Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Dachser voegt 50 eenheden van de Mercedes-Benz eActros LongHaul toe aan wagenpark

Door Johanne Levinsky
schedule 6 min
Dachser voegt 50 eenheden van de Mercedes-Benz eActros LongHaul toe aan wagenpark
De logistieke dienstverlener Dachser is van plan 50 eenheden van de Mercedes-Benz eActros LongHaul aan zijn Europese wagenpark toe te voegen. De internationale onderneming uit Kempten heeft daartoe een intentieverklaring ondertekend met Mercedes-Benz Trucks. Dachser is van plan de eActros LongHaul in te zetten in de vorm van een 6x2 wisselbak met een laadhoogte van 1.120 mm. Daarmee breidt Dachser zijn elektrische wagenpark aanzienlijk uit. Deze e-truck, met een bereik van ongeveer 500 km met één laadbeurt, zal naar verwachting in 2024 klaar zijn voor serieproductie. Dit meldt Dachser.

Alexander Tonn, Chief Operating Officer (COO) Road Logistics bij Dachser, zegt: "Deze intentieverklaring onderstreept onze betrokkenheid bij de ontwikkeling en het testen van milieuvriendelijke aandrijvingen van vrachtwagens. De grote actieradius van de eActros LongHaul zal ons in staat stellen om goederen emissievrij te vervoeren tussen onze Europese locaties, zelfs bij zware ladingen en vervoer over lange afstanden. Dit is een belangrijk onderdeel van de langetermijnstrategie van Dachser voor klimaatbescherming."

Dachser zet sinds 2018 batterij-elektrische voertuigen in, zoals de FUSO eCanter en de eActros, voor binnenstedelijke distributie als onderdeel van het duurzame project ‘DACHSER Emission-Free Delivery’. In elf Europese steden bezorgen batterij-elektrische bak- en vrachtwagens standaard alle zendingen lokaal CO2-neutraal in een afgebakend binnenstedelijk gebied. Op de laatste kilometer zet Dachser ook elektrisch ondersteunde Cargo fietsen in om de zendingen te verdelen. Het proefproject in Stuttgart was in 2018 de winnaar van de wedstrijd 'Sustainable Urban Logistics' van het Duitse federale ministerie voor milieu en het federale milieuagentschap. 

"We hebben in de stadslogistiek zeer goede ervaringen opgedaan met de prestaties van volledig elektrische voertuigen. Daarom was het logisch om samen met Mercedes-Benz Trucks de volgende stap - langeafstandsvervoer - te zetten", zegt Stefan Hohm, Chief Development Officer (CDO) bij Dachser.

De Mercedes-Benz eActros LongHaul

De ingenieurs van Mercedes-Benz Trucks ontwerpen de eActros LongHaul zodanig dat het voertuig en zijn componenten aan dezelfde duurzaamheidseisen voldoen als een vergelijkbare conventionele zware langeafstands-Actros. Dat betekent 1,2 miljoen kilometers op de weg over een periode van tien jaar. De in de eActros LongHaul gebruikte batterijen maken gebruik van lithium-ijzerfosfaatceltechnologie (LFP). Deze kenmerken zich vooral door een lange levensduur en meer bruikbare energie. De batterijen van de eActros LongHaul kunnen bij een laadstation met een vermogen van ongeveer een megawatt in minder dan 30 minuten van 20 tot 80 procent worden opgeladen. Drie batterijpakketten zorgen voor een geïnstalleerde totale capaciteit van meer dan 600 kWh. De twee elektromotoren, als onderdeel van een nieuwe e-as, genereren een continu vermogen van 400 kW en een piekvermogen van meer dan 600 kW.

Naast de vrachtwagencombinatie zal Mercedes-Benz Trucks meteen bij de marktintroductie ook starre varianten van de eActros LongHaul produceren. Dit biedt klanten tal van andere mogelijkheden voor volledig elektrisch vervoer.

Door: Nationale Transportgids

27 januari '23 (12:48)

Extra bussen van en naar Berregse Vastenavend

Zaterdag 28 januari 2023 is de start van het Berregse Vastenavend. Behalve op deze dag rijden op andere dagen (zaterdag 4 februari, zaterdag 11 februari, vrijdag 17 februari, zaterdag 18 februari, zondag 19 februari en maandag 20 februari) overdag, 's avonds en 's nachts extra bussen. Dat meldt Arriva.

27 januari '23 (12:10)

Klimaatactivist mag van rechter niet naar blokkade A12

De voorzieningenrechter kan vrijdag in een kort geding niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie een klimaatactivist toegang tot de Utrechtsebaan heeft ontzegd. De betreffende klimaatactivist, Lucas Winnips, mag daarom zaterdag niet naar de demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion.

27 januari '23 (11:01)

Extinction Rebellion praat vrijdag met OM over snelwegblokkade

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion voert vrijdag overleg met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Dat zegt de advocaat van de groep, Willem Jebbink. Een OM-woordvoerder bevestigt het gesprek.

27 januari '23 ( 8:11)

Bijna alle medewerkers Lightyear verliezen hun baan

Bijna alle medewerkers van zonneautomaker Lightyear verliezen hun baan door het faillissement van dochterbedrijf Atlas Technologies. Dat bedrijfsonderdeel bood werk aan ongeveer 620 van de 650 medewerkers. De rechter in Den Bosch heeft een curator aangesteld en die zal komende tijd gaan kijken of er bijvoorbeeld nog een doorstart in zit.

27 januari '23 ( 7:15)

Nog geen besluit Den Haag over maatregelen rond blokkade A12

Den Haag heeft nog geen besluit genomen over maatregelen om een aangekondigde blokkade van de snelweg A12 te voorkomen. De zogenoemde driehoek van burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie, is niet bij elkaar gekomen. "Op dit moment hebben we er niets over te melden", laat een woordvoerster van burgemeester Jan van Zanen weten.

26 januari '23 (22:43)

Prijsplafond van 100 dollar per vat Russische diesel overwogen

De ambassadeurs van de 27 EU-landen spreken vrijdag in Brussel over een prijsplafond voor de import van Russische olieproducten als diesel en stookolie. De Europese Commissie stelt een maximumprijs voor van 100 dollar (92 euro) per vat premium Russische olieproducten zoals diesel en 45 dollar (41 euro) per vat voor 'mindere' producten zoals stookolie.

25 januari '23 (12:11)

Eerste deel werkzaamheden fietspad F200 tussen Haarlem en Amsterdam afgerond

De F200 is een nieuw fietspad tussen Haarlem en Amsterdam. Het werk aan het eerste deel van deze langgerekte fietsroute is in december afgerond. Deze werkzaamheden begonnen in Amsterdam en eindigden in Halfweg. Het andere deel (het fietspad tussen de Weerenbrug en restaurant De Zoete Inval) wordt op korte termijn aangepakt. Dit meldt de gemeente Haarlemmermeer.

25 januari '23 ( 8:32)

Laadpalenbedrijf Park 'n Charge krijgt 1,6 miljoen van Rabobank

Rabobank steekt 16,4 miljoen euro in de Nederlandse laadpalenexploitant Park ‘n Charge. Park ‘n Charge wil zijn netwerk van 6000 laadpunten door heel Nederland met deze financiering in de komende twee jaar meer dan verdubbelen.

25 januari '23 ( 8:11)

Door chiptekort is Europese verkoop bedrijfswagens gedaald

In de Europese Unie zijn vorig jaar flink minder nieuwe bedrijfswagens, zoals bestelbusjes, verkocht. Volgens de Europese autobrancheorganisatie ACEA is dit vooral te wijten aan de leveringsproblemen omdat autofabrikanten kampten met tekorten aan onderdelen, waaronder computerchips.

24 januari '23 (18:52)

Moederbedrijf DAF haalt recordwinst door grote vraag naar nieuwe trucks

De Amerikaanse vrachtwagenbouwer PACCAR heeft afgelopen jaar een recordwinst behaald. Het moederbedrijf van DAF had zowel in de Verenigde Staten als in Europa veel vraag naar nieuwe trucks. In de VS kwam dat door een verouderd wagenpark dat aan vervanging door schonere vrachtwagens toe is. DAF had vooral wind mee door de aantrekkende economie na een aantal coronajaren.