Arriva waterstofbus gearriveerd in de Achterhoek, vanaf december inzetbaar

De eerste van de serie van tien Arriva waterstofbussen is deze week in de Achterhoek gearriveerd. Vanaf december rijden de nieuwe bussen, die geproduceerd zijn bij Solaris Bus & Coach, mee in de nieuwe dienstregeling. Tot die tijd worden chauffeurs geïnstrueerd en leren onderhoudsmedewerkers over de techniek van de bus. Dit meldt Arriva. 

De nieuwe waterstofbus van Arriva heeft in tegenstelling tot de reguliere bussen van Arriva in de Achterhoek en Rivierenland geen buitenspiegels maar camera’s. Verder is ie muisstil tijdens het rijden en er komen vanzelfsprekend geen uitlaatgassen vrij want er komt water uit de uitlaat. Verder zit er een zogeheten mobileye (elektronische dodehoekspiegel) op en loopt de vloer gewoon door (dus zonder traptrede).

100.000 kilometer per jaar op waterstof

Voor Arriva Nederland is het rijden op waterstof een primeur. Door de inzet in het reguliere streekvervoer gaat Arriva met deze bussen een recordaantal kilometers afleggen. Het is vanuit het project JIVE een voorwaarde dat in de periode december 2021 tot december 2024 elke waterstofbus per jaar minimaal 50.000 kilometer rijdt. Arriva en provincie Gelderland streven er echter naar om het dubbele aantal van 100.000 kilometer per jaar te realiseren.

Comfort voor de reiziger

De waterstofbus heeft 37 zitplaatsen (met staanplaatsen geschikt voor 85 personen). De bussen zijn van alle gemakken voorzien zoals USB-oplaadpunten, airconditioning en een modern passagiersinformatiesysteem. Verder is de bus uitgerust met CCTV-camera's. Voor mensen met beperkte mobiliteit is een rolstoelplaats ingericht en kan gebruik worden gemaakt van een rijplank om de bus in te rijden.

Door: Nationale Transportgids