Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vraag naar gebruikte auto's stijgt met ruim 9 procent

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De vraag naar gebruikte personenauto’s blijft dermate groot, dat autobedrijven in het eerste halfjaar van 2021 een recordaantal van 685.452 occasions verkochten. Dat is ruim 9 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit melden BOVAG en RDC.

Nadat de vakhandel afgelopen mei met 123.982 stuks al meer tweedehands auto’s afleverde dan ooit tevoren in één maand, werd daar in juni nog een schepje bovenop gedaan met een totaal van 124.002 verkochte occasions. In het tweede kwartaal ging het om 366.677 afgeleverde voertuigen, oftewel bijna 20 procent meer dan in de maanden april tot en met juni van 2020 en het hoogste aantal dat ooit in een kwartaal werd verkocht. 2 procent van de verkochte occasions betrof afgelopen halfjaar een elektrische auto, terwijl dat een jaar geleden nog minder dan 1 procent was.

Particuliere handel daalt

De handel in gebruikte personenauto’s tussen particulieren onderling nam afgelopen halfjaar juist af. Ruim 350.000 voertuigen werden zonder tussenkomst van een autobedrijf overgeschreven en dat was een daling van meer dan 7 procent in vergelijking met de eerste zes maanden van 2020. In juni bedroeg de afname 12 procent, dezelfde daling als in het tweede kwartaal ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De verhouding tussen vakhandel en particuliere handel ligt intussen vrijwel exact op 2/3 versus 1/3, terwijl dat 15 jaar geleden nog 55 procent en 45 procent was.

Meer behoefte aan individueel vervoer 

Autobedrijven liggen vooralsnog op koers om in 2021 voor het eerst meer dan 1,3 miljoen occasions af te leveren. Tot en met juni kwam 49 procent van de verkoop door de vakhandel op conto van BOVAG-leden. Vorig kalenderjaar bereikte de occasionverkoop -inclusief particuliere handel- een recordniveau van boven de 2 miljoen transacties. Sinds de uitbraak van corona in maart 2020 is het totale aantal personenauto’s in Nederland met ruim 120.000 toegenomen tot 9.083.506 op 30 juni 2021. Als gevolg van de coronamaatregelen, waaronder beperking van het OV-gebruik, was de behoefte aan individuele vormen van vervoer groot.

Door: Nationale Transportgids

27 februari '24 (13:09)

FNV stelt ultimatum: een week om busstakingen te voorkomen

Streekvervoerder Arriva krijgt een week de tijd om aan de eisen van de chauffeurs in de regio Twente te voldoen, anders volgen stakingen. Vakbond FNV heeft Arriva een ultimatum gesteld, tot dinsdag 5 maart om 17.00 uur. De chauffeurs willen onder meer een aaneengesloten pauze van 30 minuten kunnen opnemen en tijdens hun dienst meer tijd om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan.

27 februari '24 ( 7:15)

Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug vanwege veiligheid

Producent Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van de modellen CITY, CITY E, MINI en MINI E niet kan worden gegarandeerd, meldt het bedrijf in een verklaring.

26 februari '24 (14:12)

Vakbonden: aanpassen postwet is niet de oplossing

Vakbonden FNV en CNV denken dat betere arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers PostNL helpen om voldoende personeel te werven om de dienstverlening van het bedrijf op peil te houden. Het postconcern wil minder vaak per week post gaan bezorgen. Dit heeft te maken met personeelstekort onder postbezorgers, en omdat er steeds minder brieven en kaarten worden verstuurd.

26 februari '24 (13:00)

Defensievrachtwagen met militaire uitrusting vorige week deels leeggeroofd

Een vrachtwagen van Defensie vol met militaire uniformen en uitrusting is vorige week deels leeggeroofd. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het ging om spullen bedoeld voor de ondersteuning en training van Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.

26 februari '24 (11:30)

Leasebedrijf Ayvens koopt voor miljarden aan auto's bij Stellantis

Leaseconcern Ayvens, het bedrijf dat eerst ALD heette en vorig jaar het Nederlandse LeasePlan overnam, heeft een grote order geplaatst bij autofabrikant Stellantis. De komende drie jaar worden er tot 500.000 auto's gekocht, maakten de twee bedrijven bekend. Het gaat om een order van "meerdere miljarden".

26 februari '24 ( 9:30)

Parkeergarages van ING geblokkeerd door klimaatactivisten

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben maandagochtend twee parkeergarages geblokkeerd van ING in Amsterdam-Zuidoost. Volgens een woordvoerder van de bank kunnen medewerkers daardoor deze garages niet inrijden.

26 februari '24 ( 9:00)

Consumentenbond: reisaanbiedingen kloppen vaak niet

Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. Volgens de belangenorganisatie komt het bijvoorbeeld voor dat de prijs tijdens het boeken verandert. "Of er komen tijdens of na het boeken nog verplichte kosten bij of er ontbreekt essentiële informatie."

26 februari '24 ( 7:45)

Markt blijft moeilijk voor post- en pakketbezorger PostNL

Post- en pakketbezorger PostNL verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar moeilijk blijven, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers. Het bedrijf waarschuwde vorige maand al voor een lagere winst door een tegenvallende pakketstroom.

24 februari '24 ( 6:00)

Brennerautobahn na sneeuwval weer open

Nederlandse vakantiegangers die vrijdag langere tijd stilstonden op de Oostenrijkse Brennerautobahn (A13) kunnen hun weg naar huis vervolgen. Dit laat een woordvoerder van de ANWB weten. De snelweg was sinds vrijdagmiddag dicht doordat verschillende vrachtwagens na sneeuwval waren gestrand. De ANWB kreeg meldingen van meerdere Nederlanders die hierdoor niet naar huis konden.

24 februari '24 ( 6:00)

Klimaatactivisten van XR willen vandaag opnieuw A10 blokkeren

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag rond het middaguur voor de tweede keer de A10 in Amsterdam blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. Ze eisen dat ING stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) vindt de actie levensgevaarlijk en heeft deze verboden.