Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jaar cel en rijontzegging geëist tegen vrachtwagenchauffeur die fataal ongeluk veroorzaakte op A2

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
Jaar cel en rijontzegging geëist tegen vrachtwagenchauffeur die fataal ongeluk veroorzaakte op A2
De man die begin vorig jaar een fataal ongeluk veroorzaakte op de A2 bij Utrecht moet, wat het OM betreft, een jaar celstraf en een rijontzegging van vier jaar opgelegd krijgen. Bij het ongeluk kwam de 29-jarige Melissa van Roosmalen om het leven. Haar broer Robin van Roosmalen, een bekende kickbokser, raakte ernstig gewond. Dit meldt het Openbaar Ministerie.

De 45-jarige verdachte reed op 13 januari 2021 met zijn vrachtwagen op een auto die stilstond op de vluchtstrook langs de parallelrijbaan van de A2 te Utrecht. Uit het onderzoek is gebleken dat de alarmlichten van de getroffen personenauto aanstonden en dat de auto zo ver mogelijk rechts op de vluchtstrook stond.

Niet geremd

Tijdens het onderzoek aan de vrachtwagen zijn er geen technische gebreken vastgesteld, die mogelijk de botsing kunnen verklaren. Aan de schade is af te lezen dat de vrachtwagen volledig op de vluchtstrook heeft gereden en vrijwel recht achterop de personenauto is gebotst. Ook blijkt dat de verdachte 83 kilometer per uur reed en dat er niet is geremd voor de botsing.

Daarnaast is geconstateerd dat de verdachte goed zicht had ten tijde van het ongeval. “Het wegdek was droog en het was overdag”, licht de officier van justitie toe. “Onbegrijpelijk dat de verdachte desondanks tegen de stilstaande auto op de vluchtstrook is aangereden.”

Zeer onvoorzichtig

“De conclusie is dan ook dat de verdachte totaal niet op de weg heeft gelet”, vertelt de officier van justitie. “Dat maakt dat het handelen van de verdachte niet anders kan worden aangemerkt dan als zeer onvoorzichtig en onoplettend.” De gevolgen van het gedrag van de verdachte zijn enorm groot. Melissa van Roosmalen is dezelfde middag aan haar verwondingen overleden en haar broer, Robin van Roosmalen is ernstig gewond geraakt. “Door het opgelopen letsel kan hij zijn beroep, zijn passie, niet meer uitoefenen.”

Deze heftige gevolgen zijn meegewogen bij het bepalen van de strafeis, net als de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en het feit dat de verdachte niet eerder is veroordeeld. Alles afwegende eist het Openbaar Ministerie een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een onvoorwaardelijke rijontzegging (OBM) van vier jaar.

De rechtbank doet op 5 januari 2023 uitspraak.

Door: Nationale Transportgids

21 juni '24 (13:30)

Veiligheid openbaar vervoer wordt 'speerpunt' voor PVV-staatssecretaris Jansen

De aanpak van agressie en geweld in treinen en bussen wordt "100 procent zeker een van de speerpunten" voor aanstaand staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu). Dat zegt de PVV'er tijdens een hoorzitting waarin de Tweede Kamer kennis kan maken met aspirant-bewindslieden.

21 juni '24 (13:15)

Afgesloten rijstrook op brug A7 richting Amsterdam gaat weer open

Een afgesloten rijstrook op de brug in de A7 bij Purmerend gaat zaterdagochtend weer open, meldt Rijkswaterstaat. Er wordt gewerkt aan het versterken van de brug en dat heeft de afgelopen tijd geleid tot veel vertraging voor het verkeer.

21 juni '24 ( 9:30)

Scooterrijdster bij botsing in Vught omgekomen

Een 33-jarige vrouw uit Den Bosch is om het leven gekomen door een botsing in Vught. De vrouw reed op een scooter en kwam donderdag rond 22.00 uur op de Boxtelseweg in botsing met een auto, meldt de politie.

21 juni '24 ( 6:15)

Concert Taylor Swift in Amsterdam: pendelbussen in trek

Busbedrijf FlixBus ziet in aanloop naar het concert van Taylor Swift in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA een klein "Taylor Swift-effect", met een toename van 8 tot 13 procent in het aantal boekingen rond de concertdagen vergeleken met een normale periode. Ook de Twentse busvervoerder Brookhuis merkt dat er veel vraag is naar vervoer van en naar Amsterdam. Het busbedrijf brengt van 4 tot en met 6 juli ruim tweehonderd Taylor Swift-fans van en naar het concert van de popster. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij, laat het bedrijf donderdag weten.

20 juni '24 (12:00)

Pinkpop sluit deel van parkeerterrein af na vele regen

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 ( 8:15)

Busverkeer Qbuzz weer opgestart na storing

Het busverkeer bij Qbuzz wordt weer opgestart, meldt de vervoerder op X. Eerder donderdagochtend werd gemeld dat er geen bussen reden als gevolg van een storing in de communicatiesystemen.

20 juni '24 ( 8:15)

Ook in andere Europese landen minder elektrische auto's verkocht

De autoverkoop pakte vorige maand niet alleen in Nederland lager uit. Ook in andere landen in Europa zakten de verkopen van nieuwe personenwagens terug na een opleving in de maand ervoor, komt naar voren uit maandcijfers van de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Met name bij elektrische auto's was sprake van stevige minnen.

19 juni '24 (14:15)

1,45 euro voor ritje door nieuwe Blankenburgtunnel

Een ritje door de nieuwe Blankenburgverbinding, de tunnel tussen de A15 en de A20 in Zuid-Holland die eind dit jaar opengaat, kost een automobilist 1,45 euro per keer. Voor zware voertuigen zoals vrachtwagens wordt het tarief 8,70 euro. Dat maakte de RDW bekend op de dag dat de camera's werden opgehangen die nodig zijn voor de tolheffing.

19 juni '24 (12:30)

Bestuurder zware elektrische bus mag jaar langer met B-rijbewijs rijden

Bestuurders van zware elektrische bestelbussen mogen een jaar langer doorrijden met een B-rijbewijs, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur). Vanaf 1 juli zouden zij een C-rijbewijs voor vrachtwagens nodig hebben, maar Harbers wil de huidige gedoogsituatie met een jaar verlengen. Daarna komt Brussel waarschijnlijk met toereikende wetgeving voor de zwaardere voertuigen. Het gaat alleen om bestuurders die vóór 1 oktober vorig jaar een zware bestelbus hebben gekocht.

19 juni '24 (11:15)

Rollerbank voor controle fatbikes bij alle politie-eenheden

Alle politie-eenheden in Nederland beschikken nu over een rollerbank om te controleren of fatbikes, elektrische fietsen en speedpedelecs harder kunnen dan is toegestaan. Het was de bedoeling dat de testapparaten al in april voor alle bijna 250 eenheden beschikbaar zouden zijn, maar dat plan liep vertraging op.