Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Minder nieuwe bedrijfswagens in EU door chiptekorten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De verkoop van nieuwe bedrijfswagens in de Europese Unie, zoals vrachtwagens, bussen en bestelbusjes, is in de maanden juli en augustus gedaald ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar. Volgens de Europese autobrancheorganisatie ACEA daalde de verkoop met ruim 12 procent in juli tot en bijna 6 procent in augustus. De auto-industrie kampt al maanden met tekorten aan computerchips.

In de maand juli werden er in totaal 148.178 nieuwe bedrijfswagens verkocht, een daling van 11,9 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Een maand eerder steeg de verkoop nog met ruim de helft meer ten opzichte van een jaar terug. In augustus betrof de daling 5,4 procent en werden in totaal 119.525 nieuwe bedrijfsvoertuigen verkocht.

Er werden met name minder busjes verkocht, terwijl de vrachtwagens en bussen het beter deden dan dezelfde periode vorig jaar. Door het economisch herstel van de coronacrisis nam de verkoop van bedrijfswagens tot juli steeds toe, maar nu registreerde ACEA voor het eerst dit jaar twee maanden op rij een daling. De sterkste vraag kwam in de maanden juli en augustus net als voorgaande maanden uit Centraal-Europa. Daarentegen daalde de verkoop van nieuwe bedrijfswagens in belangrijke West-Europese markten zoals Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk.

Nederland

Hoewel de verkoop van nieuwe bedrijfsvoertuigen in Nederland in juli nog heel licht toenam (plus 0,2 procent) tot 5866 nieuwe bedrijfsvoertuigen, werden in augustus maar 4617 bedrijfswagens verkocht, een daling van ruim 17 procent.

Ondanks de zwakke zomermaanden werden in de eerste acht maanden van het jaar in totaal bijna 1,3 miljoen nieuwe bedrijfswagens verkocht. Dat is bijna een kwart meer dan in dezelfde periode een jaar geleden. In deze periode stegen de verkopen binnen de grote EU-automarkten met een minder snel tempo in vergelijking met de eerste helft van dit jaar. In Italië en Frankrijk stegen de verkopen het meest, in Spanje en Duitsland het minst.

Door: ANP

23 februari '24 ( 9:15)

Advocatenkantoor onderzoekt compensatie bezitters Babboe-bakfiets

Advocatenkantoor Birkway onderzoekt of bezitters van Babboe-bakfietsen compensatie kunnen krijgen. Via de website bakfietsclaim.nl kunnen gedupeerden zich vanaf vrijdag melden, laat het kantoor weten in een verklaring.

23 februari '24 ( 7:21)

Bijeenkomsten over werkzaamheden aan brug over Noordhollandsch Kanaal

Rijkswaterstaat werkt vanaf april tot september 2024 aan de brug in de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend. Tijdens enkele inloopbijeenkomsten zal zij bewoners en ondernemers informeren over dit project. Dat meldt Rijkswaterstaat.

23 februari '24 ( 7:15)

Vijf vervoerders maken kans op Utrechtse ov-concessies

Vijf vervoerders maken kans om de concessie Utrecht Binnen of Utrecht Buiten te winnen. Woensdag 21 februari 2024 dienden Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev hun inschrijvingen voor de aanbesteding van de twee concessies in. De concessies gaan in december 2025 in en duren tot en met 2035. Daarover bericht de provincie Utrecht.

22 februari '24 (18:15)

Vanavond in het hele land code oranje

Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

22 februari '24 (12:30)

Meer ongelukken in steden met e-steps en slechte fietsstructuur

In Nederland mag je met verreweg de meeste e-steps niet de openbare weg op, maar in veel andere landen wel. Daar zijn dan ook meer verkeersongelukken met letsel, meldt de universiteit van Tilburg.

22 februari '24 (11:30)

Slimme rijhulpsystemen verminderen kans op verkeersongevallen

Slimme rijhulpsystemen kunnen de kans op ongevallen in het verkeer met 30 tot 40 procent verkleinen. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

22 februari '24 ( 9:30)

Mercedes heeft last van dalende vraag naar elektrische auto's

Het Duitse automerk Mercedes-Benz waarschuwt dat de winst dit jaar gedrukt wordt door een dalende vraag naar elektrische auto's. Ook heeft het concern last van een afkoelende economie.

22 februari '24 ( 9:00)

Code geel: storm Louis op komst

Nederland krijgt aan het eind van de dag te maken met een storm: Louis. Volgens Weeronline is er vanaf de late middag in het westen al sprake van harde wind, stevige buien en zware windstoten. Halverwege de avond moet het hele land rekening houden met zware windstoten van ruim 80 kilometer per uur.

22 februari '24 ( 6:00)

Ook Tesla-concurrent Rivian schrapt banen

Maker van elektrische auto's Rivian schrapt opnieuw honderden banen, terwijl de rivaal van onder meer Tesla worstelt met een stagnerende vraag en economische turbulentie. Daarmee snijdt er opnieuw een grote speler op de markt voor elektrische auto's in zijn personeelsbestand. Onlangs maakte Polestar ook al bekend afscheid te nemen van 15 procent van zijn personeel, waardoor 450 mensen moesten vertrekken.

21 februari '24 (20:15)

Sjoemelsoftware ontdekt in diesel-SUV's van BMW

De Duitse verkeersautoriteit heeft illegale sjoemelsoftware ontdekt in sommige diesel-SUV's van BMW. De autofabrikant zelf zegt dat de betrokken auto's voor 2014 zijn gemaakt.