Nieuwe auto's stootten fors minder CO2 uit

De gemiddelde uitstoot van nieuwe auto's die vorig jaar in Europa verkocht zijn, lag stevig lager dan een jaar eerder. Dat meldt het Europees Milieuagentschap, dat de afname toeschrijft aan de stijging van de verkoop van elektrische en hybride auto's.

De gemiddelde nieuwe auto die vorig jaar in de landen van de Europese Unie, IJsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk op de weg kwam, stootte 107,8 gram CO2 per kilometer uit. Een jaar eerder was dat nog 122,3 gram. De afname van 12 procent is de eerste afname sinds 2016.

Busjes boeken minder milieuwinst

Bij busjes werd aanzienlijk minder milieuwinst geboekt. De gemiddelde uitstoot daarvan ligt op 157,7 gram CO2 per kilometer en dat betekende een afname van 1,5 procent. Het aandeel elektrische busjes blijft nog aanzienlijk achter bij dat van elektrische personenauto's.

De Europese Commissie heeft sinds vorig jaar regels waardoor de gemiddelde uitstoot van alle nieuwe auto's van een fabrikant onder een bepaalde grens moet liggen. Die grens wordt vervolgens elke paar jaar aangescherpt.

Door: ANP