Van der Linden Transport kiest voor Scania 770S met V8

Rowan van der Linden van Van der Linden Transport uit Uden, zette recent een Scania 770S met de nieuwe SCR-only V8 motor op de weg. De truck rijdt als 6x2 met een voorloopas hoofdzakelijk nationaal tussen Venlo en het Westland. Dit meldt Scania.

De zelfstandig ondernemer kan de investering in de nieuwe V8 goed uitleggen. “Ik ging aanvankelijk helemaal niet persé voor een Scania. Ik heb tenslotte jarenlang Duits gereden. Dat ik besloot voor iets nieuws te gaan, komt omdat ik met een tweede auto ben gaan rijden. De nieuwe chauffeur heeft nu mijn vorige auto en ik de nieuwe. In de zoektocht naar de balans tussen werk en plezier en de kosten heb ik eigenlijk alle merken laten passeren. Ik heb daarbij ook gekeken naar wat een standaard truck na zeven jaar met één miljoen op de teller nog oplevert. En daar schrok ik nogal van. Dat is flink afschrijven. De enige truck waarbij de restwaarde er met kop en schouders boven uitsteekt is een Scania V8 en dan hoe dikker hoe beter. Dat overstijgt de extra investering. En zo heb je over zeven jaar vanwege de hoge restwaarde toch een lagere TCO.”

Intrigerend filmpje

Dus besloot Rowan voor een V8 te gaan. “Ik dacht eerst aan een Scania 650S. Alleen werd ik getriggerd door een intrigerend filmpje op Facebook. Dat was iets met een zeven. Maar een 730 is er al dus moest het een nieuwe zijn. Toen bleek dat het een nieuwe V8 met 770pk én SCR-only techniek betrof en toen wist ik het.”

De nieuwe Scania V8-motor met 770 pk is mede dankzij zijn verbeterde pompverstuivers en verbrandingskamers momenteel de sterkste motorisering in de markt. Het koppel van de achtcilinder is met 3700Nm tussen 1.000 en 1.400 omwentelingen per minuut ronduit formidabel. Het enorme gevoel van kracht wordt nog verder versterkt door de gunstig gekozen vermogenskromme zodat de truck op de helling bij 1.400 toeren netjes in zijn koppel zit en ook nagenoeg de volle 770 pk naar de achteras brengt. Op de vlakke weg is dat vooral te merken bij het optrekken en accelereren.

Indrukwekkend vermogen

Toch blijft, eenmaal op snelheid, ondanks het indrukwekkende vermogen het verbruik zeer wel binnen de perken. Dat komt door de slim ontworpen Scania GRSO926R versnellingsbak, waarbij de elfde gang prise direct is en de hoogste versnelling een echte overdrive. Dat zorgt ervoor dat de motor bij 80 km/h in de 12de versnelling toch maar 900 omwentelingen maakt.

Door: Nationale Transportgids