Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ILT beboet te zwaar beladen vrachtwagens in Limburg

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Tijdens een grote handhavingsactie op dinsdag 12 en woensdag 13 oktober in Limburg constateerde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) verschillende forse overtredingen op de maximale belading van vrachtwagens. De ILT controleert hierop omdat overbelading risico’s voor de verkeersveiligheid en schade aan de infrastructuur tot gevolg heeft. Bovendien zorgt het voor oneerlijke concurrentie ten opzichte van vervoerders die zich wel aan de regels houden. Dit meldt de ILT. 

Tijdens de actie controleerden inspecteurs van de ILT in totaal 306 voertuigen. De ILT constateerde hierbij 18 overtredingen. Daarnaast werden 24 waarschuwingen gegeven voor lichte overschrijdingen. Inspecteur Sander Bijkerk is niet ontevreden over deze cijfers. “Het is goed om zien dat de meeste vervoerders zich aan de regels voor maximale belading houden. Tussen de overtredingen zat echter wel een aantal forse. Op de A2 bij Maastricht moesten twee vrachtwagens afladen, omdat ze respectievelijk 33 procent en 27 procent meer totaalgewicht bij zich hadden dan toegestaan. Hetzelfde gold voor een voertuig dat we controleerden bij Elsloo. Deze vrachtwagen was op de achterste twee assen 32 procent en 30 procent te zwaar.” De transportondernemingen kunnen een boete tegemoetzien, het OM bepaalt hoe hoog deze is.

Verkeersveiligheid

De handhavingsactie in Limburg had tot doel de naleving voor de regels van maximale belading te bevorderen. Bijkerk: “Een overbeladen vrachtwagen brengt verschillende risico’s met zich mee. Door een langere remweg, een overmatig belaste constructie en instabiliteit zit een ongeluk in een klein hoekje. Met alle gevolgen van dien voor de chauffeur, medeweggebruikers en de infrastructuur.”

De ILT zet zich in voor veilig, eerlijk en duurzaam wegtransport. Het niet-naleven van regels voor arbeids- en rusttijden, belading of cabotage leidt tot oneerlijke concurrentieverhoudingen tussen transporteurs. Daarnaast kunnen ongelukken in het wegtransport ontstaan door oververmoeidheid van chauffeurs of overbelading. En het niet-naleven van de regels kan schade veroorzaken aan het weggennet en de luchtkwaliteit.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: ILT

01 juli '25 (16:36)

Afsluitdijk dicht in beide richtingen door technische problemen

De Afsluitdijk is in beide richtingen dicht door technische problemen bij de Stevinsluizen. Dat meldt de verkeersdienst van de ANWB. Het is niet bekend hoe lang dit gaat duren. Het verkeer moet omrijden via de A6 in Flevoland.

01 juli '25 (16:36)

Kustwacht Nederland na storing weer bereikbaar via marifoon

De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken weer. De kustwacht kon dinsdagochtend geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. De oorzaak was een probleem met het zogeheten routeringsprotocol, dat ervoor moet zorgen dat berichten op de juiste plaats komen. Inmiddels is de dienst weer bereikbaar via de marifoon en kan ze ook weer navigatie- en weerberichten verzenden.

01 juli '25 (16:36)

Ook dinsdag drukkere dag voor Wegenwacht door hitteproblemen

De Wegenwacht heeft het ook dinsdag drukker dan normaal door pechgevallen die te maken hebben met de hitte. De pechdienst van de ANWB ziet vooral gestrande automobilisten waarbij de auto start- of accuproblemen heeft.

01 juli '25 (14:21)

Pilot gemeente Groningen: elektrische auto’s opladen met speciale stoeptegels

De gemeente Groningen start een pilot met ‘kabelgoottegels’. Met deze speciale stoeptegels kunnen inwoners hun elektrische auto opladen vanaf het eigen huis via een kabel in de stoep. De gemeente wil elektrisch rijden op deze manier makkelijker maken én onderzoeken of deze oplossing goed werkt in de openbare ruimte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

01 juli '25 (11:09)

ANWB-campagne rondom auto te water: gordels los, ruit open, eruit

De ANWB lanceert een "bewustwordingscampagne" rondom wat mensen moeten doen als ze met hun auto te water raken. In de kern komt het advies neer op: maak de gordel los, open de ruit en ga via die opening de auto uit.

01 juli '25 (11:09)

Nog altijd problemen op A9 na dodelijk ongeval

Op de A9 bij knooppunt Badhoevedorp zijn dinsdagochtend nog altijd problemen na een dodelijk ongeval van maandagavond. De weg richting Amstelveen is voorlopig nog dicht, en Rijkswaterstaat zegt nog niet te weten hoe laat de weg weer wordt vrijgegeven.

01 juli '25 (11:09)

GVB blijft vervoerder in Amsterdam en breidt dienstregeling uit

GVB blijft de komende elf jaar het openbaar stadsvervoer in en om Amsterdam verzorgen. Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft dat besloten. De stadsvervoerder zet in op meer en beter ov in de stad.

01 juli '25 ( 9:57)

Ernstig ongeluk op A9: man en vrouw komen om het leven

Gisteravond zijn twee mensen in een personenauto overleden na een dodelijk ongeval op de A9 bij Badhoevedorp. Een 45-jarige vrouw uit Leerdam en een 70-jarige man uit de gemeente Bronckhorst overleefden het ongeluk tussen een vrachtwagen en twee auto’s niet. Dit meldt RTL.

01 juli '25 ( 8:33)

Zwaar ongeval met vrachtwagen op A58 bij Goes

Maandag 30 juni 2025 was er op de A58 bij Goes een ernstig ongeluk met een vrachtwagen. Diverse hulpdiensten waren daarna ter plekke. De weg richting Vlissingen is enige tijd afgesloten geweest, mede vanwege diesel op de weg. Dat meldt HVZeeland.nl.

30 juni '25 (13:12)

Drukke dag voor Wegenwacht door oververhitte auto's

De Wegenwacht heeft het maandag extra druk door pechgevallen die te maken hebben met de warmte. "Auto's houden niet van extremen", zegt een woordvoerder. De pechdienst van de ANWB houdt er rekening mee dat 4400 gestrande automobilisten maandag hulp nodig hebben. Dat zijn er op een normale dag zo'n 3800.