Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hinder Haringvlietbrug kost transportsector 53 miljoen euro

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De langdurige sluiting van rijstroken op de Haringvlietbrug kost de transportsector zeker 53 miljoen euro. De verkeershinder houdt aan tot de renovatie in 2023. Absurd, vindt Elisabeth Post, voorzitter Transport en Logistiek Nederland (TLN). Naast de enorme kostenpost leidt de verkeershinder tot onbetrouwbare reistijden en onnodige extra kilometers. Dit meldt TLN. 

De brug is in dermate slechte staat dat een klem of plaat lost dreigt te komen, met gevaar voor het verkeer. Daarom besloot minister Cora van Nieuwenhuizen gisteren om de snelheid op de Haringvlietbrug tot aan de renovatie in 2023 naar 50 km/u te verlagen en het verkeer op en rond de brug over één rijstrook te laten rijden. Volgens Rijkswaterstaat leidt dat tot forse files op de A29 en A16 en 30 minuten extra reistijd. In de ochtend- en avondspits rijden dagelijks ongeveer 5000 vrachtwagens op die trajecten. Met een half uur vertraging loopt de economische schade voor de transportsector op tot minstens 53 miljoen euro, rekende TLN uit.

Cruciale verbindingswegen

“Het is absurd dat dit zo lang moet duren en dat transporteurs minimaal twee jaar lang consequent in de file moeten staan” regeert TLN-voorzitter Elisabeth Post. “De A29 en A16 zijn cruciale verbindingswegen tussen de Haven van Rotterdam en Zeeland, Noordwest-Brabant en België. Bovendien weet Rijkswaterstaat al sinds 2017 dat de brug in slechte staat is. Naast de economische schade leiden dit soort afsluitingen tot meer files op andere trajecten en onbetrouwbare reistijden voor vervoerders. Terwijl zij er juist op moeten kunnen vertrouwen dat het wegennet maximaal beschikbaar is.”

Sneeuwbaleffect

De afgelopen jaren zijn transporteurs meermaals overvallen door het plotseling en langdurig afsluiten van wegen door de slechte staat van onze infrastructuur. Veel bruggen, tunnels en viaducten in Nederland zijn verouderd en aan renovatie of vervanging toe. Bovendien neemt de hoeveelheid achterstallig onderhoud de laatste jaren alleen maar toe, omdat Rijkswaterstaat al het regulier onderhoud niet kan uitvoeren. Om dat sneeuwbaleffect te doorbreken, moet de overheid jaarlijks minstens één miljard euro extra investeren in het onderhoud van infrastructuur, bleek uit recent onderzoek naar de staat van de infrastructuur.

Grof geschut

Ook TNO concludeerde onlangs dat de jaarlijkse kosten voor de vervanging en renovatie van infrastructuur snel oplopen. Elisabeth Post: “Keer op keer wordt bevestigd dat we achter de feiten aanlopen en dat grof geschut nodig is om onze infrastructuur op niveau te houden. Het is aan de volgende regering om dat in te zetten, anders schiet een nieuw kabinet niet alleen zichzelf in de voet, maar benadeelt het ons allemaal.”

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Rijkswaterstaat

19 maart '24 ( 7:48)

Vierde editie FietsChallenge Liemers & Arnhem start morgen

Bewoners van Arnhem en De Liemers kunnen vanaf woensdag 20 maart 2024 deelnemen aan de vierde editie van de FietsChallenge Liemers & Arnhem. Deze door A12 Slim Reizen georganiseerde challenge duurt tot en met woensdag 19 juni 2024. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

18 maart '24 (18:00)

Ebusco maandag grote winnaar op Amsterdamse beurs

Elektrische bussenmaker Ebusco was maandag de grote winnaar op de Amsterdamse beurs, die nagenoeg vlak aan de week begon. Het in Deurne gevestigde bedrijf, dat volgende week met zijn jaarcijfers komt, steeg bij de kleinere fondsen ruim 14 procent in waarde. Ebusco maakte vrijdagochtend bekend een Zwitserse order te hebben binnengehaald voor het leveren van twaalf bussen.

18 maart '24 (12:15)

Export eurozone neemt mede door voertuigen toe

De export van de eurozone steeg in januari voor het eerst in ruim een half jaar, blijkt uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. De groei van ruim 1 procent is vooral te danken aan een toename van de uitvoer van chemische producten, machines en voertuigen. Hiervoor groeide de export voor het laatst in juni 2023, toen met 0,6 procent.

15 maart '24 (11:15)

Minister Van der Wal: lagere snelheid broodnodig voor minder stikstofuitstoot

Het verlagen van de maximumsnelheid draagt misschien maar een klein beetje bij aan het verlagen van de stikstofuitstoot, toch blijft de ingreep in stand. Demissionair stikstofminister Christianne van der Wal geeft aan dat het door de veel te hoge uitstoot niet mogelijk is maatregelen terug te draaien. "Dat kan dus niet, omdat dat bad zo vol zit, dat er echt geen druppeltje bij kan. En dat is de situatie waar we in zitten."

15 maart '24 ( 7:00)

Daling Nederlandse export: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in januari met 3,1 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardgas, aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

14 maart '24 (14:15)

Man veroordeeld tot zes jaar cel en tbs voor doodrijden koppel in Rotterdam

De rechtbank in Rotterdam heeft de 37-jarige Mark G., die op 2 september vorig jaar een 79-jarige man en zijn 74-jarige vriendin doodreed op de Maasboulevard in Rotterdam tijdens de Wereldhavendagen, donderdag zes jaar cel opgelegd en tbs met dwangverpleging. Ook mag hij tien jaar niet meer rijden. De rechter sprak van "roekeloos rijgedrag".

14 maart '24 (14:00)

Nieuwe financieel topman voor fietsenfabrikant Accell

De geplaagde fietsenfabrikant Accell heeft vanaf vrijdag een nieuwe financieel topman. Dat bevestigt het bedrijf, bekend van onder meer Batavus en de Babboe-bakfietsen, na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. De huidige financieel eindverantwoordelijke Toine van Doremalen heeft besloten zijn carrière buiten Accell voort te zetten, meldt een woordvoerster.

14 maart '24 ( 9:15)

Provincie Limburg laat buschauffeurs rijden die geen Nederlands spreken

De provincie Limburg gaat akkoord met een plan van vervoerder Arriva voor het tijdelijk inzetten van buschauffeurs die geen Nederlands spreken. Normaal moeten buschauffeurs de Nederlandse taal beheersen, maar Gedeputeerde Staten geeft toestemming om hiervan af te wijken.

14 maart '24 ( 6:00)

Gewonden na brand bij autobandenrecyclingbedrijf in Amsterdam

Bij het autobandenrecyclingbedrijf Granuband in Amsterdam is in de nacht van woensdag op donderdag een grote brand uitgebroken. Meerdere mensen zijn gewond geraakt en enkele slachtoffers worden naar het ziekenhuis vervoerd, meldt een woordvoerster van de veiligheidsregio.

13 maart '24 (13:45)

Dreigend gaslek: mogelijk verkeershinder rond Eindhoven

Verkeer rond Eindhoven moet rekening houden met forse hinder op de weg. Dat meldt het ANP. De A2 en de N2 zijn in beide richtingen dicht tussen de knooppunten De Hogt en Leenderheide om een dreigend gaslek in de buurt van de weg. Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan de regio te mijden.