Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurdere fiets

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
location_on [xx]km
Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurdere fiets

Het aantal e-bikes in Nederland neemt flink toe, blijkt uit een jaarlijkse publicatie van RAI Vereniging en BOVAG. Consumenten schaffen steeds vaker een fiets aan in het hogere prijssegment. Zo steeg het aandeel fietsen boven de 2.700 euro van 4 procent in 2017 tot 19 procent in 2021. Vanaf 2015 is het aantal e-bikes in Nederland verdrievoudigd tot 3,4 miljoen vorig jaar. Ook het aantal bromfietsen nam vorig jaar toe met bijna 8 procent ten opzichte van 2020. De motor blijft populair en is steeds meer in trek bij jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar. Dit meldt BOVAG.

Hoewel de verkoop van nieuwe fietsen in Nederland in 2021 met 175.000 stuks daalde ten opzichte van 2020 is Nederland, na Duitsland en Frankrijk in absolute aantallen de Europese nummer 3 als het gaat om de aanschaf van e-bikes. Het totale aantal elektrische fietsen in Nederland bedroeg afgelopen jaar circa 3,4 miljoen. De populariteit van de e-bike zorgt er deels voor dat Nederlanders meer besteden aan de aanschaf van een nieuwe fiets. Zo steeg het aandeel fietsen boven de 2.700 euro van 4 procent in 2017 naar 19 procent in 2021. Naast de ‘gewone’ e-bikes telde Nederland begin 2022 ook nog 28.098 speed pedelecs, ruim 9.000 meer dan twee jaar eerder. Het totale aantal fietsen in Nederland bedroeg vorig jaar 23,4 miljoen en dat is bijna een derde meer dan in 2000, toen BOVAG en RAI Vereniging voor het eerst een schatting afgaven. 

Motoren en bromfietsen blijven populair

Het aantal verkochte nieuwe snorfietsen bereikte in 2020 mede als gevolg van coronamaatregelen in het openbaar vervoer een piekjaar, maar een jaar later daalde de verkoop met 20 procent. Naar alle waarschijnlijkheid speelt de aanstaande helmplicht voor snorfietsers daarin een grote rol. De verkoop van nieuwe bromfietsen nam in 2021 daarentegen bijna 8 procent toe ten opzichte van 2020 en lag bijna 50 procent boven het verkoopniveau van 2016. In 2021 werden er ook ruim 40 procent meer nieuwe motoren verkocht dan in 2011. In 2021 ging het om 15.277 motoren. Motorfietsen worden ook steeds populairder onder jongvolwassenen tussen 18 en 35 jaar met 16 procent.   

Door: Nationale Transportgids 

26 april '24 (13:15)

Aantal zakelijke leasevoertuigen stijgt door krappe arbeidsmarkt

Het aantal leasevoertuigen op de Nederlandse wegen is in de eerste drie maanden van dit jaar toegenomen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) kwamen er vooral meer zakelijke leaseauto's bij, wat de vereniging toeschrijft aan de krapte op de arbeidsmarkt.

26 april '24 ( 8:46)

Vijf bijzondere Brabantse OV-fietsen onthuld in Den Bosch

Otters uit de Biesbosch, een worstenhroodje, het Van Abbemuseum in Eindhoven en de Bolwoningen uit Den Bosch: afbeeldingen daarvan sieren vijf Brabantse OV-fietsen. Deze nieuwe jubileumfietsen zijn binnenkort te vinden in Eindhoven, Den Bosch en Roosendaal. Daarover bericht NS.

26 april '24 ( 6:00)

Begin meivakantie: drukke wegen verwacht

In heel het land gaat vrijdagmiddag de meivakantie van start voor scholen. De ANWB verwacht door het vakantieverkeer een extra drukke avondspits. Ook Schiphol en andere luchthavens maken zich met tienduizenden verwachte reizigers per dag op voor topdrukte.

26 april '24 ( 6:00)

Kwart bestelauto's volgend jaar niet welkom in zero-emissiezone

Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

25 april '24 ( 8:15)

Meivakantie: veel Nederlanders op vakantie in eigen land

Deze meivakantie kiest 42 procent van de vakantiegangers voor een vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die op vakantie gaan tussen 27 april en 12 mei. "Nederland past goed bij een kortere vakantie: de kust, bos en heide, maar ook historische steden en dorpen worden graag bezocht", aldus de organisatie.

25 april '24 ( 6:00)

CBS: steeds meer 65-plussers bezitten een motorfiets

Steeds meer 65-plussers hebben een motorfiets, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Inmiddels behoort ruwweg een op de zeven motorbezitters tot die leeftijdsgroep.

24 april '24 ( 9:15)

Grote kettingbotsing in Zeeburgertunnel bij Amsterdam

In de Zeeburgertunnel in de A10 bij Amsterdam is een kettingbotsing met dertien auto's geweest. Dat meldt de ANWB. Over gewonden is nog niks bekend.

24 april '24 ( 6:00)

Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen

Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

23 april '24 (16:45)

Provincie Brabant trekt drie miljoen euro extra uit voor toegankelijkere bushaltes

De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

23 april '24 ( 9:00)

XR wil op Koningsdag weer A10 bij Amsterdam blokkeren

Extinction Rebellion is van plan om zaterdag, op Koningsdag, weer de A10 bij Amsterdam te blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. De actiegroep eist dat ING per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie. De actievoerders willen vanaf 12.00 uur in het oranje gekleed een INGFossielVrijmarkt houden.