Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Afgelopen halfjaar 50.000 kilo cocaïne voor Nederland onderschept

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
De douane en internationale opsporingsinstanties hebben in de maanden januari tot en met juni 50.956 kilo cocaïne met Nederland als bestemming onderschept. Hiervan hebben Nederlandse douaniers in de zeehavens en op de luchthavens ruim 22.400 kilo cocaïne in beslag genomen. Buitenlandse douanediensten namen ruim 28.000 kilo cocaïne in beslag die onderweg was naar Nederland.

Het afgelopen halfjaar hebben Nederlandse douaniers minder cocaïne gevonden dan in de eerste zes maanden van 2020, toen 25.750 kilo cocaïne werd opgespoord. Wel nam het aantal vangsten in zeehavens toe. In de eerste helft van 2021 waren dit er 82, dat zijn er vijf meer dan in de eerste helft van 2020. "We vonden met name veel cocaïne in de havens in Rotterdam en Vlissingen", zegt een woordvoerder van de douane. Ook is ruim 800 kilo cocaïne gevonden in luchtvracht op de luchthavens Schiphol en Maastricht. Dit was 250 kilo cocaïne in heel 2020. Die stijging is mede veroorzaakt door twee grote drugsvangsten, beide vanuit Ecuador.

Internationale samenwerking

Volgens de woordvoerder laten met name de grote vangsten door buitenlandse partners zien hoe belangrijk internationale samenwerking is, want daardoor werd in het buitenland ruim 5000 kilo meer cocaïne onderschept. "De pakkans wordt door die samenwerking een stuk groter, daarom zetten we daar erg op in." Daarom worden meer mensen ingezet voor dit netwerk en worden nieuwe verdragen opgesteld, zodat informatie makkelijker kan worden uitgewisseld, aldus de douane.

Postzendingen

Verder zet de douane meer in op postcontroles. Zo is de douane vorig jaar een project begonnen in samenwerking met het Openbaar Ministerie om postzendingen naar het buitenland intensiever te controleren. Hierdoor zijn zo'n achtduizend brieven en pakketten in beslag genomen met voornamelijk synthetische drugs.

Door: ANP

29 september '22 ( 9:18)

Code geel in noorden en midden van het land vanwege dichte mist

Het KNMI waarschuwt woensdagavond voor plaatselijk dichte mist in het noorden en midden van het land. Voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel geldt code geel. De mist ontstaat in de nacht en verdwijnt pas in de loop van donderdagochtend.

28 september '22 (13:14)

Noord-Brabant haalt protestvlaggen langs provinciale wegen weg

De provincie Noord-Brabant haalt de boerenprotestvlaggen langs provinciale wegen weg. Dat gebeurt in verband met de verkeersveiligheid, maakte de provincie woensdag bekend. Het weghalen van de protestvlaggen gebeurt ook in andere provincies.

27 september '22 (16:01)

Trekker verliest oplader in Wormerveer, vrachtwagen strandt op kruispunt

In Wormerveer op de Wandelweg is een oplegger van een trekker losgeraakt. Dit gebeurde omstreeks 11:00 uur. De weg is helemaal geblokkeerd door een gestrande vrachtwagen. Dit meldt Transport-Online.

27 september '22 (15:12)

Elektrische deelscooters verdwijnen uit straatbeeld van Utrecht

In Utrecht verdwijnen de elektrische scooters uit het straatbeeld. De gemeente ziet weinig waarde in de groene Tier-scooters en de elektrische deelfietsen zouden net zo handig zijn. Hiervan komen er 500 stuks bij in de Domstad. Dit meldt DUIC.

27 september '22 (14:23)

Ga je op de weg? Let dan op in Zuid-Holland en Zeeland: code geel

Voor vandaag en morgen is code geel afgegeven door het KNMI. Het geldt voor de provincies Zuid-Holland en Zeeland. Transport in deze regio moet rekening houden met overvloedige neerslag. Dit meldt Transport-Online.

27 september '22 (11:56)

Vandaag was de drukste ochtendspits van dit jaar volgens de ANWB

Het was dinsdagochtend erg druk op de weg. De ANWB spreekt van de drukste ochtendspits van het jaar. Dat komt door het herfstweer, veel ongelukken en ook omdat er erg veel automobilisten onderweg zijn.

27 september '22 (10:18)

Oplossing gezocht voor logistiek probleem? Ga dan naar deze vakbeurzen

In de logistiek ligt het innovatietempo op dit moment hoger dan ooit tevoren. Tijdens ICT & Logistiek en Logistica Next pakken 250 exposanten uit om de nieuwe oplossingen voor de logistikbranche aan te tonen. Dit meldt TTM.

26 september '22 (16:39)

Nieuwe MONO-campagne moet berichten onderweg sturen tegengaan

De campagne ‘Mij Nie Appen’ is voor het eerst gericht op de verzenders van berichten, en moet het aantal verkeersslachtoffers en ongelukken door smartphonegebruik verminderen. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

26 september '22 (16:12)

Finale NK Veiligste Chauffeur in Assen met zes Gelderse chauffeurs

Wie is de veiligste chauffeur van Nederland? Op zaterdag 1 oktober is het TT Circuit van Assen wederom het decor voor het NK Veiligste Chauffeur. Uit een breed deelnemersveld hebben 20 vrachtwagenchauffeurs zich gekwalificeerd voor de landelijke finale. Zij gaan hun kennis en kunde tonen en moeten onder andere een aantal uitdagende praktijkproeven afleggen. Dat meldt TVM Verzekeringen.

26 september '22 (13:58)

Duitse DHL neemt meerderheidsbelang in Nederlandse orderverwerker Monta

De Duitse pakketbezorger DHL heeft een meerderheidsbelang in de Nederlandse orderverwerker Monta genomen. Hoeveel geld er met de aankoop gemoeid is, is niet bekend. De overeenkomst is nog wel onder voorbehoud van de gebruikelijke goedkeuring.