Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Jaar cel en rijontzegging geëist tegen vrachtwagenchauffeur die fataal ongeluk veroorzaakte op A2

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
Jaar cel en rijontzegging geëist tegen vrachtwagenchauffeur die fataal ongeluk veroorzaakte op A2
De man die begin vorig jaar een fataal ongeluk veroorzaakte op de A2 bij Utrecht moet, wat het OM betreft, een jaar celstraf en een rijontzegging van vier jaar opgelegd krijgen. Bij het ongeluk kwam de 29-jarige Melissa van Roosmalen om het leven. Haar broer Robin van Roosmalen, een bekende kickbokser, raakte ernstig gewond. Dit meldt het Openbaar Ministerie.

De 45-jarige verdachte reed op 13 januari 2021 met zijn vrachtwagen op een auto die stilstond op de vluchtstrook langs de parallelrijbaan van de A2 te Utrecht. Uit het onderzoek is gebleken dat de alarmlichten van de getroffen personenauto aanstonden en dat de auto zo ver mogelijk rechts op de vluchtstrook stond.

Niet geremd

Tijdens het onderzoek aan de vrachtwagen zijn er geen technische gebreken vastgesteld, die mogelijk de botsing kunnen verklaren. Aan de schade is af te lezen dat de vrachtwagen volledig op de vluchtstrook heeft gereden en vrijwel recht achterop de personenauto is gebotst. Ook blijkt dat de verdachte 83 kilometer per uur reed en dat er niet is geremd voor de botsing.

Daarnaast is geconstateerd dat de verdachte goed zicht had ten tijde van het ongeval. “Het wegdek was droog en het was overdag”, licht de officier van justitie toe. “Onbegrijpelijk dat de verdachte desondanks tegen de stilstaande auto op de vluchtstrook is aangereden.”

Zeer onvoorzichtig

“De conclusie is dan ook dat de verdachte totaal niet op de weg heeft gelet”, vertelt de officier van justitie. “Dat maakt dat het handelen van de verdachte niet anders kan worden aangemerkt dan als zeer onvoorzichtig en onoplettend.” De gevolgen van het gedrag van de verdachte zijn enorm groot. Melissa van Roosmalen is dezelfde middag aan haar verwondingen overleden en haar broer, Robin van Roosmalen is ernstig gewond geraakt. “Door het opgelopen letsel kan hij zijn beroep, zijn passie, niet meer uitoefenen.”

Deze heftige gevolgen zijn meegewogen bij het bepalen van de strafeis, net als de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en het feit dat de verdachte niet eerder is veroordeeld. Alles afwegende eist het Openbaar Ministerie een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een onvoorwaardelijke rijontzegging (OBM) van vier jaar.

De rechtbank doet op 5 januari 2023 uitspraak.

Door: Nationale Transportgids

27 januari '23 (12:48)

Extra bussen van en naar Berregse Vastenavend

Zaterdag 28 januari 2023 is de start van het Berregse Vastenavend. Behalve op deze dag rijden op andere dagen (zaterdag 4 februari, zaterdag 11 februari, vrijdag 17 februari, zaterdag 18 februari, zondag 19 februari en maandag 20 februari) overdag, 's avonds en 's nachts extra bussen. Dat meldt Arriva.

27 januari '23 (12:10)

Klimaatactivist mag van rechter niet naar blokkade A12

De voorzieningenrechter kan vrijdag in een kort geding niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie een klimaatactivist toegang tot de Utrechtsebaan heeft ontzegd. De betreffende klimaatactivist, Lucas Winnips, mag daarom zaterdag niet naar de demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion.

27 januari '23 (11:01)

Extinction Rebellion praat vrijdag met OM over snelwegblokkade

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion voert vrijdag overleg met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Dat zegt de advocaat van de groep, Willem Jebbink. Een OM-woordvoerder bevestigt het gesprek.

27 januari '23 ( 8:11)

Bijna alle medewerkers Lightyear verliezen hun baan

Bijna alle medewerkers van zonneautomaker Lightyear verliezen hun baan door het faillissement van dochterbedrijf Atlas Technologies. Dat bedrijfsonderdeel bood werk aan ongeveer 620 van de 650 medewerkers. De rechter in Den Bosch heeft een curator aangesteld en die zal komende tijd gaan kijken of er bijvoorbeeld nog een doorstart in zit.

27 januari '23 ( 7:15)

Nog geen besluit Den Haag over maatregelen rond blokkade A12

Den Haag heeft nog geen besluit genomen over maatregelen om een aangekondigde blokkade van de snelweg A12 te voorkomen. De zogenoemde driehoek van burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie, is niet bij elkaar gekomen. "Op dit moment hebben we er niets over te melden", laat een woordvoerster van burgemeester Jan van Zanen weten.

26 januari '23 (22:43)

Prijsplafond van 100 dollar per vat Russische diesel overwogen

De ambassadeurs van de 27 EU-landen spreken vrijdag in Brussel over een prijsplafond voor de import van Russische olieproducten als diesel en stookolie. De Europese Commissie stelt een maximumprijs voor van 100 dollar (92 euro) per vat premium Russische olieproducten zoals diesel en 45 dollar (41 euro) per vat voor 'mindere' producten zoals stookolie.

25 januari '23 (12:11)

Eerste deel werkzaamheden fietspad F200 tussen Haarlem en Amsterdam afgerond

De F200 is een nieuw fietspad tussen Haarlem en Amsterdam. Het werk aan het eerste deel van deze langgerekte fietsroute is in december afgerond. Deze werkzaamheden begonnen in Amsterdam en eindigden in Halfweg. Het andere deel (het fietspad tussen de Weerenbrug en restaurant De Zoete Inval) wordt op korte termijn aangepakt. Dit meldt de gemeente Haarlemmermeer.

25 januari '23 ( 8:32)

Laadpalenbedrijf Park 'n Charge krijgt 1,6 miljoen van Rabobank

Rabobank steekt 16,4 miljoen euro in de Nederlandse laadpalenexploitant Park ‘n Charge. Park ‘n Charge wil zijn netwerk van 6000 laadpunten door heel Nederland met deze financiering in de komende twee jaar meer dan verdubbelen.

25 januari '23 ( 8:11)

Door chiptekort is Europese verkoop bedrijfswagens gedaald

In de Europese Unie zijn vorig jaar flink minder nieuwe bedrijfswagens, zoals bestelbusjes, verkocht. Volgens de Europese autobrancheorganisatie ACEA is dit vooral te wijten aan de leveringsproblemen omdat autofabrikanten kampten met tekorten aan onderdelen, waaronder computerchips.

24 januari '23 (18:52)

Moederbedrijf DAF haalt recordwinst door grote vraag naar nieuwe trucks

De Amerikaanse vrachtwagenbouwer PACCAR heeft afgelopen jaar een recordwinst behaald. Het moederbedrijf van DAF had zowel in de Verenigde Staten als in Europa veel vraag naar nieuwe trucks. In de VS kwam dat door een verouderd wagenpark dat aan vervanging door schonere vrachtwagens toe is. DAF had vooral wind mee door de aantrekkende economie na een aantal coronajaren.