Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bevoorradingsproblemen zorgen voor krimp Nederlandse productie-industrie

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Nederlandse industrie heeft in augustus iets minder geproduceerd dan in juli, maar wel flink meer dan een jaar eerder. Ook ten opzichte van augustus 2019, in het laatste jaar voor de coronacrisis, lag de productie nog beduidend hoger, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan volgens het statistiekbureau het beste worden gekeken naar zogeheten voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van juli op augustus daalde de productie in Nederland dan met 1,9 procent.

Bevoorradingsproblemen

Wat precies de oorzaak is van de afname, meldt het CBS niet. Waarschijnlijk speelt mee dat veel bedrijven de laatste tijd met bevoorradingsproblemen kampen. Maar de gemiddelde dagproductie lag nog wel 9,8 procent hoger dan in augustus vorig jaar, toen de productie net weer opkrabbelde van de door de coronacrisis veroorzaakte dip. Vergeleken met twee jaar terug werd er in Nederland over de gehele linie ongeveer 6 procent meer geproduceerd.

Chiptekort

Ruim twee derde van alle onderdelen van de industrie produceerde meer dan een jaar eerder. De machine-industrie deed het op jaarbasis zelfs meer dan de helft beter. In de transportmiddelenindustrie kromp de productie wel vergeleken met een jaar eerder. Dat komt volgens het CBS door het wereldwijde chiptekort. Net als in eerdere maanden lag de productie in een aantal fabrieken daarom tijdelijk stil.

Het CBS kijkt ook naar het vertrouwen van ondernemers in de industrie. Daarvan zijn al gegevens beschikbaar over september. Ondanks dat er de laatste tijd ook veel zorgen klinken over bevoorradingsproblemen, is de stemming bij producenten vorige maand verbeterd ten opzichte van augustus. Bedrijven waren vooral positiever over de toekomstige bedrijvigheid.

Producentenvertrouwen in Duitsland afgenomen

Daarmee onderscheidt Nederland zich van buurland Duitsland. Volgens recente cijfers van het Duitse statistiekbureau nam het producentenvertrouwen in september daar juist af. De Duitse industrie heeft flink te lijden onder de leveringsproblemen zoals het tekort aan chips voor de auto-industrie.

Door: ANP

01 maart '24 (13:17)

Streekvervoer blijft niet optimaal, meerdere boetes uitgedeeld

Door provincies is het afgelopen jaar meerdere boetes uitgedeeld aan OV-bedrijven vanwege het niet nakomen van afspraken. Streekvervoerders worstelen met personeelstekorten, teruggelopen reizigersaantallen en minder inkomsten. 

01 maart '24 (11:30)

Accell met vakbonden in de clinch over reorganisatieplan

Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

01 maart '24 ( 8:08)

Co Trans overgenomen door transportbedrijf Van der Heijden

Internationaal transportbedrijf Van der Heijden BV uit Hapert heeft met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 Co Trans BV uit hetzelfde Noord-Brabantse dorp overgenomen. Dat meldt Bigtruck.nl.

01 maart '24 ( 7:51)

Rijkswaterstaat gaat viaduct in A16 vervangen

In 2024 en 2025 vervangt Rijkswaterstaat een viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. Daarvoor zal tijdelijk de A16 ter hoogte van het viaduct worden verlegd. Dat meldt Rijkswaterstaat.

01 maart '24 ( 6:15)

Zakelijke rijders switchen vaker van elektrisch naar benzine

Zakelijke rijders stappen steeds vaker over van een volledige elektrische auto naar een hybride of benzineauto vanwege de hoge kosten, waarschuwen leasemaatschappijen. "Een terugslag dreigt nu het financiële plaatje minder aantrekkelijk wordt", stelt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

29 februari '24 (10:11)

FlixBus in 2023 uitgebreid naar meer landen, omzet positief

Flix, het Duitse moederbedrijf van FlixBus, heeft vorig jaar een recordomzet geboekt van 2 miljard euro. Het bedrijf, dat naast lange busreizen ook treinreizen aanbiedt, profiteerde onder meer van een uitbreiding van zijn reizen naar meer landen. In totaal reisden ongeveer 81 miljoen reizigers met de touringcars en langeafstandstreinen van het bedrijf. Dat is 34 procent meer dan een jaar eerder.

29 februari '24 ( 6:00)

Rechter buigt zich over fatale aanrijding Wereldhavendagen

De rechtbank behandelt donderdag de zaak over het dodelijke ongeluk op de Maasboulevard tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De 37-jarige Mark G. uit Nijmegen staat terecht voor het doodrijden van een 79-jarige man en zijn 74-jarige vriendin uit Capelle aan den IJssel, op 2 september vorig jaar. Enkele meters verderop liet G. zijn bestelbus achter en ging hij ervandoor. Een dag later meldde hij zich bij de politie.

29 februari '24 ( 6:00)

Autobranche boekte in 2023 een hogere omzet

De verkoop van auto's en daaraan gerelateerde diensten leverden vorig jaar meer op. De auto- en motorsector boekte vorig jaar een ruim 15 procent hogere omzet dan twee jaar geleden. De omzetstijging nam in de loop van het jaar wel af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

28 februari '24 (21:15)

TU-studenten beogen recordpoging met waterstofauto op openbare weg

De waterstofautobouwers van de TU Delft gooien het dit jaar over een andere boeg. Studententeam Eco-Runner bouwt ditmaal een auto die moet voldoen aan alle eisen om op de openbare weg te mogen. Met rondjes langs de Friese steden van de Elfstedentocht willen ze in juni een nieuw wereldrecord met een dergelijke auto vestigen. Om dat voor elkaar te krijgen, willen ze op minder dan anderhalve kilo waterstof een afstand van in totaal 2056 kilometer afleggen.

28 februari '24 (17:30)

Erasmusbrug in Rotterdam twee nachten dicht

Weggebruikers in Rotterdam kunnen in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag geen gebruik maken van de Erasmusbrug. De brug, die bijna 28 jaar geleden in gebruik werd genomen, is tussen 22.00 uur en 06.00 uur gesloten voor automobilisten en fietsers om onderhoud, meldt de gemeente.