Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Benzine ongeveer 10 procent goedkoper dan begin 2022

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
Benzine ongeveer 10 procent goedkoper dan begin 2022
De benzineprijs aan de Nederlandse pomp stevent dit jaar af op een prijsdaling van zo’n 10 procent, ondanks dat de prijs na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in rap tempo opliep tot het hoogste niveau ooit. Met nog een paar dagen te gaan voor de jaarwisseling blijft het beeld echter grillig. Als de tijdelijke accijnsverlaging in de loop van volgend jaar wordt afgebouwd schieten de prijzen waarschijnlijk weer een stuk omhoog.

Maandag staat de landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 op 1,899 euro, komt naar voren uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers. Dat is beduidend lager dan de 2,111 van rond Oud en Nieuw begin dit jaar. Maar in maart kwam de literprijs kortstondig boven de 2,50 euro uit.

Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Doorgaans betalen automobilisten die prijzen alleen langs de snelweg. Om automobilisten wat tegemoet te komen kwam de overheid per 1 april met een accijnsverlaging. Inclusief btw betekende dat een prijsval van meer dan 20 cent per liter.

Boycot

Later liepen de olieprijzen wereldwijd nogmaals hard op door de Europese boycot van Russische olie. Daardoor piekte de benzineprijs in Nederland in juni weer op meer dan 2,50 euro. Naarmate de rust op de oliemarkten wat meer terugkeerde werd benzine hier ook geleidelijk aan weer goedkoper. Dat had onder meer te maken met verwachtingen dat de vraag naar olie in China zal afnemen door tragere economische groei daar. In veel westerse economieën dreigen nu ook recessies.

Aan diesel ben je wel meer kwijt dan begin dit jaar. De gemiddelde adviesprijs ligt nu op 1,892 euro, tegen 1,741 bijna twaalf maanden terug. Diesel was dit jaar soms zelfs duurder dan benzine. Dat komt door de hoge vraag naar het spul, dat ook in de industrie en de transportwereld gewild is. Kenners hebben erop gewezen dat er in Europa al langer sprake was van een tekort aan diesel. Dit werd tot dit jaar opgelost door de aanvoer van diesel uit Rusland, maar dat kan nu niet meer.

Productie verlagen

Wat de prijzen aan de pomp komende tijd gaan doen hangt van meerdere factoren af. Zo zal het ook van belang zijn of de grote olielanden van oliekartel OPEC hun productie extra willen verlagen om de prijzen te stutten. De verlaging van de accijns voor autobrandstof in Nederland zou eigenlijk duren tot eind dit jaar. Maar de overheid heeft de maatregel verlengd tot halverwege volgend jaar. Daarna zal de ingreep worden afgebouwd. Vroeg of laat ontkomen automobilisten er niet aan dat ze bij een tankbeurt weer meer belasting moeten betalen.

Door: ANP

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.

18 april '24 ( 8:15)

Europese autobranche in maart licht gekrompen

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

17 april '24 (17:00)

Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 bij Purmerend

Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

17 april '24 (16:30)

Bussen streekvervoerders staan zaterdag ook drie minuten stil

Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten.

17 april '24 (13:15)

Massaclaim sjoemeldiesels tegen Mercedes en Renault mag doorgaan

Stichting Car Claim mag een collectieve procedure beginnen namens bezitters van sjoemeldiesels van Mercedes-Benz en Renault. Dat heeft de Amsterdamse rechter bepaald. Stichting Car Claim procedeert met steun van de Consumentenbond om compensatie te krijgen voor honderdduizenden gedupeerde autobezitters.

17 april '24 (13:00)

Honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva in 2023

Arriva registreerde vorig jaar zo'n honderd gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen medewerkers in treinen, laat de regionale vervoerder desgevraagd weten. Komende zaterdagavond zetten meerdere vervoerders hun voertuigen drie minuten stil om aandacht te vragen voor mishandeling van medewerkers.

17 april '24 (12:15)

Slimme stoplichten verzamelen veel informatie over autorijders

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico's met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief met klem oproept uit te zoeken of de verkeerslichten voldoen aan de privacywetgeving (AVG).