Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Dachser voegt 50 eenheden van de Mercedes-Benz eActros LongHaul toe aan wagenpark

Door Johanne Levinsky
schedule 6 min
Dachser voegt 50 eenheden van de Mercedes-Benz eActros LongHaul toe aan wagenpark
De logistieke dienstverlener Dachser is van plan 50 eenheden van de Mercedes-Benz eActros LongHaul aan zijn Europese wagenpark toe te voegen. De internationale onderneming uit Kempten heeft daartoe een intentieverklaring ondertekend met Mercedes-Benz Trucks. Dachser is van plan de eActros LongHaul in te zetten in de vorm van een 6x2 wisselbak met een laadhoogte van 1.120 mm. Daarmee breidt Dachser zijn elektrische wagenpark aanzienlijk uit. Deze e-truck, met een bereik van ongeveer 500 km met één laadbeurt, zal naar verwachting in 2024 klaar zijn voor serieproductie. Dit meldt Dachser.

Alexander Tonn, Chief Operating Officer (COO) Road Logistics bij Dachser, zegt: "Deze intentieverklaring onderstreept onze betrokkenheid bij de ontwikkeling en het testen van milieuvriendelijke aandrijvingen van vrachtwagens. De grote actieradius van de eActros LongHaul zal ons in staat stellen om goederen emissievrij te vervoeren tussen onze Europese locaties, zelfs bij zware ladingen en vervoer over lange afstanden. Dit is een belangrijk onderdeel van de langetermijnstrategie van Dachser voor klimaatbescherming."

Dachser zet sinds 2018 batterij-elektrische voertuigen in, zoals de FUSO eCanter en de eActros, voor binnenstedelijke distributie als onderdeel van het duurzame project ‘DACHSER Emission-Free Delivery’. In elf Europese steden bezorgen batterij-elektrische bak- en vrachtwagens standaard alle zendingen lokaal CO2-neutraal in een afgebakend binnenstedelijk gebied. Op de laatste kilometer zet Dachser ook elektrisch ondersteunde Cargo fietsen in om de zendingen te verdelen. Het proefproject in Stuttgart was in 2018 de winnaar van de wedstrijd 'Sustainable Urban Logistics' van het Duitse federale ministerie voor milieu en het federale milieuagentschap. 

"We hebben in de stadslogistiek zeer goede ervaringen opgedaan met de prestaties van volledig elektrische voertuigen. Daarom was het logisch om samen met Mercedes-Benz Trucks de volgende stap - langeafstandsvervoer - te zetten", zegt Stefan Hohm, Chief Development Officer (CDO) bij Dachser.

De Mercedes-Benz eActros LongHaul

De ingenieurs van Mercedes-Benz Trucks ontwerpen de eActros LongHaul zodanig dat het voertuig en zijn componenten aan dezelfde duurzaamheidseisen voldoen als een vergelijkbare conventionele zware langeafstands-Actros. Dat betekent 1,2 miljoen kilometers op de weg over een periode van tien jaar. De in de eActros LongHaul gebruikte batterijen maken gebruik van lithium-ijzerfosfaatceltechnologie (LFP). Deze kenmerken zich vooral door een lange levensduur en meer bruikbare energie. De batterijen van de eActros LongHaul kunnen bij een laadstation met een vermogen van ongeveer een megawatt in minder dan 30 minuten van 20 tot 80 procent worden opgeladen. Drie batterijpakketten zorgen voor een geïnstalleerde totale capaciteit van meer dan 600 kWh. De twee elektromotoren, als onderdeel van een nieuwe e-as, genereren een continu vermogen van 400 kW en een piekvermogen van meer dan 600 kW.

Naast de vrachtwagencombinatie zal Mercedes-Benz Trucks meteen bij de marktintroductie ook starre varianten van de eActros LongHaul produceren. Dit biedt klanten tal van andere mogelijkheden voor volledig elektrisch vervoer.

Door: Nationale Transportgids

09 juni '23 (11:37)

Doorbraak nadert in gesprekken over VDL Nedcar

Na enkele informele gesprekken eerder deze week lijkt er een doorbraak te komen in de onderhandelingen tussen vakbonden en industrieconcern VDL rond autofabriek Nedcar. Volgens CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma is Nedcar-eigenaar VDL "bereid om grote stappen te zetten".

08 juni '23 (15:07)

Natuurbrand op Leusderheide hindert verkeer op A28

Op de Leusderheide tussen Soesterberg en Oud-Leusden is donderdagmiddag een natuurbrand uitgebroken. Omdat de brandweer dicht langs de snelweg aan het blussen is, is een rijstrook van de weg afgesloten. Ook de oprit bij Soesterberg naar de weg is dicht zodat brandweerauto's vrije doorgang hebben naar de Leusderheide, laat de veiligheidsregio Utrecht (VRU) weten.

08 juni '23 (15:07)

A16 tussen Breda en België in beide richtingen dicht vanwege brandende vrachtwagen

De A16 tussen Breda en de Belgische grens is bij Hazeldonk donderdagmiddag in beide richtingen dicht omdat er een vrachtwagen in brand staat, meldt de ANWB. De brand is ontstaan na een ongeluk met twee vrachtwagens in België. Een van de chauffeurs is volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio bekneld geraakt, het is niet bekend hoe de chauffeur eraan toe is.

08 juni '23 ( 8:37)

Scooterrijder overleden na verkeersongeval in Venlo

Een 20-jarige scooterrijder uit het Limburgse Tegelen is woensdagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding in Venlo. Die gebeurde rond 16.45 uur op de Bloemartsweg. De scooterrijder overleed ter plaatse.

07 juni '23 (11:03)

Elektrische pendelbus vervoert patiënten en bezoekers van IJsselland Ziekenhuis

Patiënten en bezoekers kunnen met een gratis pendelbus reizen tussen het IJsselland Ziekenhuis en metrostation Schenkel in Capelle aan den IJssel. Deze elektrische bus, die de oude pendelbus vervangt, is ook geschikt voor mensen in een rolstoel. De nieuwe pendelbus is aangeschaft dankzij het Denk en Doe Mee!-fonds van de gemeente en de Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis. Dit meldt de gemeente Capelle aan den IJssel.

07 juni '23 ( 8:22)

Rijbewijs online verlengen kan in 250 gemeenten

Nederlanders kunnen in bijna driekwart van de Nederlandse gemeenten hun rijbewijs online verlengen. In 250 van de 342 gemeenten hoeven burgers hiervoor niet meer eerst naar een gemeenteloket, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) woensdag.

07 juni '23 ( 8:22)

In groot deel van Amsterdam gelden straks uitstootvrije zones

Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

06 juni '23 ( 9:22)

KNVB wil bij honderden voetbalclubs laadpalen met verdienmodel

Het aantal laadpalen voor elektrische auto's bij voetbalverenigingen wordt de komende twee jaar fors uitgebreid. De KNVB is daartoe een samenwerking aangegaan met het gespecialiseerde bedrijf Revolt, dat de palen gaat plaatsen. Voor clubs levert dat volgens de voetbalbond ook een extra verdienmodel op. Ze moeten dan niet vies zijn van extra reclames op hun parkeerterrein.

05 juni '23 (12:37)

Bouwconcern Heijmans heeft het predicaat Koninklijk ontvangen

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 ( 9:06)

Vakantiecheck bij garage door 40 procent van de automobilisten

40 procent van de mensen die met de auto op vakantie gaan, brengt die auto vooraf naar de garage voor een vakantiecheck. Een bemoedigend percentage, aldus BOVAG. Ruim de helft van de autobezitters kiest dit jaar voor een autovakantie. Een en ander blijkt uit een consumentenonderzoek van BOVAG, uitgevoerd door MultiScope onder 1.010 respondenten. Dit meldt BOVAG.