Wijkertunnel (A9) tijdelijk dicht voor vrachtverkeer en touringcars

Vrachtverkeer en touringcars kunnen vanaf morgenochtend 05.00 uur tijdelijk geen gebruik maken van Wijkertunnel (A9). Aanleiding voor de maatregel is het defect aan enkele ventilatoren in de tunnel waardoor er bij een calamiteit met veel rookontwikkeling onvoldoende rook uit de tunnel worden geblazen. Autoverkeer kan wel gewoon gebruik blijven maken van de tunnel. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Door vrachtwagens en touringcars tijdelijk om te laten rijden, neemt de kans op een ongeluk met veel rookontwikkeling dusdanig af dat de tunnel blijft voldoen aan de gestelde veiligheidsmarges. Hierdoor blijft de tunnel veilig te gebruiken. Bij een incident waarbij brand ontstaat, wordt de tunnel altijd afgesloten voor verkeer. Hierover zijn afspraken gemaakt met de brandweer.

Extra reistijd

Vrachtverkeer en touringcars worden omgeleid via de naastgelegen Velsertunnel, de Coentunnel en Zeeburgertunnel (A10). Ook moeten ze rekening houden met extra reistijd.

Hoe lang de tunnel gesloten blijft voor vrachtverkeer is nu nog niet bekend. Rijkswaterstaat doet er alles aan om de tunnel zo snel mogelijk weer open te kunnen stellen voor al het verkeer. Regionale partners, zoals de gemeente Velsen en de logistieke sector zijn betrokken en geïnformeerd en worden nauw betrokken bij eventuele maatregelen aan de tunnel.

Ventilatoren controleren

De Wijkertunnel is donderdag 7 oktober en vrijdag 8 oktober in de avond en nacht afgesloten. Donderdag van 20.30 tot 5.00 uur is de tunnelbuis richting Haarlem dicht. Vrijdag van 21.00 tot 5.00 uur is de tunnelbuis richting Alkmaar dicht. Gedurende deze afsluitingen worden de defecte ventilatoren verwijderd om te bezien of deze gerepareerd kunnen worden. Verkeer wordt omgeleid via de Velsertunnel (A22) en moet rekening houden met ongeveer 2 minuten extra reistijd.

Door: Nationale Transportgids
Beeld; Rijkswaterstaat