Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dachser voegt 50 eenheden van de Mercedes-Benz eActros LongHaul toe aan wagenpark

Door Johanne Levinsky
schedule 6 min
location_on [xx]km
Dachser voegt 50 eenheden van de Mercedes-Benz eActros LongHaul toe aan wagenpark
De logistieke dienstverlener Dachser is van plan 50 eenheden van de Mercedes-Benz eActros LongHaul aan zijn Europese wagenpark toe te voegen. De internationale onderneming uit Kempten heeft daartoe een intentieverklaring ondertekend met Mercedes-Benz Trucks. Dachser is van plan de eActros LongHaul in te zetten in de vorm van een 6x2 wisselbak met een laadhoogte van 1.120 mm. Daarmee breidt Dachser zijn elektrische wagenpark aanzienlijk uit. Deze e-truck, met een bereik van ongeveer 500 km met één laadbeurt, zal naar verwachting in 2024 klaar zijn voor serieproductie. Dit meldt Dachser.

Alexander Tonn, Chief Operating Officer (COO) Road Logistics bij Dachser, zegt: "Deze intentieverklaring onderstreept onze betrokkenheid bij de ontwikkeling en het testen van milieuvriendelijke aandrijvingen van vrachtwagens. De grote actieradius van de eActros LongHaul zal ons in staat stellen om goederen emissievrij te vervoeren tussen onze Europese locaties, zelfs bij zware ladingen en vervoer over lange afstanden. Dit is een belangrijk onderdeel van de langetermijnstrategie van Dachser voor klimaatbescherming."

Dachser zet sinds 2018 batterij-elektrische voertuigen in, zoals de FUSO eCanter en de eActros, voor binnenstedelijke distributie als onderdeel van het duurzame project ‘DACHSER Emission-Free Delivery’. In elf Europese steden bezorgen batterij-elektrische bak- en vrachtwagens standaard alle zendingen lokaal CO2-neutraal in een afgebakend binnenstedelijk gebied. Op de laatste kilometer zet Dachser ook elektrisch ondersteunde Cargo fietsen in om de zendingen te verdelen. Het proefproject in Stuttgart was in 2018 de winnaar van de wedstrijd 'Sustainable Urban Logistics' van het Duitse federale ministerie voor milieu en het federale milieuagentschap. 

"We hebben in de stadslogistiek zeer goede ervaringen opgedaan met de prestaties van volledig elektrische voertuigen. Daarom was het logisch om samen met Mercedes-Benz Trucks de volgende stap - langeafstandsvervoer - te zetten", zegt Stefan Hohm, Chief Development Officer (CDO) bij Dachser.

De Mercedes-Benz eActros LongHaul

De ingenieurs van Mercedes-Benz Trucks ontwerpen de eActros LongHaul zodanig dat het voertuig en zijn componenten aan dezelfde duurzaamheidseisen voldoen als een vergelijkbare conventionele zware langeafstands-Actros. Dat betekent 1,2 miljoen kilometers op de weg over een periode van tien jaar. De in de eActros LongHaul gebruikte batterijen maken gebruik van lithium-ijzerfosfaatceltechnologie (LFP). Deze kenmerken zich vooral door een lange levensduur en meer bruikbare energie. De batterijen van de eActros LongHaul kunnen bij een laadstation met een vermogen van ongeveer een megawatt in minder dan 30 minuten van 20 tot 80 procent worden opgeladen. Drie batterijpakketten zorgen voor een geïnstalleerde totale capaciteit van meer dan 600 kWh. De twee elektromotoren, als onderdeel van een nieuwe e-as, genereren een continu vermogen van 400 kW en een piekvermogen van meer dan 600 kW.

Naast de vrachtwagencombinatie zal Mercedes-Benz Trucks meteen bij de marktintroductie ook starre varianten van de eActros LongHaul produceren. Dit biedt klanten tal van andere mogelijkheden voor volledig elektrisch vervoer.

Door: Nationale Transportgids

27 mei '24 (13:15)

Instorten parkeergarage Nieuwegein: Q-Park 'enorm geschrokken'

Q-Park is "enorm geschrokken" van het instorten van de hellingbanen in de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. "We zijn opgelucht dat bezoekers en medewerkers ongedeerd zijn gebleven. Wij willen onze oprechte dank uitspreken aan de hulpdiensten voor hun snelle en professionele handelen", schrijft de parkeerexploitant mede namens Primevest, de eigenaar van de garage, in een verklaring op de website.

27 mei '24 ( 9:15)

Start verkennend OVV-onderzoek naar ingestorte garage Nieuwegein

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start maandag een verkennend onderzoek naar de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein. Dat laat een woordvoerster maandag weten.

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.