Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toekomstbestendige impuls voor Knooppunt Leiden Centraal

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Toekomstbestendige impuls voor Knooppunt Leiden Centraal

De komende jaren groeit het aantal inwoners van Leiden en regio. Dat geldt ook voor het aantal reizigers dat gebruikmaakt van Knooppunt Leiden Centraal. Reden om te starten met de MIRT-verkenning Knooppunt Leiden Centraal. Donderdag 10 november 2022 hebben alle betrokken partijen hun handtekening gezet. Dat meldt de gemeente Leiden.

Om het stationsgebied en Knooppunt Leiden Centraal voor te bereiden op de toekomst is de gemeente Leiden deze verkenning gestart in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail, NS, provincie Zuid-Holland en het Leids Universitair Medisch Centrum. Leiden ontvangt 190 miljoen van het Rijk om Knooppunt Leiden Centraal een toekomstbestendige, duurzame impuls te geven.

Goed bereikbaar blijven

Het stationsgebied van Leiden is de toegangspoort van de stad. Knooppunt Leiden Centraal is bovendien hét openbaarvervoersknooppunt van de regio en verbindt Leiden met de rest van het land. Dit knooppunt zorgt ervoor dat het Leiden Bio Science Park en de historische binnenstad makkelijk te bereiken zijn. Het knooppunt moet als zesde station van Nederland ook in de toekomst zorgen dat de stad en de regio goed bereikbaar blijven.

Gigantische impuls

Wethouder Ashley North: "Ik ben enorm blij. Dit besluit van het Rijk en de regio samen zorgt voor een gigantische impuls voor Knooppunt Leiden Centraal. We werken toe naar een toekomstbestendig en moderner station, duizenden extra stallingsplekken voor fietsen en een eigentijds busstation waar je niet constant natregent of wegwaait, maar veilig en prettig kunt opstappen op de bus of overstappen op de trein."

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres

19 april '24 ( 8:58)

Bermwerkzaamheden: deel N59 in juni twee weekenden dicht

In de weekenden van 7 tot 10 juni en van 14 tot 17 juni 2024 is de N59 tussen het Hellegatsplein (knooppunt A29) en afslag Den Bommel (Schaapsweg) afgesloten vanwege bermwerkzaamheden. Dat meldt Rijkswaterstaat.

19 april '24 ( 8:22)

Weg en oversteek in Leeuwarden enkele dagen afgesloten

Sinds gisteravond zijn de Oostergoweg en de fiets- en voetgangersoversteek Huizumerlaan in Leeuwarden niet bereikbaar vanwege werkzaamheden. Dit duurt tot en met zondag 21 april 2024. Daarover bericht de gemeente Leeuwarden.

18 april '24 (15:45)

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

18 april '24 (12:16)

Gedeeltelijke afsluiting A2 door ongeluk met cementwagen

Bij een ongeluk op de A2 bij Maasbracht is een cementwagen op zijn zij belandt en nat cement vrijgekomen. Daarom is de snelweg in beide richtingen deels afgesloten en zijn er files ontstaan. Dit meldt de Telegraaf.

18 april '24 ( 8:15)

Europese autobranche in maart licht gekrompen

De Europese automarkt heeft vorige maand voor het eerst dit jaar een kleine krimp laten zien. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA komt dat waarschijnlijk doordat Pasen dit jaar vroeg viel. In verschillende landen betekende het een lange vakantie in maart en daarin hebben autodealers minder auto's verkocht.

17 april '24 (17:00)

Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 bij Purmerend

Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

17 april '24 (16:30)

Bussen streekvervoerders staan zaterdag ook drie minuten stil

Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten.

17 april '24 (13:15)

Massaclaim sjoemeldiesels tegen Mercedes en Renault mag doorgaan

Stichting Car Claim mag een collectieve procedure beginnen namens bezitters van sjoemeldiesels van Mercedes-Benz en Renault. Dat heeft de Amsterdamse rechter bepaald. Stichting Car Claim procedeert met steun van de Consumentenbond om compensatie te krijgen voor honderdduizenden gedupeerde autobezitters.

17 april '24 (13:00)

Honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva in 2023

Arriva registreerde vorig jaar zo'n honderd gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen medewerkers in treinen, laat de regionale vervoerder desgevraagd weten. Komende zaterdagavond zetten meerdere vervoerders hun voertuigen drie minuten stil om aandacht te vragen voor mishandeling van medewerkers.

17 april '24 (12:15)

Slimme stoplichten verzamelen veel informatie over autorijders

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico's met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief met klem oproept uit te zoeken of de verkeerslichten voldoen aan de privacywetgeving (AVG).