Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Uber moet van rechter chauffeurs in dienst nemen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Taxi-app Uber moet zijn chauffeurs in dienst nemen. Ze vallen voortaan onder de cao Taxivervoer, heeft de rechter bepaald in een zaak die was aangespannen door vakbond FNV. Uber wilde dat de chauffeurs zelfstandigen zouden blijven en heeft al laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.

De rechter vindt dat er sprake is van "modern werkgeversgezag" van Uber en concludeert dat het bedrijf "slechts 'op papier' is overeengekomen dat de chauffeurs als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn". Zo wijzen verschillende functies van de app die Uber gebruikt om chauffeurs in contact te brengen met klanten op een werknemersrelatie. Een chauffeur mag bijvoorbeeld maar een paar ritten weigeren voordat hij door het systeem wordt uitgelogd. Ook is Uber bij klachten van klanten de partij die eenzijdig beslist over de oplossing. Het bedrijf kan onder meer besluiten de overeengekomen ritprijs aan te passen.

Uber betoogde eerder dat de meeste chauffeurs niet in loondienst willen bij het bedrijf. Nu moeten ze allemaal behandeld worden volgens de cao Taxivervoer, "ook als de chauffeurs dat niet willen", zo valt te lezen in het vonnis. Uber moet achterstallig loon betalen aan chauffeurs die daarvoor in aanmerking komen. Op hoeveel geld de chauffeurs nog recht hebben, moet het bedrijf uitrekenen op basis van de cao.

Overwinning

FNV noemt de uitspraak een grote overwinning voor de rechten van de chauffeurs. "Het is ook een signaal naar Den Haag dat dit soort constructies illegaal zijn en dat de wet dus gehandhaafd moet gaan worden", zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha van de vakbond in een toelichting.

Uber is teleurgesteld in de uitspraak. "We weten dat het overgrote deel van de chauffeurs graag zelfstandig wil blijven", zegt Maurits Schönfeld, algemeen directeur voor Uber in Noord-Europa. In Nederland rijden er zo'n 4000 chauffeurs voor Uber.

Grote schadepost

Het is een nieuwe nederlaag voor de werkwijze van bedrijven zoals Uber. Britse rechters bepaalden eerder dit jaar dat chauffeurs van het bedrijf nog recht hadden op minimumloon en vakantiegeld. Om claims van chauffeurs uit het verleden af te wikkelen, verwacht Uber daarom een grote schadepost, liet het technologieconcern in mei weten. Uber geeft nu al zijn chauffeurs in het Verenigd Koninkrijk een gegarandeerd loon, vakantiegeld en een pensioen.

Een Nederlandse rechter oordeelde in 2019 in soortgelijke kwestie dat bezorgers van maaltijdbezorgingsbedrijf Deliveroo recht hebben op een arbeidsovereenkomst en niet als zelfstandig ondernemer mogen werken.

Door: ANP

24 januari '25 ( 9:15)

Tientallen viaducten vormen risico voor verkeer om mogelijk verzwakte constructie

Rond de honderd snelwegviaducten en -bruggen hebben mogelijk een verzwakte constructie, waardoor ze een risico vormen voor het verkeer. Dat komt naar voren uit onderzoek van Rijkswaterstaat, bevestigde een woordvoerder na berichtgeving vrijdag van De Telegraaf. Deze viaducten en bruggen hebben een zogeheten tand-nokconstructie, een bepaalde manier om betondelen met elkaar te verbinden. Door de inwerking van strooizout en een probleem met de stalen wapening in het beton zijn ze sneller verzwakt dan gepland.

24 januari '25 ( 8:38)

Hoeveiligonderweg.nl: mening geven over verkeersveiligheidsmaatregelen

Wat vinden Nederlanders de beste maatregelen om het verkeer veiliger te maken? Op een speciale website kan iedereen aangeven welke maatregelen zij zouden willen zien. Daarbij moeten ze ook rekening houden met de kosten. Daarover bericht het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

24 januari '25 ( 8:25)

Koeien op A7 na brand in vrachtwagen

Donderdag 23 januari 2025 is op de A7 in Friesland brand uitgebroken in een veevrachtwagen. De bestuurder wist de vrachtwagen veilig op de vluchtstrook te parkeren. Brandweerkorpsen, die rond 20.00 uur gealarmeerd werden, hebben de brand geblust. Dat melt 112fryslan.nl.

23 januari '25 (15:00)

Verkoop dieselbusjes bijna verdubbeld door belastingwijziging

De verkoop van dieselbusjes in Nederland heeft vorig jaar een spectaculaire stijging van 87 procent doorgemaakt, met bijna 113.000 verkochte exemplaren. In de laatste maand van het jaar bereikte de verkoop van dieselbedrijfswagens een piek van bijna 33.000 stuks, meer dan zeven keer zoveel als in dezelfde periode het jaar ervoor. De verkoopspurt is te verklaren doordat bestelwagens die nog in 2024 op kenteken werden gezet nog in aanmerking kwamen voor ondernemersvrijstelling van de bpm.

23 januari '25 (10:27)

Cao-overleg motorvoertuigen en tweewielerbedrijven klapt: acties dreigen

De onderhandelingen tussen de vakbonden en BOVAG over een nieuwe cao voor motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven zijn stukgelopen. FNV Metaal-bestuurder Murat Sekercan noemt het loonbod van BOVAG "onacceptabel". Na vijf onderhandelingsrondes heeft de FNV de gesprekken officieel beëindigd. Dit meldt FNV.

22 januari '25 (15:00)

FNV eist actieplan Qbuzz na klachten buschauffeurs Zuid-Holland

Vakbond FNV heeft in een brandbrief aan Qbuzz geëist dat het vervoersbedrijf snel actie onderneemt om de werkdruk voor de buschauffeurs in Zuid-Holland te verlagen. In een enquête onder het personeel gaf een grote meerderheid aan lichamelijke klachten door stress en spanning te hebben sinds Qbuzz half december het vervoer in het noordelijke deel van de provincie heeft overgenomen van Arriva.

22 januari '25 (14:30)

Ook in Nederland vrijdag erg onstuimig door storm Éowyn

Ook Nederland ondervindt vrijdag gevolgen van de zware storm Éowyn die dan over het Verenigd Koninkrijk trekt. In het noordwestelijk kustgebied worden zware windstoten van 90 tot 100 kilometer per uur verwacht en vrijdagmiddag kan de wind tijdelijk stormkracht bereiken, meldt Weeronline in de recentste verwachting.

22 januari '25 ( 9:00)

Ruim 45.000 auto's van Citroën in Nederland teruggeroepen om probleem airbag

Het Franse automerk Citroën roept in Nederland 45.475 auto's terug naar de garage om een defect in de airbag, maakte een woordvoerder van moederconcern Stellantis bekend. Het gaat om een probleem met de airbags van de Japanse fabrikant Takata. In heel Europa worden 869.000 auto's teruggeroepen.

21 januari '25 (13:30)

Citroën roept 869.000 auto's terug om probleem airbags

Het Franse autoconcern Citroën roept in Europa 869.000 auto' s terug naar de garage om een defect in de airbag, waarvan 400.000 in Frankrijk. Het gaat om een probleem met de airbags van de Japanse fabrikant Takata.

21 januari '25 ( 8:55)

Amsterdamse Keizersgracht tussen Prinsenstraat en Leliegracht afgesloten voor zwaar verkeer

Sinds gisteren is in Amsterdam de Keizersgracht tussen de Prinsenstraat en de Leliegracht afgesloten voor voertuigen die zwaarder zijn dan 7,5 ton. Met deze maatregel wordt het gewicht op de kademuur van een deel van deze gracht beperkt. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.