Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zomervakantie ten einde; VVN van start met campagne verkeersveiligheid

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Organisatie Veilig Verkeer Nederland (VVN) begint vrijdag met de jaarlijkse campagne voor verkeersveiligheid vlak na de zomervakantie. Hier doet 80 procent van de gemeenten aan mee. Vanaf maandag zullen de eerste scholen weer de deuren openen. Dat zorgt voor meer verkeersdrukte en ongelukken onder fietsende scholieren, zegt de verkeersveiligheidsorganisatie.

"Het doel van de campagne is dat de schoolomgeving en schoolroutes veilig blijven voor kinderen die naar school gaan na de zomervakantie", zegt een woordvoerder. De campagne moet voor meer aandacht zorgen voor deze boodschap. Want juist in de periode vlak na de zomervakantie is extra aandacht voor verkeersveiligheid van belang, stelt de organisatie.

Schoolzones vermijden met de auto

VVN roept automobilisten op om met gepaste snelheid te rijden en schoolzones te vermijden. Maar ook kunnen automobilisten volgens een woordvoerder proberen om niet op de momenten waarop scholieren naar school fietsen de auto te pakken. Verder roept de organisatie scholieren op om hun fiets te controleren op mogelijke gebreken en om de schoolroute samen met een volwassene vooraf te oefenen.

Saamhorigheidsgevoel

Vooral 12-jarige scholieren, die voor het eerst naar de middelbare school gaan, krijgen te maken met ongelukken, ziet Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Dat komt mogelijk omdat deze groep scholieren voor het eerst naar de middelbare school moeten fietsen en nog moeten wennen aan een nieuwe route of fiets. Maar absolute aantallen ontbreken, omdat niet alle ongelukken worden bijgehouden. "Maar we zien wel een patroon", zegt een woordvoerder van de SWOV.

Dit jaar luidt de boodschap van de campagne niet 'De scholen zijn weer begonnen' maar 'Onze scholen zijn weer begonnen'. Volgens VVN zorgt het woord 'onze' voor een groter saamhorigheidsgevoel, waardoor automobilisten "sneller geneigd zijn hun gedrag aan te passen", aldus de organisatie.

Gedicht

Naast het verspreiden van posters en spandoeken wordt vrijdag op meerdere plekken in het land een gedicht voorgedragen met deze boodschap, die ook via video's wordt verspreid. Verder zal een melding via verschillende navigatiesystemen worden gedeeld voordat bestuurders wegrijden. Dit wordt gedaan in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en aanbieders Waze, TomTom en Flitsmeister.

De campagne loopt in iedere vakantieregio drie weken, van één week voor tot twee weken na de schoolstart.

Door: ANP

26 juli '24 ( 8:24)

29 augustus 2024: verkeers- en mobiliteitsbeurs voor 55-plussers in Naaldwijk

Donderdag 29 augustus 2024 (13.30-16.30 uur) organiseert de gemeente Westland samen met Koop & Co voor het eerst een grote verkeers- en mobiliteitsbeurs. Deze beurs in het World Horti Center in Naaldwijk is bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder. Daarover bericht de gemeente Westland.

26 juli '24 ( 6:00)

Zuidelijke A4 en Heinenoordtunnel wekenlang dicht

De Heinenoordtunnel tussen Rotterdam en het zuidwesten van het land is de komende weken dicht. Ook de A4 tussen de knooppunten Zoomland en Sabina is ruim een week afgesloten. In de tunnel en op de weg vinden gelijktijdig werkzaamheden plaats.

25 juli '24 (17:30)

120 auto's uit parkeergarage Nieuwegein gehaald: meer dan verwacht

In de afgelopen week zijn 120 auto's uit een deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gehaald. Dat zijn er meer dan vooraf was verwacht. Enkele auto's zijn nog binnen, het is nog niet gelukt om die veilig naar buiten te krijgen.

25 juli '24 (13:45)

Olympische Spelen: busvervoerders voorbereid op files

Verschillende busvervoerders in Nederland brengen de komende twee weken mensen naar Parijs waar vrijdag de Olympische Spelen beginnen. Er is vraag naar de busritten, maar van een stormloop zoals tijdens de halve finale van het EK-voetbal is geen sprake, blijkt uit een korte rondgang van het ANP. De busmaatschappijen die naar Parijs rijden, zijn voorbereid op de verwachte drukte rond de Franse hoofdstad.

25 juli '24 (12:00)

Chauffeurs zomerpendelbussen gaan beter om met tachograaf

Nog lang niet alle chauffeurs van zomerpendelbussen maken op de juiste manier gebruik van de tachograaf, waarmee rij- en rusttijden, de snelheid en de afgelegde afstand moeten worden bijgehouden. Toch ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een flinke verbetering in de bediening van het apparaat.

25 juli '24 ( 8:45)

NVWA doet onderzoek naar verschillende merken bakfietsen

De NVWA doet onderzoek naar verschillende merken bakfietsen naar aanleiding van meldingen van consumenten over gebroken frames. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws.

25 juli '24 ( 7:15)

Olympische Spelen: meer vraag naar treinen en bussen naar Parijs

De NS ziet "een duidelijke toename" in de verkoop van treintickets naar Parijs. Daar beginnen vrijdag de Olympische Spelen. Voor de laatste week van de Spelen zijn tot nu toe zelfs bijna twee keer zoveel treintickets naar de Franse hoofdstad geboekt als vorig jaar voor dezelfde boekingsperiode, meldt de vervoerder.

24 juli '24 (11:45)

A4 ten zuiden van Rotterdam ruim een week dicht

De A4 is vanaf vrijdag 22.00 uur ruim een week dicht in de richting van Rotterdam tussen de knooppunten Zoomland en Sabina in Noord-Brabant. De weg gaat dicht tot maandag 5 augustus 05.00 uur. De werkzaamheden aan de A4 zijn tegelijk met de zomerafsluiting van de Heinenoordtunnel in de A29. De verwachte vertraging kan oplopen tot een uur, waarschuwt Rijkswaterstaat.

24 juli '24 ( 9:30)

Ongeval op afrit A59 bij Den Bosch: betrokkenen op de vlucht

Drie mensen zijn dinsdagavond zwaargewond geraakt door een ongeval op een afrit van de A59 bij Den Bosch. De politie bevestigt berichtgeving hierover van regionale media. Twee betrokkenen zijn op de vlucht geslagen. De politie is nog naar hen op zoek.

23 juli '24 (13:15)

Nederlandse zuivelexport omlaag door sterk gedaalde zuivelprijzen

De Nederlandse zuivelexport is vorig jaar in waarde gedaald. Volgens ketenorganisatie van de sector ZuivelNL was er vooral met de export van weiproducten, melkpoeder en boter minder geld gemoeid. De exportwaarde van kaas en gecondenseerde melk nam wel toe.