Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlands laadpalenbedrijf Allego miljarden waard op Wall Street

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het Nederlandse laadpalenbedrijf Allego gaat naar de beurs in New York. De voormalige dochteronderneming van netwerkbeheerder Alliander krijgt daarbij een waarde van ruim 3,1 miljard dollar toegedicht, meldt het bedrijf op zijn eigen site.

Voor de beursgang fuseert Allego met zogeheten special purpose acquisition company, of 'spac', van investeerder Apollo Global Management. Dat is een fonds zonder eigen activiteiten dat al een notering heeft aan de New York Stock Exchange. Via de samensmelting neemt Allego die beursnotering over.

Allego werd in 2013 door Alliander opgezet om laadoplossingen op maat te maken voor gemeenten, bedrijven en vervoersmaatschappijen. Op dit moment heeft het bedrijf in twaalf landen 26.000 laadpunten voor elektrische auto's geïnstalleerd. In 2018 verkocht Alliander zijn dochterbedrijf aan de Franse investeerder Meridiam. Dat bedrijf zal een belang van circa 75 procent in Allego houden.

Stormachtige groei

Bij de beursgang steken investeerders nog eens 702 miljoen dollar in het bedrijf. Dat geld is onder andere nodig om Allego verder te laten groeien.

Allego maakte de afgelopen jaren een stormachtige groei door. Gemiddeld verdubbelde het bedrijf tussen 2017 en 2020 ieder jaar de eigen omzet. Tot en met 2025 rekent het bedrijf op een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 46 procent, geholpen door een fikse toename van het aantal elektrische auto's in Europa. Nu rijden op het continent nog zo'n 3 miljoen stekkerauto's rond, maar dat zijn er volgens Allego over vier jaar bijna 20 miljoen.

Technologische troeven in handen

Het laadpalenbedrijf heeft naar eigen zeggen ook enkele technologische troeven in handen om goed te concurreren. Zo helpt software die cijfers over verkeersdrukte combineert met schattingen van de vraag naar elektrisch laden Allego bij het kiezen van geschikte nieuwe locaties. Daarnaast heeft het bedrijf eigen cloudsoftware voor bijvoorbeeld betaaldiensten.

Door: ANP

23 februari '24 ( 9:15)

Advocatenkantoor onderzoekt compensatie bezitters Babboe-bakfiets

Advocatenkantoor Birkway onderzoekt of bezitters van Babboe-bakfietsen compensatie kunnen krijgen. Via de website bakfietsclaim.nl kunnen gedupeerden zich vanaf vrijdag melden, laat het kantoor weten in een verklaring.

23 februari '24 ( 7:21)

Bijeenkomsten over werkzaamheden aan brug over Noordhollandsch Kanaal

Rijkswaterstaat werkt vanaf april tot september 2024 aan de brug in de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend. Tijdens enkele inloopbijeenkomsten zal zij bewoners en ondernemers informeren over dit project. Dat meldt Rijkswaterstaat.

23 februari '24 ( 7:15)

Vijf vervoerders maken kans op Utrechtse ov-concessies

Vijf vervoerders maken kans om de concessie Utrecht Binnen of Utrecht Buiten te winnen. Woensdag 21 februari 2024 dienden Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev hun inschrijvingen voor de aanbesteding van de twee concessies in. De concessies gaan in december 2025 in en duren tot en met 2035. Daarover bericht de provincie Utrecht.

22 februari '24 (18:15)

Vanavond in het hele land code oranje

Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

22 februari '24 (12:30)

Meer ongelukken in steden met e-steps en slechte fietsstructuur

In Nederland mag je met verreweg de meeste e-steps niet de openbare weg op, maar in veel andere landen wel. Daar zijn dan ook meer verkeersongelukken met letsel, meldt de universiteit van Tilburg.

22 februari '24 (11:30)

Slimme rijhulpsystemen verminderen kans op verkeersongevallen

Slimme rijhulpsystemen kunnen de kans op ongevallen in het verkeer met 30 tot 40 procent verkleinen. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

22 februari '24 ( 9:30)

Mercedes heeft last van dalende vraag naar elektrische auto's

Het Duitse automerk Mercedes-Benz waarschuwt dat de winst dit jaar gedrukt wordt door een dalende vraag naar elektrische auto's. Ook heeft het concern last van een afkoelende economie.

22 februari '24 ( 9:00)

Code geel: storm Louis op komst

Nederland krijgt aan het eind van de dag te maken met een storm: Louis. Volgens Weeronline is er vanaf de late middag in het westen al sprake van harde wind, stevige buien en zware windstoten. Halverwege de avond moet het hele land rekening houden met zware windstoten van ruim 80 kilometer per uur.

22 februari '24 ( 6:00)

Ook Tesla-concurrent Rivian schrapt banen

Maker van elektrische auto's Rivian schrapt opnieuw honderden banen, terwijl de rivaal van onder meer Tesla worstelt met een stagnerende vraag en economische turbulentie. Daarmee snijdt er opnieuw een grote speler op de markt voor elektrische auto's in zijn personeelsbestand. Onlangs maakte Polestar ook al bekend afscheid te nemen van 15 procent van zijn personeel, waardoor 450 mensen moesten vertrekken.

21 februari '24 (20:15)

Sjoemelsoftware ontdekt in diesel-SUV's van BMW

De Duitse verkeersautoriteit heeft illegale sjoemelsoftware ontdekt in sommige diesel-SUV's van BMW. De autofabrikant zelf zegt dat de betrokken auto's voor 2014 zijn gemaakt.