Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Heijmans: schrijnende situaties door gebrek aan infra-onderhoud

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Bij Nederlandse bruggen en viaducten zijn schrijnende situaties ontstaan door gebrekkig onderhoud aan de infrastructuur, zegt Heijmans-topman Ton Hillen. Hij wil dat de overheid meer gaat investeren in het onderhoud en ook inzet op renovatie. Het stikstofbeleid zorgt er volgens Hillen voor dat grote onderhoudsaanbestedingen niet loskomen. "Dat is een zorg."

Volgens Hillen is er veel achterstallig onderhoud. Hij verwijst naar de gebreken bij de Haringvlietbrug. Aluminium platen die daar met klemmen aan de brug zijn bevestigd, trillen los door het verkeer dat over de brug rijdt. Ook bij de A79 is het volgens hem mis. "Daar is een stalen constructie gemaakt bij een viaduct, uit angst voor verzakking. Dat is buiten iedere orde."

Onderhoud van bruggen, wegen en viaducten is al jaren een heikel punt. Veel ervan zijn al decennia oud en lopen op hun eind. Sommige op belangrijke transportroutes gelegen bruggen moesten al tijdelijk dicht, zoals de Merwedebrug waar in oktober 2016 haarscheurtjes ontdekt werden.

Renovatie

Tientallen bruggen en tunnels lopen het gevaar om uit te vallen, onderzocht ingenieursbureau Sweco eerder. Ook TNO waarschuwt dat Nederland voor een grote opgave staat om de oudere infrastructuur te vernieuwen. Tijdens de crisisjaren daalden de investeringen in infra, terwijl de bevolking bleef groeien. Dat zou al voor een fors tekort in budgetten voor de aanleg van infrastructuur zorgen, becijferde het Economisch Instituut voor de Bouw.

Brancheorganisatie Bouwend Nederland waarschuwde onlangs voor 'Belgische toestanden' op de Nederlandse wegen, omdat Rijkswaterstaat niet genoeg infra-opdrachten afgeeft. Omwille van werkgelegenheid is veel onderhoud naar voren gehaald en de pot leeg. Dit terwijl andere potjes voor wegenbouw verstoffen, aldus voorzitter Maxime Verhagen. De voorman vraagt al jaren om meer geld voor infrastructuur.

'Geld wordt niet gebruikt'

Volgens Hillen is er wel geld, maar blijft het liggen. "We hebben grotere projecten die vertraagd zijn en waar wel geld voor gereserveerd is, maar dat niet gebruikt wordt. En aan de andere kant is er meer geld nodig voor onderhoud en beheer van infra. Dat is een rare manier van boekhouden." Als oplossing stelt Hillen renovatie voor. "Dat is goedkoper dan straks slopen en opnieuw bouwen." Wat ook meespeelt is dat bouwbedrijven huiverig zijn voor het aannemen van grotere infraprojecten. Die hebben in het verleden voor grote problemen gezorgd.

Door: ANP

26 juli '24 ( 8:24)

29 augustus 2024: verkeers- en mobiliteitsbeurs voor 55-plussers in Naaldwijk

Donderdag 29 augustus 2024 (13.30-16.30 uur) organiseert de gemeente Westland samen met Koop & Co voor het eerst een grote verkeers- en mobiliteitsbeurs. Deze beurs in het World Horti Center in Naaldwijk is bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder. Daarover bericht de gemeente Westland.

26 juli '24 ( 6:00)

Zuidelijke A4 en Heinenoordtunnel wekenlang dicht

De Heinenoordtunnel tussen Rotterdam en het zuidwesten van het land is de komende weken dicht. Ook de A4 tussen de knooppunten Zoomland en Sabina is ruim een week afgesloten. In de tunnel en op de weg vinden gelijktijdig werkzaamheden plaats.

25 juli '24 (17:30)

120 auto's uit parkeergarage Nieuwegein gehaald: meer dan verwacht

In de afgelopen week zijn 120 auto's uit een deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gehaald. Dat zijn er meer dan vooraf was verwacht. Enkele auto's zijn nog binnen, het is nog niet gelukt om die veilig naar buiten te krijgen.

25 juli '24 (13:45)

Olympische Spelen: busvervoerders voorbereid op files

Verschillende busvervoerders in Nederland brengen de komende twee weken mensen naar Parijs waar vrijdag de Olympische Spelen beginnen. Er is vraag naar de busritten, maar van een stormloop zoals tijdens de halve finale van het EK-voetbal is geen sprake, blijkt uit een korte rondgang van het ANP. De busmaatschappijen die naar Parijs rijden, zijn voorbereid op de verwachte drukte rond de Franse hoofdstad.

25 juli '24 (12:00)

Chauffeurs zomerpendelbussen gaan beter om met tachograaf

Nog lang niet alle chauffeurs van zomerpendelbussen maken op de juiste manier gebruik van de tachograaf, waarmee rij- en rusttijden, de snelheid en de afgelegde afstand moeten worden bijgehouden. Toch ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een flinke verbetering in de bediening van het apparaat.

25 juli '24 ( 8:45)

NVWA doet onderzoek naar verschillende merken bakfietsen

De NVWA doet onderzoek naar verschillende merken bakfietsen naar aanleiding van meldingen van consumenten over gebroken frames. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws.

25 juli '24 ( 7:15)

Olympische Spelen: meer vraag naar treinen en bussen naar Parijs

De NS ziet "een duidelijke toename" in de verkoop van treintickets naar Parijs. Daar beginnen vrijdag de Olympische Spelen. Voor de laatste week van de Spelen zijn tot nu toe zelfs bijna twee keer zoveel treintickets naar de Franse hoofdstad geboekt als vorig jaar voor dezelfde boekingsperiode, meldt de vervoerder.

24 juli '24 (11:45)

A4 ten zuiden van Rotterdam ruim een week dicht

De A4 is vanaf vrijdag 22.00 uur ruim een week dicht in de richting van Rotterdam tussen de knooppunten Zoomland en Sabina in Noord-Brabant. De weg gaat dicht tot maandag 5 augustus 05.00 uur. De werkzaamheden aan de A4 zijn tegelijk met de zomerafsluiting van de Heinenoordtunnel in de A29. De verwachte vertraging kan oplopen tot een uur, waarschuwt Rijkswaterstaat.

24 juli '24 ( 9:30)

Ongeval op afrit A59 bij Den Bosch: betrokkenen op de vlucht

Drie mensen zijn dinsdagavond zwaargewond geraakt door een ongeval op een afrit van de A59 bij Den Bosch. De politie bevestigt berichtgeving hierover van regionale media. Twee betrokkenen zijn op de vlucht geslagen. De politie is nog naar hen op zoek.

23 juli '24 (13:15)

Nederlandse zuivelexport omlaag door sterk gedaalde zuivelprijzen

De Nederlandse zuivelexport is vorig jaar in waarde gedaald. Volgens ketenorganisatie van de sector ZuivelNL was er vooral met de export van weiproducten, melkpoeder en boter minder geld gemoeid. De exportwaarde van kaas en gecondenseerde melk nam wel toe.