Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Duur containervervoer zorgt voor prijsstijgingen bij winkelketen Action

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Budgetketen Action verwacht dat de gestegen prijzen van containervervoer en grondstoffen in de hele winkelbranche tot prijsstijgingen zullen leiden. Ook Action zelf ontkomt er mogelijk niet aan om de prijzen van een aantal artikelen te verhogen. Andere winkels herkennen de problemen. Tuincentra denken bijvoorbeeld dat de prijzen van tuinmeubelen volgend jaar zullen oplopen. Maar duurdere kerstartikelen hoeven consumenten dit jaar waarschijnlijk nog niet te verwachten.

Door hinder van coronamaatregelen in Chinese havens als Ningbo en Yantian en containertekorten in sommige delen van de wereld kampt de internationale scheepvaart al langere tijd met problemen. Wereldwijd leidt dat tot bevoorradingsproblemen bij tal van bedrijven. Ook de Nederlandse detailhandel ervaart de impact.

"Op termijn kan deze situatie ook voor een aantal artikelen van Action leiden tot veranderende prijzen", geeft Action aan. Maar de discounter streeft er naar eigen zeggen wel naar om altijd de laagste prijzen in de markt te blijven bieden. Voorlopig probeert Action de situatie samen met zijn leveranciers zo goed mogelijk op te lossen. "Onze grote voorraden helpen daarbij."

Lage prijzen van nu geen garantie voor toekomst

Ook HEMA zet momenteel het eigen netwerk in om te voorkomen dat er bijvoorbeeld lege schappen ontstaan of artikelen duurder moeten worden. Dat lukt tot nu toe, benadrukt een woordvoerster. Vooralsnog hebben de problemen volgens haar nog geen consequenties gehad voor klanten. "Maar dat is geen garantie voor de toekomst", erkent ze. Het hangt er vooral vanaf hoelang de situatie blijft voortduren.

Veel tuincentra zagen vorig jaar al aankomen dat het dit jaar lastig zou kunnen worden om producten als tuinmeubelen in te kopen in China. Daarom zijn extra voorraden aangelegd waardoor de prijzen voor de consument dit jaar niet extra omhoog hoeven, zegt adjunct-directeur Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland. Ook voor de nieuwe kerstcollectie voorziet ze geen problemen. Maar volgend jaar zullen de prijzen waarschijnlijk wel oplopen. In de tuinbranche speelt ook dat de houtprijs flink is gestegen. Dat merkt de consument volgens Horstra wel. Tuinhout is nu al een stuk duurder dan voorheen.

Hoge transportprijzen doorberekenen

Winkeliersorganisatie INretail geeft aan dat woonwinkels er soms niet aan ontkomen om de hogere transportprijzen door te berekenen aan de consument. Ook zouden de levertijden van bepaalde artikelen soms kunnen oplopen. Maar de organisatie benadrukt dat winkels en leveranciers de impact tot een minimum proberen te beperken.

Door: ANP

21 februari '24 (12:45)

Minstens twee slachtoffers in Lochem door gevallen brugdek

Het brugdek dat woensdagochtend werd getakeld in Lochem is op minstens twee slachtoffers gevallen. Dat meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. Voor zover bekend zijn er in totaal vier mensen gewond geraakt, van wie drie zwaargewond. De Arbeidsinspectie gaat naar Lochem om daar onderzoek te doen naar het ongeval met de in aanbouw zijnde brug.

21 februari '24 (11:30)

Na terreurdreiging weer groen reisadvies voor Parijs

Het reisadvies voor Parijs is aangepast van geel naar groen. Daarmee is de kleurcode voor heel Frankrijk nu weer groen, wat betekent dat er volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken geen bijzondere risico's zijn. De veiligheidsrisico's zijn volgens het departement vergelijkbaar met die in Nederland.

21 februari '24 (11:30)

Eerste bussen met asielzoekers van Ter Apel naar Biddinghuizen

De eerste bussen met asielzoekers zijn woensdagochtend rond 11.00 uur vanuit het aanmeldcentrum in Ter Apel vertrokken naar Biddinghuizen. Dat meldt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Biddinghuizen vangt vanaf woensdag 240 extra asielzoekers op om het aanmeldcentrum te ontlasten.

21 februari '24 (11:23)

In Assen minste aantal rijbewijzen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat inwoners van de gemeente De Wolden in Drenthe provinciebreed relatief gezien het meest beschikken over een rijbewijs. Dat meldt RTV Drenthe.

21 februari '24 ( 8:56)

Wegwerkzaamheden tussen Appingedam en Eemshaven

Rijkswaterstaat voert sinds maandagochtend grootschalig onderhoud uit aan de N33 in de provincie Groningen. De werkzaamheden vinden plaats tussen knooppunt Zuidbroek en de Eemshaven en duren tot medio maart. Dat meldt Rijkswaterstaat.

20 februari '24 (10:15)

Slachtoffer dodelijk verkeersongeluk in Barneveld is 83-jarige man

Het slachtoffer van het fatale ongeluk in Barneveld maandagavond is een 83-jarige man uit Voorthuizen. De politie heeft dinsdagochtend de familie van de man op de hoogte gebracht.

20 februari '24 ( 8:15)

Elektrische auto's winnen terrein in Europa

Autofabrikanten in Europa zijn het nieuwe jaar goed begonnen. Ze verkochten in januari ruim 12 procent meer personenauto's, meldt de Europese brancheorganisatie ACEA. Elektrische auto's wonnen marktaandeel, ondanks het verdwijnen van een subsidie voor stekkerauto's in Duitsland.

20 februari '24 ( 7:54)

Motorrijder zwaargewond na heftig ongeval op A16

Maandag 19 februari 2024 is circa 06.45 uur een motorrijder uit Rotterdam zwaargewond geraakt bij een aanrijding op de A16 bij knooppunt Galder richting België. Door een nog onbekende oorzaak kwamen de motor, een bestelbus en een vrachtwagen met elkaar in aanraking. Dat meldt Politie.nl.

20 februari '24 ( 7:39)

Onderzoek naar weggebruik in Noord-Holland

Rijkswaterstaat onderzoekt vanaf maandag 26 februari 2024 met behulp van kentekenregistratie het weggebruik in Noord-Holland. Doel is om zicht te krijgen op welke weggebruikers regelmatig in de regio rijden, zodat hun vervolgens een NS Altijd Voordeel-abonnement kan worden geboden en de mogelijkheid om deel te nemen aan een beloningsproject. Dat meldt Rijkswaterstaat.

20 februari '24 ( 7:15)

Bedrijven investeren minder in personenauto's en vliegtuigen

Bedrijven hebben in december 8,1 procent minder geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen, vliegtuigen, personenauto's en machines werd minder geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In november namen de bedrijfsinvesteringen met 4,8 procent af.