Scania legt meer fabrieken stil om chiptekort trucks

De Zweedse truckbouwer Scania gaat meer fabrieken stilleggen vanwege de tekorten aan computerchips. Nu gaan ook fabrieken in Zweden en Frankrijk dicht. Eerder werd al bekend dat Scania zijn fabrieken in Zwolle en Meppel opnieuw deels stillegt.

De productie op die locaties wordt een week onderbroken. Volgende week gaan ook fabrieken in Argentinië en Brazilië dicht vanwege de chiptekorten, aldus Scania.

Tekorten

Tijdens de coronapandemie nam de vraag naar chips vanuit de autosector sterk af, terwijl die juist sterk toenam vanuit de techsector, bijvoorbeeld voor smartphones en laptops voor thuiswerken. Nu de vraag vanuit de autosector weer sterk stijgt, hebben chipbedrijven moeite om daar aan te voldoen. Dat heeft dus tekorten tot gevolg.

VDL

Scania is onderdeel van het Volkswagen-concern en heeft net als veel andere truck- en autobedrijven te kampen met de tekorten aan halfgeleiders. Ook VDL Nedcar in Born moest meermaals de productie van auto's stilleggen. VDL bouwt voor BMW meerdere modellen van de Mini en de BMW X1. Ook autobouwers als Ford, Toyota, Daimler, Mitsubishi, Jaguar Land Rover en General Motors (GM) hebben te maken met productieverstoringen.

Door: ANP