Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Benzine ongeveer 10 procent goedkoper dan begin 2022

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
Benzine ongeveer 10 procent goedkoper dan begin 2022
De benzineprijs aan de Nederlandse pomp stevent dit jaar af op een prijsdaling van zo’n 10 procent, ondanks dat de prijs na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in rap tempo opliep tot het hoogste niveau ooit. Met nog een paar dagen te gaan voor de jaarwisseling blijft het beeld echter grillig. Als de tijdelijke accijnsverlaging in de loop van volgend jaar wordt afgebouwd schieten de prijzen waarschijnlijk weer een stuk omhoog.

Maandag staat de landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 op 1,899 euro, komt naar voren uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers. Dat is beduidend lager dan de 2,111 van rond Oud en Nieuw begin dit jaar. Maar in maart kwam de literprijs kortstondig boven de 2,50 euro uit.

Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Doorgaans betalen automobilisten die prijzen alleen langs de snelweg. Om automobilisten wat tegemoet te komen kwam de overheid per 1 april met een accijnsverlaging. Inclusief btw betekende dat een prijsval van meer dan 20 cent per liter.

Boycot

Later liepen de olieprijzen wereldwijd nogmaals hard op door de Europese boycot van Russische olie. Daardoor piekte de benzineprijs in Nederland in juni weer op meer dan 2,50 euro. Naarmate de rust op de oliemarkten wat meer terugkeerde werd benzine hier ook geleidelijk aan weer goedkoper. Dat had onder meer te maken met verwachtingen dat de vraag naar olie in China zal afnemen door tragere economische groei daar. In veel westerse economieën dreigen nu ook recessies.

Aan diesel ben je wel meer kwijt dan begin dit jaar. De gemiddelde adviesprijs ligt nu op 1,892 euro, tegen 1,741 bijna twaalf maanden terug. Diesel was dit jaar soms zelfs duurder dan benzine. Dat komt door de hoge vraag naar het spul, dat ook in de industrie en de transportwereld gewild is. Kenners hebben erop gewezen dat er in Europa al langer sprake was van een tekort aan diesel. Dit werd tot dit jaar opgelost door de aanvoer van diesel uit Rusland, maar dat kan nu niet meer.

Productie verlagen

Wat de prijzen aan de pomp komende tijd gaan doen hangt van meerdere factoren af. Zo zal het ook van belang zijn of de grote olielanden van oliekartel OPEC hun productie extra willen verlagen om de prijzen te stutten. De verlaging van de accijns voor autobrandstof in Nederland zou eigenlijk duren tot eind dit jaar. Maar de overheid heeft de maatregel verlengd tot halverwege volgend jaar. Daarna zal de ingreep worden afgebouwd. Vroeg of laat ontkomen automobilisten er niet aan dat ze bij een tankbeurt weer meer belasting moeten betalen.

Door: ANP

03 februari '23 (13:52)

'Verkeersongevallen na drank- of drugsgebruik betreft in de meeste gevallen een fietser'

Onder invloed van drank of drugs in de auto te stappen, wordt tegenwoordig gezien als not done. Daarentegen is het heel gewoon om dronken op de scooter te stappen. En dat niet alleen: onder invloed op de fiets stappen wordt ook gezien als heel normaal. Sterker nog, het merendeel van het uitgaanspubliek denkt dat ze het juiste gedrag vertonen door met de fiets naar huis te gaan in plaats van met de auto, stelt directeur-bestuurder Martijntje Bakker van VeiligheidNL. Dit meldt VeiligheidNL. 

03 februari '23 (11:25)

Amsterdam weert vanaf 2024 zware touringcars uit centrum

Vanaf 1 januari 2024 zijn in Amsterdam binnen de ring rond het centrum (S100) geen zware touringcars vanaf 7,5 ton meer welkom. Inwoners van de hoofdstad ondervinden hinder van deze voertuigen. De touringcars zullen naar de randen van de stad gaan. Vanaf daar kunnen bezoekers met het openbaar vervoer verder reizen. Een uitzondering geldt voor de Weesperstraat, Valkenburgerstraat en Kattenburgerstraat. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

03 februari '23 ( 8:20)

2022 was recordjaar voor sportwagenmerk Ferrari

Het Italiaanse sportwagenmerk Ferrari heeft in 2022 recordresultaten in de boeken gezet. Het bedrijf wijst daarbij op sterke verkopen van de modellen Portofino M, SF90 Stradale en 296 GTB.

01 februari '23 (14:28)

Wegenwacht voegt elektrisch retrobusje van VW toe aan wagenpark

De ANWB Wegenwacht gaat zijn vloot elektrische auto's uitbreiden met de ID.Buzz, die geïnspireerd is op het iconische retrobusje van Volkswagen. "Met de aanschaf hiervan zet de Wegenwacht een volgende stap naar een vrijwel volledig emissievrij wagenpark", meldt de organisatie.

01 februari '23 (11:07)

Meer nieuwe auto's verkocht in januari dankzij beschikbaarheid chips

Afgelopen maand zijn meer nieuwe personenauto's verkocht dan een jaar geleden. Volgens cijfers van brancheorganisaties BOVAG, RAI Vereniging en dataspecialist RDC werden in januari 2023 6,5 procent meer nieuwe auto's verkocht dan in januari 2022. Computerchips en andere onderdelen zijn iets beter beschikbaar dan in de afgelopen maanden en dat zorgt ervoor dat ook de levering van nieuwe auto's meer op gang komt.

01 februari '23 ( 8:25)

Vrachtwagenfabrikant DAF bouwt recordaantal trucks

De Nederlandse truckfabrikant DAF heeft vorig jaar een recordaantal van 68.000 trucks geproduceerd, 8000 meer dan in het voorgaande jaar. "Ondanks de materiaaltekorten die vorig jaar de gehele automotive-industrie troffen, kon DAF zijn productie voortzetten en zelfs verder verhogen", maakte het bedrijf bekend.

01 februari '23 ( 7:49)

Code geel om windstoten in noorden en noordwesten

In het noorden, noordwesten, aan zee en op het IJsselmeer is er woensdag vanaf ongeveer 10.00 uur plaatselijk kans op zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.

31 januari '23 (14:43)

Fietser overleden door aanrijding met vrachtwagen in Rotterdam

Een fietser is dinsdag overleden door een aanrijding met een vrachtwagen in Rotterdam-Charlois, bevestigt de politie na berichtgeving van Rijnmond. Het slachtoffer overleed ter plekke.

31 januari '23 (13:31)

'Daling gebruik deelscooters Felyx niet alleen door helmplicht'

Deelscooterbedrijf Felyx ziet in januari een lichte daling in het gebruik van deelscooters. In december vorig jaar liet het bedrijf weten dat deelscooters die 25 kilometer per uur rijden vanwege de helmplicht mogelijk minder gebruikt zullen worden. Felyx zegt dinsdag dat de daling deze maand was te verwachten, maar dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

31 januari '23 (11:25)

In augustus acht dagen verkeershinder op delen A4 en A10 Zuid

Vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid zijn de snelwegen A4 en A10 Zuid in augustus acht dagen dicht van knooppunt Badhoevedorp tot de oprit S109 RAI. Aan de zuidkant van Amsterdam kan daardoor verkeershinder ontstaan. Dat meldt Rijkswaterstaat.