rotterdam-Charlois, bevestigt de politie na berichtgeving van Rijnmond. Het slachtoffer overleed ter plekke.

31 januari '23 (13:31)

'Daling gebruik deelscooters Felyx niet alleen door helmplicht'

Deelscooterbedrijf Felyx ziet in januari een lichte daling in het gebruik van deelscooters. In december vorig jaar liet het bedrijf weten dat deelscooters die 25 kilometer per uur rijden vanwege de helmplicht mogelijk minder gebruikt zullen worden. Felyx zegt dinsdag dat de daling deze maand was te verwachten, maar dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

31 januari '23 (11:25)

In augustus acht dagen verkeershinder op delen A4 en A10 Zuid

Vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid zijn de snelwegen A4 en A10 Zuid in augustus acht dagen dicht van knooppunt Badhoevedorp tot de oprit S109 RAI. Aan de zuidkant van Amsterdam kan daardoor verkeershinder ontstaan. Dat meldt Rijkswaterstaat.