Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Autoverkopen tonen herstel, chiptekort en corona zorgen wel voor onzekerheid

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Officiële cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC laten zien dat het aantal registraties van nieuwe personenauto’s in de eerste helft van 2021 is uitgekomen op 163.173 stuks. Dat is een stijging van 3,3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Dit meldt BOVAG.

BOVAG en RAI Vereniging constateren dat het de afgelopen maanden gestaag beter gaat in de showrooms dan tijdens de piek van de coronacrisis vorig jaar. Desondanks ligt het verkoopniveau in de afgelopen zes maanden nog immer 28 procent onder het peil van dezelfde periode in 2019. De samenleving komt in rap tempo weer in beweging; veruit de meeste beperkingen zijn opgeheven en showrooms zijn weer vrij toegankelijk. Na een flinke plus van het aantal registraties in mei, stegen de registraties in juni met 34,6 procent ten opzichte van juni 2020 tot 33.318 stuks. Overigens ligt het totaal van afgelopen maand nog altijd bijna 19 procent onder het niveau van juni 2019, toen van corona nog geen sprake was.

Chiptekort en nieuwe coronabesmettingen

Voor het jaar 2021 verwachten RAI Vereniging en BOVAG dat er in totaal 400.000 nieuwe auto’s worden geregistreerd. De organisaties benadrukken echter dat er nog veel onzekerheden zijn die bepalend zijn of dit aantal wordt gehaald. Zo worden bepaalde merken nog steeds getroffen door het wereldwijde chiptekort en daarnaast zijn er wereldwijd nog immer andere toeleverings- en logistieke problemen als gevolg van de coronacrisis en bijbehorende maatregelen. Bovendien is er onzekerheid over de mate van economisch herstel en een eventuele volgende golf van coronabesmettingen.

De best verkochte modellen in het eerste halfjaar van 2021

  • Volvo XC40 (4.867/ 3 procent marktaandeel)
  • KIA Picanto (4.483 / 2,8 procent)
  • KIA Niro (4.343 / 2,7 procent)
  • Toyota Yaris (3.702 / 2,3 procent)
  • Volkswagen Polo (3.639 / 2,2 procent)

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Volvo Cars

23 februari '24 ( 9:15)

Advocatenkantoor onderzoekt compensatie bezitters Babboe-bakfiets

Advocatenkantoor Birkway onderzoekt of bezitters van Babboe-bakfietsen compensatie kunnen krijgen. Via de website bakfietsclaim.nl kunnen gedupeerden zich vanaf vrijdag melden, laat het kantoor weten in een verklaring.

23 februari '24 ( 7:21)

Bijeenkomsten over werkzaamheden aan brug over Noordhollandsch Kanaal

Rijkswaterstaat werkt vanaf april tot september 2024 aan de brug in de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend. Tijdens enkele inloopbijeenkomsten zal zij bewoners en ondernemers informeren over dit project. Dat meldt Rijkswaterstaat.

23 februari '24 ( 7:15)

Vijf vervoerders maken kans op Utrechtse ov-concessies

Vijf vervoerders maken kans om de concessie Utrecht Binnen of Utrecht Buiten te winnen. Woensdag 21 februari 2024 dienden Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev hun inschrijvingen voor de aanbesteding van de twee concessies in. De concessies gaan in december 2025 in en duren tot en met 2035. Daarover bericht de provincie Utrecht.

22 februari '24 (18:15)

Vanavond in het hele land code oranje

Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

22 februari '24 (12:30)

Meer ongelukken in steden met e-steps en slechte fietsstructuur

In Nederland mag je met verreweg de meeste e-steps niet de openbare weg op, maar in veel andere landen wel. Daar zijn dan ook meer verkeersongelukken met letsel, meldt de universiteit van Tilburg.

22 februari '24 (11:30)

Slimme rijhulpsystemen verminderen kans op verkeersongevallen

Slimme rijhulpsystemen kunnen de kans op ongevallen in het verkeer met 30 tot 40 procent verkleinen. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

22 februari '24 ( 9:30)

Mercedes heeft last van dalende vraag naar elektrische auto's

Het Duitse automerk Mercedes-Benz waarschuwt dat de winst dit jaar gedrukt wordt door een dalende vraag naar elektrische auto's. Ook heeft het concern last van een afkoelende economie.

22 februari '24 ( 9:00)

Code geel: storm Louis op komst

Nederland krijgt aan het eind van de dag te maken met een storm: Louis. Volgens Weeronline is er vanaf de late middag in het westen al sprake van harde wind, stevige buien en zware windstoten. Halverwege de avond moet het hele land rekening houden met zware windstoten van ruim 80 kilometer per uur.

22 februari '24 ( 6:00)

Ook Tesla-concurrent Rivian schrapt banen

Maker van elektrische auto's Rivian schrapt opnieuw honderden banen, terwijl de rivaal van onder meer Tesla worstelt met een stagnerende vraag en economische turbulentie. Daarmee snijdt er opnieuw een grote speler op de markt voor elektrische auto's in zijn personeelsbestand. Onlangs maakte Polestar ook al bekend afscheid te nemen van 15 procent van zijn personeel, waardoor 450 mensen moesten vertrekken.

21 februari '24 (20:15)

Sjoemelsoftware ontdekt in diesel-SUV's van BMW

De Duitse verkeersautoriteit heeft illegale sjoemelsoftware ontdekt in sommige diesel-SUV's van BMW. De autofabrikant zelf zegt dat de betrokken auto's voor 2014 zijn gemaakt.