Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ANWB test 'meegroeiende' autostoeltjes, drie van de vier scoren matig

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Autostoeltjes die geschikt zijn voor kinderen vanaf baby-leeftijd tot ongeveer twaalf jaar en daardoor ‘meegroeien’ met het kind, blijven achter in kwaliteit. Dat blijkt uit de autostoeltjestest van ANWB. Van de vier geteste autostoeltjes in deze categorie scoren er drie matig in de test. Alleen de Jané Groowy + Nest i-Size, haalden een voldoende. Normaal gesproken worden voor kinderen tot en met 12 jaar twee of drie verschillende stoeltjes gebruikt. Dit meldt ANWB.

Bij de ontwikkeling van dergelijke autostoeltjes worden compromissen gesloten, die een negatief effect hebben op de veiligheid en het gebruik ervan. Dit leidt dan tot slechtere resultaten bij de crashtests, lastige montage in de auto door het hoge gewicht van het zitje en een groter risico op verkeerd gebruik door de verschillende bevestigingsmethodes die nodig zijn.

'Kies een stoeltje dat past bij de leeftijd'

De ANWB adviseert om te kiezen voor autostoeltjes die beter passen bij de leeftijd van het kind. Vrijwel alle geteste stoeltjes scoren daarin ‘voldoende’ tot ‘goed’. Alleen de Osann Oreo 360 II kwam slecht uit de test. Het stoeltje bevat een te hoge concentratie van de weekmaker DPHP, een stof die de schildklier en hypofyse kan aantasten en daarmee een risico voor de gezondheid vormt. Dit zitje is de opvolger van de in het voorjaar geteste Osann Oreo 360° die toen om dezelfde reden slecht uit de test kwam.

Een testteam van de ANWB heeft 24 verschillende modellen onderzocht en beoordeeld. Alle stoeltjes zijn getest op veiligheid, gebruik, ergonomie en aanwezigheid van schadelijke stoffen. Het overgrote deel scoort met drie of vier sterren ‘voldoende’ tot ‘goed’. Drie zitjes scoren met twee sterren ‘matig’ en één zitje kreeg een lagere score vanwege de aangetroffen hoge concentratie schadelijke stoffen en scoort hierdoor met één ster ‘slecht’.

Autostoeltjes zijn verbeterd

De ANWB test sinds 2003 elk jaar autostoeltjes, zodat ouders zich een beeld kunnen vormen over de kwaliteit ervan. Geregeld testen leidt tot een betere kwaliteit. Meerdere zitjes die de afgelopen jaren slecht uit de test kwamen zijn door de producent verbeterd of uit productie genomen.

Klik hier voor alle testresultaten.

Door: Nationale Transportgids

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.