Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Busbouwer VDL breidt elektrische vloot in Amsterdam uit

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De VDL-vloot van GVB, het openbaar vervoerbedrijf van Amsterdam, wordt de komende tijd uitgebreidt naar 75 voertuigen. Momenteel zijn er 31 elektrische Citea’s in bedrijf. Tot begin 2022 komen daar 44 VDL Citea’s SLFA-180 Electric bij. Dit meldt VDL Bus & Coach.

Amsterdam maakt werk van het verder reduceren van CO2-uitstoot in de stad. De gemeente heeft hiervoor de ‘Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050’ ontwikkeld. Amsterdam vermindert in 2025 haar CO2-uitstoot met 5 procent, in 2030 met 55 procent en in 2050 met 95 procent in vergelijking met de uitstoot in 1990. Onderdeel hiervan is dat GVB in 2025 volledig uitstootvrij busvervoer levert.

135.000 elektrische kilometers per dag

“Op die wijze draagt GVB natuurlijk op een geweldige manier bij aan de doelstelling van de stad Amsterdam”, zegt Ard Romers, directeur van VDL Bus & Coach Nederland. “We zijn er trots op dat we, op basis van het opgebouwde vertrouwen de afgelopen jaren, onze samenwerking met de partners in dit project kunnen voortzetten. Als transitiepartner zetten wij graag onze ervaring en expertise in. Inmiddels leggen meer dan 900 Citea’s iedere dag samen ruim 135.000 elektrische kilometers af in een groot aantal Europese steden en regio’s. Dat we nu weer e-bussen mogen leveren voor Amsterdam blijft natuurlijk heel speciaal. Nederland is in Europa voorloper in de elektrificatie van het openbaar vervoer.”

Bijdragen aan schone lucht

Eind 2018 tekenden GVB en VDL Bus & Coach het contract voor de levering van 31 elektrische Citea’s, met de optie tot 69 extra zero emissie stadsbussen. Het betreft een nauwe samenwerking tussen Vervoerregio Amsterdam als concessieverlener, de Gemeente Amsterdam, GVB en VDL. In 2020 zijn de VDL Citea’s gaan rijden op de lijnen 15, 22 en 61, allen met begin- of eindpunt Station Sloterdijk. De serie bussen bestaat uit 9 VDL Citea’s SLF-120 Electric en 22 gelede VDL Citea’s SLFA-180 Electric. De 44 elektrische Citea’s die VDL aan GVB gaat leveren, zijn allen gelede bussen.

Door: Nationale Transportgids

 

15 april '24 ( 6:00)

Verdachte dodelijk verkeersongeval Oud Gastel vandaag voor de rechter

De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

11 april '24 (16:00)

Na doorstart verkoopt VanMoof weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (13:30)

Vragen over psyche vrachtwagenchauffeur die motoragent doodreed

Er wordt opnieuw gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid van de vrachtwagenchauffeur die in 2021 een motoragent doodreed op de Waalhaven in Rotterdam. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten.

11 april '24 (13:00)

Mercedes roept wereldwijd 341.000 auto's terug vanwege brandgevaar

Het Duitse automerk Mercedes-Benz roept wereldwijd ongeveer 341.000 auto's terug naar de garage om mogelijk brandgevaar. Het gaat om de GLE- en GLS-modellen uit de bouwjaren 2017 tot en met 2023, maakte de Duitse toezichthouder voor transport Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) bekend.

11 april '24 ( 6:00)

VDL en Schmitz Cargobull nemen bussenfabriek Van Hool over

De Nederlandse bussenbouwer VDL en de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull nemen samen de failliete Belgische bussenfabriek Van Hool definitief over. De curatoren van het Belgische bedrijf hebben een principeakkoord gesloten met beide partijen, meldt een woordvoerder van Van Hool woensdagavond.

10 april '24 (20:15)

Nederlandse claimzaak over sjoemeldiesels kan verder

Stichting Car Claim mag van de rechter namens alle Nederlandse gedupeerde automobilisten collectief procederen tegen autofabrikanten Renault en Dacia, hun moederbedrijf, de Nederlandse importeur en de officiële Nederlandse dealers. Dat meldt de claimorganisatie, die zegt dat de enkele jaren terug gestarte zaak over vermeende sjoemeldiesels van Renault daardoor verder kan gaan.

10 april '24 (12:00)

Landelijke inzet rollerbank voor controle e-bikes duurt langer

De nieuwe rollerbanken die kunnen bepalen of elektrische fietsen, speedpedelecs en fatbikes harder gaan dan toegestaan zijn nog niet overal in gebruik. De politie liet eerder weten dat de 247 testapparaten naar verwachting in april in gebruik zouden zijn door het hele land, maar dit lijkt nu eerder mei of juni te worden.