Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kenniscentrum verwacht veel snellere groei elektrische auto's

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het aantal elektrische auto's dat in Nederland rondrijdt, zal de komende jaren een stuk sneller groeien dan eerder werd verwacht, stelt ElaadNL. Onderzoekers van het kenniscentrum rekenen erop dat de groei van de markt voor elektrische personenauto's al vanaf 2025 een grote vlucht zal nemen. Ze constateren in een vooruitblikkend rapport dat eerdere prognoses "te voorzichtig waren".

ElaadNL verwacht nu dat Nederland in 2035 al zo'n 4 miljoen elektrische auto's telt. Dat zijn er een miljoen meer dan de organisatie twee jaar terug verwachtte. Dat de groei zo versnelt, heeft onder meer te maken met strengere Europese wetgeving over de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstofoxiden. Mede daardoor nemen autofabrikanten sneller afscheid van verbrandingsmotoren en stappen ze over op batterijen. De kosten van elektrische auto's dalen ook snel: in het rapport wordt verwezen naar onderzoek waarin staat dat de aanschafprijs rond 2026 of 2027 lager zal zijn dan die van benzine- of dieselauto's.

"De meeste fabrikanten houden er rekening mee dat in 2050 fossiele brandstoffen helemaal uit het Europese straatbeeld zijn verdwenen", schrijven de onderzoekers. "Met een levensduur van een auto tussen de 15 en 20 jaar verkopen de meeste Europese fabrikanten hun laatste benzine- en dieselauto’s dan tussen 2030 en 2035." De Nederlandse overheid wil dat vanaf 2030 al geen auto's meer worden verkocht die vervuilende stoffen uitstoten.

Smart charging

ElaadNL werkt in opdracht van de gezamenlijke netbeheerders. Zij moeten aan de bak met het uitbreiden van de laadinfrastructuur én met het zogeheten smart charging. Met die term wordt bedoeld dat de capaciteit van het stroomnet zo optimaal mogelijk wordt benut. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat auto's in een buurt vooral opladen op momenten dat andere stroomgebruikers minder elektriciteit gebruiken. Dan nog zal op diverse plaatsen verzwaring van het elektriciteitsnet nodig zijn, aldus ElaadNL.

"Dit onderzoek laat zien dat de elektrificatie van vervoer nog sneller op ons afkomt dan eerder gedacht", concludeert directeur Onoph Caron van ElaadNL. Volgens hem is elektrisch vervoer nog een "onderbelicht thema in de energietransitie" en is het tijd dat dit verandert.

Door: ANP

01 maart '24 (13:17)

Streekvervoer blijft niet optimaal, meerdere boetes uitgedeeld

Door provincies is het afgelopen jaar meerdere boetes uitgedeeld aan OV-bedrijven vanwege het niet nakomen van afspraken. Streekvervoerders worstelen met personeelstekorten, teruggelopen reizigersaantallen en minder inkomsten. 

01 maart '24 (11:30)

Accell met vakbonden in de clinch over reorganisatieplan

Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

01 maart '24 ( 8:08)

Co Trans overgenomen door transportbedrijf Van der Heijden

Internationaal transportbedrijf Van der Heijden BV uit Hapert heeft met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 Co Trans BV uit hetzelfde Noord-Brabantse dorp overgenomen. Dat meldt Bigtruck.nl.

01 maart '24 ( 7:51)

Rijkswaterstaat gaat viaduct in A16 vervangen

In 2024 en 2025 vervangt Rijkswaterstaat een viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. Daarvoor zal tijdelijk de A16 ter hoogte van het viaduct worden verlegd. Dat meldt Rijkswaterstaat.

01 maart '24 ( 6:15)

Zakelijke rijders switchen vaker van elektrisch naar benzine

Zakelijke rijders stappen steeds vaker over van een volledige elektrische auto naar een hybride of benzineauto vanwege de hoge kosten, waarschuwen leasemaatschappijen. "Een terugslag dreigt nu het financiële plaatje minder aantrekkelijk wordt", stelt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

29 februari '24 (10:11)

FlixBus in 2023 uitgebreid naar meer landen, omzet positief

Flix, het Duitse moederbedrijf van FlixBus, heeft vorig jaar een recordomzet geboekt van 2 miljard euro. Het bedrijf, dat naast lange busreizen ook treinreizen aanbiedt, profiteerde onder meer van een uitbreiding van zijn reizen naar meer landen. In totaal reisden ongeveer 81 miljoen reizigers met de touringcars en langeafstandstreinen van het bedrijf. Dat is 34 procent meer dan een jaar eerder.

29 februari '24 ( 6:00)

Rechter buigt zich over fatale aanrijding Wereldhavendagen

De rechtbank behandelt donderdag de zaak over het dodelijke ongeluk op de Maasboulevard tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De 37-jarige Mark G. uit Nijmegen staat terecht voor het doodrijden van een 79-jarige man en zijn 74-jarige vriendin uit Capelle aan den IJssel, op 2 september vorig jaar. Enkele meters verderop liet G. zijn bestelbus achter en ging hij ervandoor. Een dag later meldde hij zich bij de politie.

29 februari '24 ( 6:00)

Autobranche boekte in 2023 een hogere omzet

De verkoop van auto's en daaraan gerelateerde diensten leverden vorig jaar meer op. De auto- en motorsector boekte vorig jaar een ruim 15 procent hogere omzet dan twee jaar geleden. De omzetstijging nam in de loop van het jaar wel af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

28 februari '24 (21:15)

TU-studenten beogen recordpoging met waterstofauto op openbare weg

De waterstofautobouwers van de TU Delft gooien het dit jaar over een andere boeg. Studententeam Eco-Runner bouwt ditmaal een auto die moet voldoen aan alle eisen om op de openbare weg te mogen. Met rondjes langs de Friese steden van de Elfstedentocht willen ze in juni een nieuw wereldrecord met een dergelijke auto vestigen. Om dat voor elkaar te krijgen, willen ze op minder dan anderhalve kilo waterstof een afstand van in totaal 2056 kilometer afleggen.

28 februari '24 (17:30)

Erasmusbrug in Rotterdam twee nachten dicht

Weggebruikers in Rotterdam kunnen in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag geen gebruik maken van de Erasmusbrug. De brug, die bijna 28 jaar geleden in gebruik werd genomen, is tussen 22.00 uur en 06.00 uur gesloten voor automobilisten en fietsers om onderhoud, meldt de gemeente.