Verkoop tweedehands auto's in 2021 al over miljoen heen

Autobedrijven verkochten in de eerste drie kwartalen van dit jaar bij elkaar al meer dan 1 miljoen occasions. Daarmee ligt de verkoop van tweedehands auto's zo'n 5,5 procent boven het niveau van een jaar eerder, becijferen branchevereniging BOVAG en databureau RDC. Het is voor het eerst dat er voor oktober al meer dan 1 miljoen gebruikte auto's werden verhandeld. Het aandeel elektrische auto's op het totaal nam sterk toe.

Van alle verkochte occasions ging het in de meeste gevallen om een benzineauto. Dan gaat het om ruim 8 op de 10 verkochte auto's. Verder zijn auto's die zijn uitgerust met een dieselmotor goed voor 10 procent van de markt. Bij de elektrische auto's steeg het aantal verkochte occasions tot 23.000. Dat waren er in dezelfde periode een jaar eerder nog 9400. Ook de verkoop van plug-in hybride auto's nam toe, naar 25.000 van 15.000 een jaar eerder.

Occasion goed alternatief voor nieuwe auto

Dat de occasionmarkt aantrekt heeft volgens BOVAG en RDC in meerdere opzichten te maken met de coronacrisis. Sinds de uitbraak van het virus willen mensen liever met de auto dan met het openbaar vervoer reizen. Daarnaast spelen de chiptekorten een rol. Dat zorgt voor vertraging bij de levering van nieuwe auto's, waarbij een occasion dan als goed alternatief wordt gezien. De verwachting is dat de chiptekorten nog wel enige tijd zullen aanhouden, wat de verkoop van occasions "in de kaart speelt", aldus BOVAG en RDC.

Minder particuliere verkoop

De verkoop van tweedehands auto's zonder tussenkomst van de vakhandel nam de afgelopen kwartalen wel af. De 515.000 door particulieren onderling verhandelde auto's betekende een daling van bijna 9 procent in vergelijking met de periode januari tot en met september vorig jaar. Dealers presteerden daartegenover met een marktaandeel van 26,5 procent beter dan ooit. Tien jaar geleden was het aandeel van de vakdealers steevast rond de 20 procent.

Door: ANP