Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ANWB: Afgelopen weekend opnieuw drukte op Europese wegen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Zondag was het opnieuw druk op verschillende wegen in Europa. Volgens de ANWB was er opvallend veel vertrekkend vakantieverkeer onderweg, maar is het ergste fileleed inmiddels geleden. Sinds ongeveer 15.00 uur nam de ergste vertraging op de Europese wegen af.

In Duitsland was zondag als voorspeld behoorlijk wat vertraging door terugkerend vakantieverkeer. In andere Europese landen zoals Frankrijk, Italië en Oostenrijk was er echter meer vertraging richting het zuiden, wat wijst op vertrekkende vakantiegangers. "Ik denk dat veel mensen dachten: we vermijden Zwarte Zaterdag, wat wij ook aanbevolen, en laten we zondag gaan", aldus een woordvoerder van de ANWB.

Zaterdag deed Zwarte Zaterdag in Frankrijk zijn naam eer aan, met op het hoogtepunt rond het middaguur 1090 kilometer file op de Franse wegen naar de vakantiegebieden. Ook op wegen in andere Europese landen was het druk, zoals in Duitsland, bij de Gotthardtunnel en in Italië op de A22 van de Brennerpas naar Verona.

Knelpunt

Zondag was het dus echter ook druk op wegen richting vakantiebestemmingen, hoewel het wel een paar uur scheelde met zaterdag, geeft de woordvoerder van de ANWB aan. "Het was echt wel wat rustiger." Op de A22 vanaf de Brennerpas naar het Italiaanse Verona bedroeg de vertraging zondag bijvoorbeeld meer dan twee uur. "Dat scheelde een uur vergeleken met zaterdag. Maar het is nog steeds heel druk."

Ook was er een knelpunt dat zich zaterdag niet voordeed. Vanuit Slovenië was er forse vertraging bij de Karawankentunnel richting het Oostenrijkse Villach. Dat leverde zondag zo’n 1,5 uur extra reistijd op, terwijl dat zaterdag steeds een halfuurtje was. "Er zijn blijkbaar veel mensen uit Kroatië onderweg naar Europa."

Vertraging

Een bekend knelpunt in Zwitserland is de A2 bij de Sint Gotthardtunnel richting het Italiaanse Chiasso. Daar moesten weggebruikers zondag een groot deel van de middag rekenen op twee uur vertraging. In Oostenrijk was het vooral op de A10 ten zuiden van Salzburg heel druk, en in Duitsland vooral op de A7 vanuit Oostenrijk richting het Duitse Ulm en de A3 tussen Würzburg en Neurenberg.

In Frankrijk was het ook filerijden, maar op de Autoroute du Soleil was het zondag wel minder druk dan zaterdag. Vooral zondagochtend liep verkeer er veel vertraging op, bijvoorbeeld op de A7 vanaf Lyon naar het zuiden, maar dit verbeterde ‘s middags. Op de A10 richting Bordeaux is het zondagmiddag nog wel erg druk, vooral rond de stad Bordeaux. "Over een groot stuk van duizend kilometer heb je daar drie uur vertraging", aldus de woordvoerder.

Door: ANP

01 maart '24 (13:17)

Streekvervoer blijft niet optimaal, meerdere boetes uitgedeeld

Door provincies is het afgelopen jaar meerdere boetes uitgedeeld aan OV-bedrijven vanwege het niet nakomen van afspraken. Streekvervoerders worstelen met personeelstekorten, teruggelopen reizigersaantallen en minder inkomsten. 

01 maart '24 (11:30)

Accell met vakbonden in de clinch over reorganisatieplan

Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

01 maart '24 ( 8:08)

Co Trans overgenomen door transportbedrijf Van der Heijden

Internationaal transportbedrijf Van der Heijden BV uit Hapert heeft met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 Co Trans BV uit hetzelfde Noord-Brabantse dorp overgenomen. Dat meldt Bigtruck.nl.

01 maart '24 ( 7:51)

Rijkswaterstaat gaat viaduct in A16 vervangen

In 2024 en 2025 vervangt Rijkswaterstaat een viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. Daarvoor zal tijdelijk de A16 ter hoogte van het viaduct worden verlegd. Dat meldt Rijkswaterstaat.

01 maart '24 ( 6:15)

Zakelijke rijders switchen vaker van elektrisch naar benzine

Zakelijke rijders stappen steeds vaker over van een volledige elektrische auto naar een hybride of benzineauto vanwege de hoge kosten, waarschuwen leasemaatschappijen. "Een terugslag dreigt nu het financiële plaatje minder aantrekkelijk wordt", stelt de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

29 februari '24 (10:11)

FlixBus in 2023 uitgebreid naar meer landen, omzet positief

Flix, het Duitse moederbedrijf van FlixBus, heeft vorig jaar een recordomzet geboekt van 2 miljard euro. Het bedrijf, dat naast lange busreizen ook treinreizen aanbiedt, profiteerde onder meer van een uitbreiding van zijn reizen naar meer landen. In totaal reisden ongeveer 81 miljoen reizigers met de touringcars en langeafstandstreinen van het bedrijf. Dat is 34 procent meer dan een jaar eerder.

29 februari '24 ( 6:00)

Rechter buigt zich over fatale aanrijding Wereldhavendagen

De rechtbank behandelt donderdag de zaak over het dodelijke ongeluk op de Maasboulevard tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. De 37-jarige Mark G. uit Nijmegen staat terecht voor het doodrijden van een 79-jarige man en zijn 74-jarige vriendin uit Capelle aan den IJssel, op 2 september vorig jaar. Enkele meters verderop liet G. zijn bestelbus achter en ging hij ervandoor. Een dag later meldde hij zich bij de politie.

29 februari '24 ( 6:00)

Autobranche boekte in 2023 een hogere omzet

De verkoop van auto's en daaraan gerelateerde diensten leverden vorig jaar meer op. De auto- en motorsector boekte vorig jaar een ruim 15 procent hogere omzet dan twee jaar geleden. De omzetstijging nam in de loop van het jaar wel af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

28 februari '24 (21:15)

TU-studenten beogen recordpoging met waterstofauto op openbare weg

De waterstofautobouwers van de TU Delft gooien het dit jaar over een andere boeg. Studententeam Eco-Runner bouwt ditmaal een auto die moet voldoen aan alle eisen om op de openbare weg te mogen. Met rondjes langs de Friese steden van de Elfstedentocht willen ze in juni een nieuw wereldrecord met een dergelijke auto vestigen. Om dat voor elkaar te krijgen, willen ze op minder dan anderhalve kilo waterstof een afstand van in totaal 2056 kilometer afleggen.

28 februari '24 (17:30)

Erasmusbrug in Rotterdam twee nachten dicht

Weggebruikers in Rotterdam kunnen in de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag geen gebruik maken van de Erasmusbrug. De brug, die bijna 28 jaar geleden in gebruik werd genomen, is tussen 22.00 uur en 06.00 uur gesloten voor automobilisten en fietsers om onderhoud, meldt de gemeente.