Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bezorging kerstpost niet in gevaar door acties bij PostNL

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
Bezorging kerstpost niet in gevaar door acties bij PostNL
PostNL denkt de grote drukte in de dagen rond de kerst goed aan te kunnen en voorziet vooralsnog geen grote vertraging bij de bezorging van kerstkaarten en pakketten. "We hebben ons goed voorbereid", benadrukt een woordvoerder. Eerder dreigden vakbondsacties nog voor problemen te zorgen, maar echte stakingen werden door de rechter verboden. Vakbonden BVPP en CNV organiseren nu wel stiptheidsacties onder het personeel, maar de impact daarvan is beperkt.

"Het is alle hens aan dek, maar alles loopt goed door", klinkt het bij PostNL. Net als andere jaren helpt kantoorpersoneel mee met de bezorging om deze drukste periode van het jaar door te komen. Het bedrijf zet ook meer vrachtwagens in en voert meer ritten uit om pakketten te bezorgen. Zo moet PostNL voorbereid zijn om dagelijks tot 2 miljoen pakketjes te vervoeren, waar dat er normaal zo'n 1 miljoen zijn. PostNL is naar eigen zeggen nu ook in staat om 11 miljoen poststukken per dag af te leveren. Op een normale dag zijn dit er zo'n 8 miljoen.

De vakbonden liggen al een tijd met PostNL in de clinch over een nieuwe cao. Daarover is nog altijd geen akkoord bereikt. BVPP en CNV hebben onlangs stiptheidsacties aangekondigd. Dat betekent dat medewerkers, bijvoorbeeld de chauffeurs, zich heel strikt aan hun werktijden houden en niet extra werken.

Reactie CNV

CNV-bestuurder Anselma Zwaagstra stelt dat dit bij PostNL heel wat is, want volgens haar wordt er normaal veel extra gewerkt door het personeel. Het aantal medewerkers dat meedoet aan de acties verschilt wel erg van locatie tot locatie, erkent de vakbondsvrouw. "Het is niet zo dat mensen hierdoor hun post of pakketten niet meer bezorgd krijgen, maar het kan wel wat later worden", schat ze in.

FNV dreigde eerder al met acties nadat die bond er niet uit was gekomen met PostNL. Daarop spande het bedrijf een kort geding aan, waarna de rechter enkel acties toestond die het bezorgen van essentiële post, zoals rouwkaarten en medische brieven, niet zou verstoren. FNV voelde zich vervolgens beknot. Eind november, zo meldde de bond destijds, zouden medewerkers daarom in het geheim hebben gestaakt.

Door: ANP

27 januari '23 (12:48)

Extra bussen van en naar Berregse Vastenavend

Zaterdag 28 januari 2023 is de start van het Berregse Vastenavend. Behalve op deze dag rijden op andere dagen (zaterdag 4 februari, zaterdag 11 februari, vrijdag 17 februari, zaterdag 18 februari, zondag 19 februari en maandag 20 februari) overdag, 's avonds en 's nachts extra bussen. Dat meldt Arriva.

27 januari '23 (12:10)

Klimaatactivist mag van rechter niet naar blokkade A12

De voorzieningenrechter kan vrijdag in een kort geding niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie een klimaatactivist toegang tot de Utrechtsebaan heeft ontzegd. De betreffende klimaatactivist, Lucas Winnips, mag daarom zaterdag niet naar de demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion.

27 januari '23 (11:01)

Extinction Rebellion praat vrijdag met OM over snelwegblokkade

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion voert vrijdag overleg met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Dat zegt de advocaat van de groep, Willem Jebbink. Een OM-woordvoerder bevestigt het gesprek.

27 januari '23 ( 8:11)

Bijna alle medewerkers Lightyear verliezen hun baan

Bijna alle medewerkers van zonneautomaker Lightyear verliezen hun baan door het faillissement van dochterbedrijf Atlas Technologies. Dat bedrijfsonderdeel bood werk aan ongeveer 620 van de 650 medewerkers. De rechter in Den Bosch heeft een curator aangesteld en die zal komende tijd gaan kijken of er bijvoorbeeld nog een doorstart in zit.

27 januari '23 ( 7:15)

Nog geen besluit Den Haag over maatregelen rond blokkade A12

Den Haag heeft nog geen besluit genomen over maatregelen om een aangekondigde blokkade van de snelweg A12 te voorkomen. De zogenoemde driehoek van burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie, is niet bij elkaar gekomen. "Op dit moment hebben we er niets over te melden", laat een woordvoerster van burgemeester Jan van Zanen weten.

26 januari '23 (22:43)

Prijsplafond van 100 dollar per vat Russische diesel overwogen

De ambassadeurs van de 27 EU-landen spreken vrijdag in Brussel over een prijsplafond voor de import van Russische olieproducten als diesel en stookolie. De Europese Commissie stelt een maximumprijs voor van 100 dollar (92 euro) per vat premium Russische olieproducten zoals diesel en 45 dollar (41 euro) per vat voor 'mindere' producten zoals stookolie.

25 januari '23 (12:11)

Eerste deel werkzaamheden fietspad F200 tussen Haarlem en Amsterdam afgerond

De F200 is een nieuw fietspad tussen Haarlem en Amsterdam. Het werk aan het eerste deel van deze langgerekte fietsroute is in december afgerond. Deze werkzaamheden begonnen in Amsterdam en eindigden in Halfweg. Het andere deel (het fietspad tussen de Weerenbrug en restaurant De Zoete Inval) wordt op korte termijn aangepakt. Dit meldt de gemeente Haarlemmermeer.

25 januari '23 ( 8:32)

Laadpalenbedrijf Park 'n Charge krijgt 1,6 miljoen van Rabobank

Rabobank steekt 16,4 miljoen euro in de Nederlandse laadpalenexploitant Park ‘n Charge. Park ‘n Charge wil zijn netwerk van 6000 laadpunten door heel Nederland met deze financiering in de komende twee jaar meer dan verdubbelen.

25 januari '23 ( 8:11)

Door chiptekort is Europese verkoop bedrijfswagens gedaald

In de Europese Unie zijn vorig jaar flink minder nieuwe bedrijfswagens, zoals bestelbusjes, verkocht. Volgens de Europese autobrancheorganisatie ACEA is dit vooral te wijten aan de leveringsproblemen omdat autofabrikanten kampten met tekorten aan onderdelen, waaronder computerchips.

24 januari '23 (18:52)

Moederbedrijf DAF haalt recordwinst door grote vraag naar nieuwe trucks

De Amerikaanse vrachtwagenbouwer PACCAR heeft afgelopen jaar een recordwinst behaald. Het moederbedrijf van DAF had zowel in de Verenigde Staten als in Europa veel vraag naar nieuwe trucks. In de VS kwam dat door een verouderd wagenpark dat aan vervanging door schonere vrachtwagens toe is. DAF had vooral wind mee door de aantrekkende economie na een aantal coronajaren.