Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Van Leuken zand- en grinthandel kiest bewust voor Scania

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Zand- en grinthandel Van Leuken heeft recent een nieuwe Scania G410 4x2 trekker in gebruik ter versterking van de transportafdeling van het bedrijf. Deze keer werd er gekozen voor een G-cabine met een hoog dak en een standairco. Het bedrijf wil de auto zo meer flexibel kunnen inzetten op bijvoorbeeld meerdaagse ritten. Dit meldt Scania.

“Dat hoge dak en de standairco is niet echt gebruikelijk bij ons,” vertelt Thijs van Leuken. “Het is nog niet voorgekomen, maar als het moet, kan de chauffeur nu ook comfortabel overnachten in de auto. Dat maakt het voertuig veelzijdig inzetbaar.” Thijs is de zoon van mede-eigenaar Theo van Leuken die het bedrijf samen runt met zijn zwager Gerry Martens. Hoewel hij helemaal vertrouwd is met de zaak van zijn vader, werkt hij er niet. “Ik kan overal kan bijspringen, ook op de truck. Maar ik ben piloot van beroep. Ik zit dus wel in het transport maar vervoer normaal gesproken toeristen op de bekende groene stoelen. Alleen valt er momenteel vanwege de pandemie even wat minder te vliegen dus help ik mijn vader wat vaker.”

Uitstekende relatie

Van de elf trucks in het bedrijf zijn er acht een Scania. Volgens Thijs komt dat vanwege de uitstekende relatie die Van Leuken heeft met de dealer in Veghel. “Dat gaat al ver terug. Wij rijden ook graag met het merk omdat wij zien dat Scania een heel betrouwbare truck bouwt die een robuust chassis combineert met een laag eigengewicht. Ook de 410 pk sterke SCR-only motor pakt bij onze inzet qua verbruik en prestaties goed uit. Wij hebben vanwege de aard van ons werk relatief veel leegkilometers. We hebben dus de uitdaging dat we de helft van de tijd goed 40 of 50 ton moeten kunnen trekken maar de andere helft die pk’s niet nodig hebben. In dat plaatje hebben we met 410 pk een goede balans.”

Zand en grint

Van Leuken rijdt namelijk met in totaal zes Scania’s G410 veel zand en grint vanuit de winplaatsen, die doorgaans net over de grens in Duitsland liggen. “Zo zitten we veel rond Goch en dat is vanaf onze standplaats iets meer dan één uur rijden. Daarom is dat lage eigengewicht zo belangrijk. Want die dertig kilometer Duitsland in, maakt elke rit tot internationaal transport en dus maar veertig ton. Met de combinatie Scania G410 en een Schmitz kippertrailer met een lichtgewicht bak, houden we de optimale payload over.”

Door: Nationale Transportgids

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

11 april '24 (16:00)

Na doorstart verkoopt VanMoof weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (13:30)

Vragen over psyche vrachtwagenchauffeur die motoragent doodreed

Er wordt opnieuw gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid van de vrachtwagenchauffeur die in 2021 een motoragent doodreed op de Waalhaven in Rotterdam. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten.

11 april '24 (13:00)

Mercedes roept wereldwijd 341.000 auto's terug vanwege brandgevaar

Het Duitse automerk Mercedes-Benz roept wereldwijd ongeveer 341.000 auto's terug naar de garage om mogelijk brandgevaar. Het gaat om de GLE- en GLS-modellen uit de bouwjaren 2017 tot en met 2023, maakte de Duitse toezichthouder voor transport Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) bekend.

11 april '24 ( 6:00)

VDL en Schmitz Cargobull nemen bussenfabriek Van Hool over

De Nederlandse bussenbouwer VDL en de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull nemen samen de failliete Belgische bussenfabriek Van Hool definitief over. De curatoren van het Belgische bedrijf hebben een principeakkoord gesloten met beide partijen, meldt een woordvoerder van Van Hool woensdagavond.

10 april '24 (20:15)

Nederlandse claimzaak over sjoemeldiesels kan verder

Stichting Car Claim mag van de rechter namens alle Nederlandse gedupeerde automobilisten collectief procederen tegen autofabrikanten Renault en Dacia, hun moederbedrijf, de Nederlandse importeur en de officiële Nederlandse dealers. Dat meldt de claimorganisatie, die zegt dat de enkele jaren terug gestarte zaak over vermeende sjoemeldiesels van Renault daardoor verder kan gaan.

10 april '24 (12:00)

Landelijke inzet rollerbank voor controle e-bikes duurt langer

De nieuwe rollerbanken die kunnen bepalen of elektrische fietsen, speedpedelecs en fatbikes harder gaan dan toegestaan zijn nog niet overal in gebruik. De politie liet eerder weten dat de 247 testapparaten naar verwachting in april in gebruik zouden zijn door het hele land, maar dit lijkt nu eerder mei of juni te worden.

10 april '24 (11:30)

Vergunning noordelijk busbedrijf na ruim 50 overtredingen tijdelijk geschorst

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de vergunning van een busbedrijf in het noorden van het land tijdelijk geschorst. Daardoor mag de onderneming, waarvan de naam niet is bekendgemaakt, de komende zes maanden geen personen vervoeren. De ILT kwam tot het besluit na onderzoek, dat volgde op het constateren van ruim vijftig overtredingen door het bedrijf in één dag tijd.