Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

CBS: producentenvertrouwen in transportsector blijft laag

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
In september waren de ondernemers in de industrie optimistischer dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Producenten waren met name positiever over de toekomstige bedrijvigheid. Een maand eerder was de stemming nog veel somberder.

Van alle branches hadden ondernemers in de textiel- en kledingindustrie het meeste vertrouwen in de toekomst, in de transportsector het minst. Ook in de bouwmaterialen waren producenten positiever, net als in de elektrotechnische en machinesector.

Het vertrouwen van producenten steeg van 9,6 in augustus, toen het vertrouwen omlaag duikelde, naar 11,1. Dat is ruim boven het langjarig gemiddelde en nog altijd boven het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar, dat op 0,5 staat. In juli waren producenten met 12,3 nog wat optimistischer nadat wereldwijd economieën weer begonnen aan te trekken. In april 2020 waren ze, vlak na de uitbraak van de coronacrisis, het minst optimistisch.

Aanvoerproblemen

De stemming van de producenten wordt de laatste tijd beïnvloed door problemen met de aanvoer van goederen en containertekorten. Ook zijn de prijzen van grondstoffen de afgelopen tijd flink gestegen en is er over de hele linie een personeelstekort, dat bedrijven meer geld kost aan salarissen.

Producenten kijken met optimisme naar de orderboeken voor de toekomst. Het aantal ondernemers dat verwacht dat de productie de komende drie maanden toe zal nemen is groter dan het aantal dat een afname voorziet. Er zijn meer ondernemers die de hoeveelheid werk op de plank groot vindt dan ondernemers die te weinig orders hebben. Ondernemers vinden hun eindvoorraad verder eerder te klein dan te groot.

Duitse productie

De gemiddelde dagproductie was in juli 14,1 procent hoger dan in juli 2020, maar wel minder hoog dan de maand ervoor. In juni was deze nog 17,9 procent. Ten opzichte van juli 2019 werd een groei van ruim 9 procent genoteerd.

Het vertrouwen in de Duitse productie, een belangrijke afzetmarkt voor Nederland, nam verder af en was in september minder positief dan in augustus. Ondernemers waren zowel over de huidige als de toekomstige bedrijvigheid minder positief.

Door: ANP

21 februari '24 (12:45)

Minstens twee slachtoffers in Lochem door gevallen brugdek

Het brugdek dat woensdagochtend werd getakeld in Lochem is op minstens twee slachtoffers gevallen. Dat meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. Voor zover bekend zijn er in totaal vier mensen gewond geraakt, van wie drie zwaargewond. De Arbeidsinspectie gaat naar Lochem om daar onderzoek te doen naar het ongeval met de in aanbouw zijnde brug.

21 februari '24 (11:30)

Na terreurdreiging weer groen reisadvies voor Parijs

Het reisadvies voor Parijs is aangepast van geel naar groen. Daarmee is de kleurcode voor heel Frankrijk nu weer groen, wat betekent dat er volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken geen bijzondere risico's zijn. De veiligheidsrisico's zijn volgens het departement vergelijkbaar met die in Nederland.

21 februari '24 (11:30)

Eerste bussen met asielzoekers van Ter Apel naar Biddinghuizen

De eerste bussen met asielzoekers zijn woensdagochtend rond 11.00 uur vanuit het aanmeldcentrum in Ter Apel vertrokken naar Biddinghuizen. Dat meldt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Biddinghuizen vangt vanaf woensdag 240 extra asielzoekers op om het aanmeldcentrum te ontlasten.

21 februari '24 (11:23)

In Assen minste aantal rijbewijzen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat inwoners van de gemeente De Wolden in Drenthe provinciebreed relatief gezien het meest beschikken over een rijbewijs. Dat meldt RTV Drenthe.

21 februari '24 ( 8:56)

Wegwerkzaamheden tussen Appingedam en Eemshaven

Rijkswaterstaat voert sinds maandagochtend grootschalig onderhoud uit aan de N33 in de provincie Groningen. De werkzaamheden vinden plaats tussen knooppunt Zuidbroek en de Eemshaven en duren tot medio maart. Dat meldt Rijkswaterstaat.

20 februari '24 (10:15)

Slachtoffer dodelijk verkeersongeluk in Barneveld is 83-jarige man

Het slachtoffer van het fatale ongeluk in Barneveld maandagavond is een 83-jarige man uit Voorthuizen. De politie heeft dinsdagochtend de familie van de man op de hoogte gebracht.

20 februari '24 ( 8:15)

Elektrische auto's winnen terrein in Europa

Autofabrikanten in Europa zijn het nieuwe jaar goed begonnen. Ze verkochten in januari ruim 12 procent meer personenauto's, meldt de Europese brancheorganisatie ACEA. Elektrische auto's wonnen marktaandeel, ondanks het verdwijnen van een subsidie voor stekkerauto's in Duitsland.

20 februari '24 ( 7:54)

Motorrijder zwaargewond na heftig ongeval op A16

Maandag 19 februari 2024 is circa 06.45 uur een motorrijder uit Rotterdam zwaargewond geraakt bij een aanrijding op de A16 bij knooppunt Galder richting België. Door een nog onbekende oorzaak kwamen de motor, een bestelbus en een vrachtwagen met elkaar in aanraking. Dat meldt Politie.nl.

20 februari '24 ( 7:39)

Onderzoek naar weggebruik in Noord-Holland

Rijkswaterstaat onderzoekt vanaf maandag 26 februari 2024 met behulp van kentekenregistratie het weggebruik in Noord-Holland. Doel is om zicht te krijgen op welke weggebruikers regelmatig in de regio rijden, zodat hun vervolgens een NS Altijd Voordeel-abonnement kan worden geboden en de mogelijkheid om deel te nemen aan een beloningsproject. Dat meldt Rijkswaterstaat.

20 februari '24 ( 7:15)

Bedrijven investeren minder in personenauto's en vliegtuigen

Bedrijven hebben in december 8,1 procent minder geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen, vliegtuigen, personenauto's en machines werd minder geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In november namen de bedrijfsinvesteringen met 4,8 procent af.