VLK Recycling koopt twee Scania’s V8 haakarmtrucks
Deze truck gaat hoofdzakelijk in het schroot rijden. Dat is zwaar. Daar zorgt de 8x2 configuratie met een gestuurde voor- en naloopas in combinatie met de bladgeveerde 10 tons vooras voor een optimale gewichtsverdeling. “En dat is belangrijk bij ons. Want wij hebben behalve een VDL haakarminstallatie ook nog een kraan op de auto. Die willen we zover mogelijk naar voren plaatsen”, legt Andries van Leeuwen van VLK Recycling uit. “Daarom kiezen wij voor een 18 ton/m Palfinger Epsilon kraan met een verhoogde zitplaats. Dan kan de chauffeur tijdens het laden goed in de laadbak kijken en dat is veiliger. Door nu een verlaagde verlengde dagcabine te monteren, draait die zitplaats mooi nét over het cabinedak heen. Waardoor we de kraan nog compacter tegen de achterwand konden bouwen. Via een slimme opstap aan de linkerzijde en een extra handgreep, kan de chauffeur zo vanaf zijn stoel op de kraan stappen. Verder heeft hij voor een XT-uitvoering gekozen met de stalen bumper, de roosters voor de koplampen en de wat robuustere spiegelkappen.”
Circulair werken
VLK Recycling zit al sinds 1951 in de inzameling van papier, metalen en bouwafval. “Onze specialiteit is om die bonte verzameling materiaal, zoveel mogelijk weer te scheiden tot mono stromen product waardoor het voor de industrie makkelijker wordt om circulair te kunnen werken. Daar zit ons verdienmodel, wij moeten het zeker niet hebben van de kilometers. Integendeel, wij proberen al jaren onze ritten zo kort mogelijk te houden. Dat ging ons altijd al goed af maar is bij ons sinds de komst van goede IT-ondersteuning bijna tot kunst verheven.”
Die efficiëntie brengt volgens Van Leeuwen nog meer. “Wij zijn al 70 jaar bezig om met goed ondernemerschap zoveel mogelijk oog te hebben voor mens en omgeving. Nu heet dat MVO en zijn wij met onze vertrouwde werkwijze in één keer behoorlijk modern. Maar als je het werk zo inricht, dat je binnen een straal van maximaal 25 kilometer dicht bij huis kunt blijven, vorm je natuurlijk ook een geringere belasting voor het milieu en het klimaat. Dan komen efficiëntie en zorg voor je omgeving als vanzelf bij elkaar.”
Door: Nationale Transportgids