Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verkoop tweedehands auto's in 2021 al over miljoen heen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Autobedrijven verkochten in de eerste drie kwartalen van dit jaar bij elkaar al meer dan 1 miljoen occasions. Daarmee ligt de verkoop van tweedehands auto's zo'n 5,5 procent boven het niveau van een jaar eerder, becijferen branchevereniging BOVAG en databureau RDC. Het is voor het eerst dat er voor oktober al meer dan 1 miljoen gebruikte auto's werden verhandeld. Het aandeel elektrische auto's op het totaal nam sterk toe.

Van alle verkochte occasions ging het in de meeste gevallen om een benzineauto. Dan gaat het om ruim 8 op de 10 verkochte auto's. Verder zijn auto's die zijn uitgerust met een dieselmotor goed voor 10 procent van de markt. Bij de elektrische auto's steeg het aantal verkochte occasions tot 23.000. Dat waren er in dezelfde periode een jaar eerder nog 9400. Ook de verkoop van plug-in hybride auto's nam toe, naar 25.000 van 15.000 een jaar eerder.

Occasion goed alternatief voor nieuwe auto

Dat de occasionmarkt aantrekt heeft volgens BOVAG en RDC in meerdere opzichten te maken met de coronacrisis. Sinds de uitbraak van het virus willen mensen liever met de auto dan met het openbaar vervoer reizen. Daarnaast spelen de chiptekorten een rol. Dat zorgt voor vertraging bij de levering van nieuwe auto's, waarbij een occasion dan als goed alternatief wordt gezien. De verwachting is dat de chiptekorten nog wel enige tijd zullen aanhouden, wat de verkoop van occasions "in de kaart speelt", aldus BOVAG en RDC.

Minder particuliere verkoop

De verkoop van tweedehands auto's zonder tussenkomst van de vakhandel nam de afgelopen kwartalen wel af. De 515.000 door particulieren onderling verhandelde auto's betekende een daling van bijna 9 procent in vergelijking met de periode januari tot en met september vorig jaar. Dealers presteerden daartegenover met een marktaandeel van 26,5 procent beter dan ooit. Tien jaar geleden was het aandeel van de vakdealers steevast rond de 20 procent.

Door: ANP

23 februari '24 ( 9:15)

Advocatenkantoor onderzoekt compensatie bezitters Babboe-bakfiets

Advocatenkantoor Birkway onderzoekt of bezitters van Babboe-bakfietsen compensatie kunnen krijgen. Via de website bakfietsclaim.nl kunnen gedupeerden zich vanaf vrijdag melden, laat het kantoor weten in een verklaring.

23 februari '24 ( 7:21)

Bijeenkomsten over werkzaamheden aan brug over Noordhollandsch Kanaal

Rijkswaterstaat werkt vanaf april tot september 2024 aan de brug in de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend. Tijdens enkele inloopbijeenkomsten zal zij bewoners en ondernemers informeren over dit project. Dat meldt Rijkswaterstaat.

23 februari '24 ( 7:15)

Vijf vervoerders maken kans op Utrechtse ov-concessies

Vijf vervoerders maken kans om de concessie Utrecht Binnen of Utrecht Buiten te winnen. Woensdag 21 februari 2024 dienden Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev hun inschrijvingen voor de aanbesteding van de twee concessies in. De concessies gaan in december 2025 in en duren tot en met 2035. Daarover bericht de provincie Utrecht.

22 februari '24 (18:15)

Vanavond in het hele land code oranje

Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

22 februari '24 (12:30)

Meer ongelukken in steden met e-steps en slechte fietsstructuur

In Nederland mag je met verreweg de meeste e-steps niet de openbare weg op, maar in veel andere landen wel. Daar zijn dan ook meer verkeersongelukken met letsel, meldt de universiteit van Tilburg.

22 februari '24 (11:30)

Slimme rijhulpsystemen verminderen kans op verkeersongevallen

Slimme rijhulpsystemen kunnen de kans op ongevallen in het verkeer met 30 tot 40 procent verkleinen. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

22 februari '24 ( 9:30)

Mercedes heeft last van dalende vraag naar elektrische auto's

Het Duitse automerk Mercedes-Benz waarschuwt dat de winst dit jaar gedrukt wordt door een dalende vraag naar elektrische auto's. Ook heeft het concern last van een afkoelende economie.

22 februari '24 ( 9:00)

Code geel: storm Louis op komst

Nederland krijgt aan het eind van de dag te maken met een storm: Louis. Volgens Weeronline is er vanaf de late middag in het westen al sprake van harde wind, stevige buien en zware windstoten. Halverwege de avond moet het hele land rekening houden met zware windstoten van ruim 80 kilometer per uur.

22 februari '24 ( 6:00)

Ook Tesla-concurrent Rivian schrapt banen

Maker van elektrische auto's Rivian schrapt opnieuw honderden banen, terwijl de rivaal van onder meer Tesla worstelt met een stagnerende vraag en economische turbulentie. Daarmee snijdt er opnieuw een grote speler op de markt voor elektrische auto's in zijn personeelsbestand. Onlangs maakte Polestar ook al bekend afscheid te nemen van 15 procent van zijn personeel, waardoor 450 mensen moesten vertrekken.

21 februari '24 (20:15)

Sjoemelsoftware ontdekt in diesel-SUV's van BMW

De Duitse verkeersautoriteit heeft illegale sjoemelsoftware ontdekt in sommige diesel-SUV's van BMW. De autofabrikant zelf zegt dat de betrokken auto's voor 2014 zijn gemaakt.