Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bezorging kerstpost niet in gevaar door acties bij PostNL

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bezorging kerstpost niet in gevaar door acties bij PostNL
PostNL denkt de grote drukte in de dagen rond de kerst goed aan te kunnen en voorziet vooralsnog geen grote vertraging bij de bezorging van kerstkaarten en pakketten. "We hebben ons goed voorbereid", benadrukt een woordvoerder. Eerder dreigden vakbondsacties nog voor problemen te zorgen, maar echte stakingen werden door de rechter verboden. Vakbonden BVPP en CNV organiseren nu wel stiptheidsacties onder het personeel, maar de impact daarvan is beperkt.

"Het is alle hens aan dek, maar alles loopt goed door", klinkt het bij PostNL. Net als andere jaren helpt kantoorpersoneel mee met de bezorging om deze drukste periode van het jaar door te komen. Het bedrijf zet ook meer vrachtwagens in en voert meer ritten uit om pakketten te bezorgen. Zo moet PostNL voorbereid zijn om dagelijks tot 2 miljoen pakketjes te vervoeren, waar dat er normaal zo'n 1 miljoen zijn. PostNL is naar eigen zeggen nu ook in staat om 11 miljoen poststukken per dag af te leveren. Op een normale dag zijn dit er zo'n 8 miljoen.

De vakbonden liggen al een tijd met PostNL in de clinch over een nieuwe cao. Daarover is nog altijd geen akkoord bereikt. BVPP en CNV hebben onlangs stiptheidsacties aangekondigd. Dat betekent dat medewerkers, bijvoorbeeld de chauffeurs, zich heel strikt aan hun werktijden houden en niet extra werken.

Reactie CNV

CNV-bestuurder Anselma Zwaagstra stelt dat dit bij PostNL heel wat is, want volgens haar wordt er normaal veel extra gewerkt door het personeel. Het aantal medewerkers dat meedoet aan de acties verschilt wel erg van locatie tot locatie, erkent de vakbondsvrouw. "Het is niet zo dat mensen hierdoor hun post of pakketten niet meer bezorgd krijgen, maar het kan wel wat later worden", schat ze in.

FNV dreigde eerder al met acties nadat die bond er niet uit was gekomen met PostNL. Daarop spande het bedrijf een kort geding aan, waarna de rechter enkel acties toestond die het bezorgen van essentiële post, zoals rouwkaarten en medische brieven, niet zou verstoren. FNV voelde zich vervolgens beknot. Eind november, zo meldde de bond destijds, zouden medewerkers daarom in het geheim hebben gestaakt.

Door: ANP

21 juni '24 (13:30)

Veiligheid openbaar vervoer wordt 'speerpunt' voor PVV-staatssecretaris Jansen

De aanpak van agressie en geweld in treinen en bussen wordt "100 procent zeker een van de speerpunten" voor aanstaand staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu). Dat zegt de PVV'er tijdens een hoorzitting waarin de Tweede Kamer kennis kan maken met aspirant-bewindslieden.

21 juni '24 (13:15)

Afgesloten rijstrook op brug A7 richting Amsterdam gaat weer open

Een afgesloten rijstrook op de brug in de A7 bij Purmerend gaat zaterdagochtend weer open, meldt Rijkswaterstaat. Er wordt gewerkt aan het versterken van de brug en dat heeft de afgelopen tijd geleid tot veel vertraging voor het verkeer.

21 juni '24 ( 9:30)

Scooterrijdster bij botsing in Vught omgekomen

Een 33-jarige vrouw uit Den Bosch is om het leven gekomen door een botsing in Vught. De vrouw reed op een scooter en kwam donderdag rond 22.00 uur op de Boxtelseweg in botsing met een auto, meldt de politie.

21 juni '24 ( 6:15)

Concert Taylor Swift in Amsterdam: pendelbussen in trek

Busbedrijf FlixBus ziet in aanloop naar het concert van Taylor Swift in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA een klein "Taylor Swift-effect", met een toename van 8 tot 13 procent in het aantal boekingen rond de concertdagen vergeleken met een normale periode. Ook de Twentse busvervoerder Brookhuis merkt dat er veel vraag is naar vervoer van en naar Amsterdam. Het busbedrijf brengt van 4 tot en met 6 juli ruim tweehonderd Taylor Swift-fans van en naar het concert van de popster. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij, laat het bedrijf donderdag weten.

20 juni '24 (12:00)

Pinkpop sluit deel van parkeerterrein af na vele regen

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 ( 8:15)

Busverkeer Qbuzz weer opgestart na storing

Het busverkeer bij Qbuzz wordt weer opgestart, meldt de vervoerder op X. Eerder donderdagochtend werd gemeld dat er geen bussen reden als gevolg van een storing in de communicatiesystemen.

20 juni '24 ( 8:15)

Ook in andere Europese landen minder elektrische auto's verkocht

De autoverkoop pakte vorige maand niet alleen in Nederland lager uit. Ook in andere landen in Europa zakten de verkopen van nieuwe personenwagens terug na een opleving in de maand ervoor, komt naar voren uit maandcijfers van de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Met name bij elektrische auto's was sprake van stevige minnen.

19 juni '24 (14:15)

1,45 euro voor ritje door nieuwe Blankenburgtunnel

Een ritje door de nieuwe Blankenburgverbinding, de tunnel tussen de A15 en de A20 in Zuid-Holland die eind dit jaar opengaat, kost een automobilist 1,45 euro per keer. Voor zware voertuigen zoals vrachtwagens wordt het tarief 8,70 euro. Dat maakte de RDW bekend op de dag dat de camera's werden opgehangen die nodig zijn voor de tolheffing.

19 juni '24 (12:30)

Bestuurder zware elektrische bus mag jaar langer met B-rijbewijs rijden

Bestuurders van zware elektrische bestelbussen mogen een jaar langer doorrijden met een B-rijbewijs, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur). Vanaf 1 juli zouden zij een C-rijbewijs voor vrachtwagens nodig hebben, maar Harbers wil de huidige gedoogsituatie met een jaar verlengen. Daarna komt Brussel waarschijnlijk met toereikende wetgeving voor de zwaardere voertuigen. Het gaat alleen om bestuurders die vóór 1 oktober vorig jaar een zware bestelbus hebben gekocht.

19 juni '24 (11:15)

Rollerbank voor controle fatbikes bij alle politie-eenheden

Alle politie-eenheden in Nederland beschikken nu over een rollerbank om te controleren of fatbikes, elektrische fietsen en speedpedelecs harder kunnen dan is toegestaan. Het was de bedoeling dat de testapparaten al in april voor alle bijna 250 eenheden beschikbaar zouden zijn, maar dat plan liep vertraging op.