Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Infra-minister Van Nieuwenhuizen noemt bezuinigen op asfalt 'onverantwoord'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Een nieuw kabinet moet meer geld uittrekken voor het aanleggen van nieuwe wegen, wegenonderhoud en -beheer. Dat stelt demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een interview met De Telegraaf. Bezuinigen op wegen, zoals D66, PvdA en GroenLinks willen, is volgens haar onverantwoord. "Er moet echt fors meer geld bij. Dat is onvermijdelijk."

De VVD-bewindsvrouw kampt nu al met tekorten door de gigantische operatie van renovatie en vervanging van bruggen, sluizen en tunnels uit jaren ’50 en ’60. Van Nieuwenhuizen verwacht dat de kosten nog verder oplopen door klimaat- en veiligheidseisen. Naast deze tegenvaller stellen experts al dat er minstens een miljard per jaar extra nodig is.

Nieuwe eisen om rekening mee te houden

"Er komt steeds meer op ons af. Dat heeft voor een deel te maken met dat we steeds meer eisen stellen", stelt Van Nieuwenhuizen in een gesprek met de krant. "Er zijn allerlei nieuwe dingen waar we rekening mee moeten houden. We moeten bijvoorbeeld klimaatadaptief bouwen om te voorkomen dat bij iedere forse regenbui tunnels onder water staan. Verder is cybersecurity veel belangrijker geworden. We hebben al die bedieningsapparatuur wat vroeger met de hand of mechanisch ging digitaal gemaakt."

Bovendien zijn brandveiligheidseisen voor tunnels verscherpt en loopt Rijkswaterstaat tegen verrassingen aan bij projecten. "We hebben bijvoorbeeld met chroom-6 te maken gehad. Op zo’n moment moeten we met een soort maanmannetjes, net als bij asbest, in de weer om veilig te kunnen werken", licht de verkeersminister toe. "De Waalburg hebben we niet kunnen afschilderen, omdat we al fors over het budget heen gingen."

Partijen willen bezuinigen

Of de benodigde miljarden tijdens de formatie op tafel komen is nog maar de vraag. Van VVD, CDA, D66, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks wil alleen de partij van Van Nieuwenhuizen zelf meer investeren in wegen. Uit een analyse van de verkiezingsprogramma’s door het Planbureau van de Leefomgeving blijkt dat het CDA niet wil bezuinigen. De andere partijen willen tot 2030 korten. D66 vindt dat er 1,9 miljard euro af kan en GroenLinks zelfs 6,3 miljard.

"Dat kan gewoon niet, het is onverantwoord", zegt de minister. "We hebben het niet alleen zelf vastgesteld dat er meer geld nodig is, maar we hebben tot twee keer toe van externe experts bevestiging gekregen. We hebben een naam hoog te houden. De Amerikaanse president Biden heeft ons genoemd als land waar ze een voorbeeld aan nemen. Iedereen die naar het zuiden gaat ziet én voelt hoe het anders kan in België. Dat willen we gewoon niet."

Door: ANP

03 december '24 ( 8:19)

Kunstwerk van Space Cowboys op rotonde Eemnes gedoopt

Vrijdag 29 november 2024 doopten gedeputeerde André van Schie van de provincie Utrecht, wethouder Theo Reijn van de gemeente Eemnes en het kunstenaarsduo Space Cowboys met een plens 'Zuiderzeewater' het kunstwerk Vogelwachters op de nieuwe rotonde aan de Wakkerendijk (N221) in Eemnes. Daarover bericht de provincie Utrecht.

03 december '24 ( 8:15)

Dode door zwaar ongeluk op A16 bij Rotterdam

Een van de slachtoffers van een zwaar ongeluk op de A16 bij Rotterdam dinsdagochtend, is overleden. De bestuurder van een van de vier betrokken voertuigen is aangehouden, meldt de politie. Door het ongeluk vielen meerdere gewonden.

02 december '24 (18:30)

Veel meer campers verkocht: 2024 wordt op één na beste jaar ooit

De verkoop van nieuwe campers in Nederland is tot en met november met 11 procent gestegen tot 2413 stuks. Daarmee stevent 2024 af op het op een na beste jaar ooit voor de sector, zo meldt brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Naar verwachting worden er in december nog ongeveer zestig campers geregistreerd. Alleen in het coronajaar 2021 werden er met ruim 3000 exemplaren meer nieuwe campers verkocht.

02 december '24 (17:00)

Vestigingen fietsfabrikant Stella blijven tot 1 maart dicht

De vestigingen van e-bikemerk Stella Fietsen gaan pas op 1 maart weer open, omdat de onderneming "aanzienlijk zal worden afgeschaald", maakte het bedrijf maandag bekend. Tot die tijd zal er geen verkoop en service plaatsvinden. Ook werd bekend dat de noodlijdende onderneming wordt overgenomen door investeringsmaatschappij Scheybeeck.

02 december '24 (11:15)

E-bikemerk Stella Fietsen maakt doorstart in 'afgeslankte vorm'

E-bikemerk Stella Fietsen maakt een doorstart in "afgeslankte vorm". Dat heeft curator Frans van Oss maandag bekendgemaakt. Welk bedrijf Stella Fietsen overneemt en hoe deze vorm er precies uitziet, is nog niet bekend. "De overnemende partij zal nadere informatie verstrekken op de website van Stella zelf", aldus de curator.

02 december '24 ( 8:15)

Drukke ochtendspits: vooral veel vertraging op A16 naar Rotterdam

Het is een drukke maandagochtendspits, meldt Rijkswaterstaat. Vooral op de A16 richting Rotterdam is het druk door een ongeluk bij de afrit Dordrecht-Willemsdorp. Ook op de aansluitende A17 is een uur vertraging.

01 december '24 (13:15)

Brand verwoest vrachtwagens Oss: politie vermoedt brandstichting

Een brand bij een transportbedrijf in Oss waardoor vier vrachtwagencombinaties in vlammen opgingen, is vermoedelijk aangestoken. Dat meldt de politie zondag. Niemand raakte gewond door de brand.

29 november '24 (14:00)

S&P Global: winst autofabrikanten krimpt door importheffing VS

Europese en Amerikaanse autofabrikanten moeten rekening houden met gemiddeld 17 procent minder winst per jaar als de Verenigde Staten importtarieven opleggen aan de Europese Unie, Canada en Mexico. Dat meldt kredietbeoordelaar en marktonderzoeker S&P Global. Het gaat dan om de winst voor aftrek van onder meer belastingen en rente.

29 november '24 ( 9:27)

Arriva en SODA blijven overlast in treinen en bussen aanpakken

Reizigers die overlast veroorzaken in bussen en treinen van Arriva, kunnen rekenen op een flinke schadevergoeding. In samenwerking met SODA (Service Organisatie voor Directe Aansprakelijkheid) krijgen overlastveroorzakers een schadevergoeding opgelegd van 313 euro voor het veroorzaken van oponthoud en overlast. Dat meldt Arriva.

28 november '24 (14:30)

Urenlange storing op Erasmusbrug Rotterdam voorbij

De Erasmusbrug in Rotterdam is vanaf donderdagochtend 10.00 uur meerdere uren dicht geweest voor het verkeer door een storing, meldt een woordvoerder van de gemeente. Autoverkeer, trams, fietsers en voetgangers konden sinds 12.15 uur weer van noord naar zuid over de brug. In de andere richting duurde het tot na 13.30 uur totdat het verkeer de brug weer kon gebruiken. Om 14.00 uur, nadat de brug meerdere malen was opengegaan voor de scheepvaart, verliep de verkeersstroom weer normaal.